01.06.2015

Naantalin Musiikkijuhlien kesässä kuullaan ennen kuulumattoman laaja kattaus Sibeliuksen ja Sallisen musiikkia

Jean Sibeliuksen ja Aulis Sallisen juhlavuosien kunniaksi Naantalin Musiikkijuhlilla 2.–13.6.2015 kuullaan monipuolisesti molempien säveltäjien tuotantoa huippumuusikoiden tulkitsemana.

Huippuvierailijoina loistavat pianisti Grigori Sokolov sekä English Chamber Orchestra johtajanaan Ralf Gothóni. Ulkomaalaisten toivottujen taitelijoiden joukkoon lukeutuvat myös muun muassa huilisti ja kapellimestari Patrick Gallois, käyrätorvitaiteilija Radovan Vlatković, pianisti Joseph Kalichstein sekä huippuviulistit Cho-Liang Lin ja Ju-Young Baek unohtamatta tuttuja kamarimuusikoita vuosien varrelta. Kotimaisista huippumuusikoista Naantaliin saapuvat muun muassa viulistit Elina Vähälä ja Jaakko Kuusisto.
Sibeliuksen ja Sallisen juhlaa kirkoissa ja puutarhassa

Tiistain 2.6. avajaiskonsertissa Naantalin kirkossa kuullaan sekä Sibeliusta että Sallista. Konsertin aloittaa maailman kantaesityksenä kuultava Sallisen Naantalin Musiikkijuhlille omistama Canti per Vallis Gratiae. Salliselta kuullaan myös Naantalin Musiikkijuhlien tilaustyö, Pianotrio op. 96 ”Les visions fugitives” (2010) Ralf Gothónin, Elina Vähälän ja Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan, Arto Noraksen, tulkitsemana. Mestaribaritoni Jorma Hynninen esittää Gothónin kanssa Sibeliuksen lauluja ja konsertissa kuullaan myös Sibeliuksen valloittava Pianotrio ”Loviisa”.

Keskiviikkona 3.6. kuullaan Sallisen Don Juan Quixoten yölliset tanssit sekä pianoversio teoksesta Kamarimusiikki V (lisänimeltään Barabbas-muunnelmat) Gothónin ja English Chamber Orchestran tulkitsemina. Luonto inspiroi -konsertissa maanantaina 8.6. kuullaan muun muassa Sallisen Krzysztof Pendereckille 80-vuotis syntymäpäiväksi säveltämä Baumgesang (Puulaulu).

Aulis Sallinen on läsnä jälleen torstaina 11.6. kuultavassa Dialogeja-konsertissa. Konsertissa esitetään Barabbas-dialogit, joka kantaesitettiin Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2004. Teos perustuu Lassi Nummen, Raamatun ja säveltäjän omiin teksteihin, ja se on sävelletty viidelle laulajalle, seitsemälle soittajalle ja kertojalle. Teoksen tulkitsevat upeat laulajat sopraano Mari Palo, mezzosopraano Virpi Räisänen, tenori Tuomas Katajala, baritoni Tommi Hakala sekä basso Juha Kotilainen. Lisäksi lavalla on tärkeässä roolissa kertoja Kalle Holmberg.

 

Bach-tulkitsijat sekä Gothónin maailman kantaesitys hurmaavat Naantalin Musiikkijuhlien kesäilloissa

Johan Sebastian Bachin ystäville on luvassa ohjelmaa Bachianas-konsertin muodossa Naantalin kirkossa 6.6. sekä Askaisten ja Raision kirkoissa, joissa sellisti Martti Rousi soittaa kaikki Bachin Soolosellosarjat kahtena iltana 9. ja 10.6. Vibrafonisti Panu Savolaisen soolokonsertissa kuullaan niin ikään Bachia ja Savolaisen omia teoksia rohkean improvisoinnin siivittämänä lumoavassa yökonsertissa Raision kirkossa 8.6.

Rakkauden kauneutta ja tuskaa -konsertissa, keskiviikkona 10.6., koetaan Ralf Gothónin säveltämän teoksen Runoelmia sellolle ja kamariorkesterille ”Peregrina” maailman kantaesitys, jonka baritoni Tommi Hakala debytoi lausujana.

 

Lipunmyynti on ollut viime vuosia vilkkaampaa

Festivaalien lipunmyynti on ollut vilkasta. ”Ennakkolipunmyynti on tähän mennessä lähes 20 prosenttia viime vuotta edellä,” iloitsee toiminnanjohtaja Tiina Tunturi. Loppuunmyytyjen konserttien joukossa on muun muassa huippupianisti Grigori Sokolovin konsertti sekä Seilin serenadi -konsertti. Muihin konsertteihin on vielä jonkin verran lippuja jäljellä.

Kaunista säätä toivotaan lauantain 6.6. Kultarannan puistokonserttiin, joka on myös loppuunmyyty. Konsertissa esiintyy 225-vuotias Turun filharmoninen orkesteri kapellimestari Okko Kamun johdolla solisteinaan käyrätorvitaiteilija Radovan Vlatković, klarinetisti Michel Lethiec sekä sopraano Helena Juntunen, joka tulkitsee laulusarjan Neljä laulua unesta Aulis Sallisen oopperasta Ratsumies. Puistokonsertin ohjelmassa on lisäksi Jean Sibeliuksen, W. A. Mozartin sekä George Gershwinin musiikkia. Musiikkijuhlat on eksklusiivisesti saanut järjestää konsertteja Kultarannan puutarhassa, ja ainutlaatuinen puistokonsertti onkin ollut ohjelmassa jokaisen presidentin toimikaudella aina 1980-luvulta lähtien.

 

Naantalin Musiikkijuhlat alkaa huomenna 2.6.2015 Syntymäpäiväkonsertilla ja päättyy Seilin musiikkijuhlaristeilyyn ja Naantalin kirkossa kuultavaan In honorem maris -konserttiin 13.6.2015. Lippuja voi ostaa Lippupisteestä ja Naantalin Matkailusta.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi