05.02.2015

Naantalin Musiikkijuhlien kesässä juhlitaan Sibeliusta ja Sallista huipputaiteilijoiden seurassa

Syntymäpäiväsankareiden Jean Sibeliuksen ja Aulis Sallisen kunniaksi Naantalin Musiikkijuhlilla 2.–13.6.2015 kuullaan ennen kuulumattoman laaja kattaus molempien säveltäjien tuotantoa. Naantalin Musiikkijuhlien tämän kesän odotettuina huippuvierailijoina loistavat pianisti Grigori Sokolov sekä English Chamber Orchestra johtajanaan Ralf Gothóni. Ulkomaalaisten toivottujen taitelijoiden kaartiin lukeutuvat myös muun muassa huilisti ja kapellimestari Patrick Gallois, käyrätorvitaiteilija Radovan Vlatković, pianisti Joseph Kalichstein sekä huippuviulistit Cho-Liang Lin ja Ju-Young Baek unohtamatta tuttuja kamarimuusikoita festivaalivuosien ajalta. Kotimaisista huippumuusikoista Naantaliin saapuvat mm. viulistit Elina Vähälä ja Jaakko Kuusisto.

 

Sibeliuksen ja Sallisen juhlaa kirkoissa ja puutarhoissa

Tiistain 2.6. avajaiskonsertissa Naantalin kirkossa kuullaan sekä Sibeliusta että Sallista. Konsertin aloittaa maailman kantaesityksenä kuultava Sallisen Naantalin Musiikkijuhlille omistama Canti per Vallis Gratiae. Salliselta kuullaan myös Naantalin Musiikkijuhlien tilaustyö, Pianotrio op. 96 ”Les visions fugitives” (2010) Ralf Gothónin, Elina Vähälän ja Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan, Arto Noraksen, tulkitsemana. Mestaribaritoni Jorma Hynninen esittää Gothónin kanssa Sibeliuksen lauluja, ja konsertissa kuullaan myös Sibeliuksen valloittava Pianotrio ”Loviisa”. Sallisen merkittävistä teoksista kuullaan juhlien aikana myös mm. Don Juan Quixoten yölliset tanssit keskiviikkona 3.6. Noraksen ja English Chamber Orchestran tulkitsemana.

Naantalin Musiikkijuhlat on eksklusiivisesti saanut järjestää konsertteja Kultarannan puutarhassa, ja ainutlaatuinen Puistokonsertti onkin järjestetty jokaisen presidentin toimikaudella aina 1980-luvulta lähtien. Lauantain 6.6. konsertti alkaa Okko Kamun johtaman Turun filharmonisen orkesterin tulkitsemalla Sibeliuksen Karelia-sarjan Alla marcialla ja päättyy mahtipontiseen Finlandiaan.

Sibeliuksen pohjola -konsertissa 12.6 soi muun muassa Sonatiini viululle ja pianolle sekä Malinconia sellolle ja pianolle. Salliselta kuullaan juhlien aikana vielä muun muassa Baumgesang sekä 11.6. Barabbas-dialogit, joka kantaesitettiin Naantalin Musiikkijuhlilla vuonna 2004. Teos perustuu Lassi Nummen, Raamatun ja Sallisen omiin teksteihin. Se on sävelletty viidelle laulajalle ja kahdeksan soittajan ensemblelle. Lisäksi lavalla tärkeässä roolissa on kertoja Kalle Holmberg.

 

Loistavat laulajat sekä Bach-tulkitsijat hurmaavat Naantalin Musiikkijuhlien kesäilloissa

Tänä kesänä Naantalin Musiikkijuhlilla on ilo kuulla erityisen hienoa kavalkadia loistavia laulajia. Jorma Hynnisen lisäksi juhlilla esiintyvät upeat sopraanot Helena Juntunen ja Mari Palo, Naantalin Musiikkijuhlilla debytoivat mezzosopraanot Tuija Knihtilä ja Virpi Räisänen, tenori Tuomas Katajala, baritoni Tommi Hakala sekä basso Juha Kotilainen.

Johan Sebastian Bachin ystäville on luvassa ohjelmaa Bachianas-konsertin muodossa Naantalin kirkossa 6.6. sekä Askaisten ja Raision kirkoissa, joissa sellisti Martti Rousi soittaa kaikki Bachin Soolosellosarjat kahtena iltana 9. ja 10.6. Vibrafonisti Panu Savolaisen soolokonsertissa kuullaan niin ikään Bachia ja Savolaisen omia teoksia rohkean improvisoinnin siivittämänä lumoavassa yökonsertissa Raision kirkossa 8.6.

 

Hauskaa menoa tuttujen ja sitäkin erikoisempien artistien kanssa

Yleisö saa nauttia rakastettavasta Beatles-musiikista All you need is Love -konserteissa kahtena iltana Teatteri Emman lavalla sekä Kaivohuoneella. Keskiviikon 3. ja torstain 4.6 illat juontaa valloittava toimittajapersoona Markku Veijalainen. The Fabulous Bäckström Brothers räjäyttää potin hulvattomalla huumorillaan ja omintakeisuudellaan perjantaina 12.6. Kristoffer-salissa.

Suuren suosion saavuttaneet Naantalin Lasten Musiikkijuhlat saavat jatkoa 4.–7.6 ja ne järjestetään jälleen yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Lasten Musiikkijuhlien koko ohjelma valmistuu maaliskuun aikana.

Festivaalin aikana on luvassa myös kaksipäiväinen musiikkijuhlaristeily Utön saarelle 8.–9.6., jossa kuullaan Turun sellokilpailun voittajia Senja Rummukaista ja Klaus Mäkelää sekä kesäinen päivämatka Airistolle, Seilin saarelle lauantaina 13.6.

 

Naantalin Musiikkijuhlien kesän lipunmyynti alkaa 6.2. Liput ovat myynnissä myös Naantalin Musiikkijuhlien Talvikonsertteihin, jotka järjestetään Naantalin kirkossa 28.2 ja 1.3.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi