03.06.2019

Naantalin Musiikkijuhlien 40. kesä soi entistä monipuolisemmin

Naantalin Musiikkijuhlien 40. festivaalia juhlitaan kesäkuussa 4.-15.6. vahvalla otteella. Mukana on kaksi maailman kantaesitystä, neljä suurta orkesterivierailua ja muusikoita maailman huipulta. Lisäksi Naantalin Musiikkijuhlat avaa sellomusiikkia uudella tavalla, kun raskaan sarjan selloyhtye Apocalyptica tekee Naantali-debyyttinsä.

Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras on kerännyt 40-vuotisfestivaaliin kesän makeimmat musiikkielämykset. Festivaali avataan tiistaina 4.6. opus 40 -teemalla, jolloin kuullaan Chopinin, Schumannin, Shostakovitshin ja Brahmsin teokset opusnumerolla 40. Konsertissa esiintyvät mm. baritoni Tommi Hakala, pianisti Juhani Lagerspetz sekä juhlilla debytoiva saksalainen pianisti Oliver Triendl. Festivaalin avajaistilaisuudessa tiistaina 4.6. juhlapuhujana on säveltäjä Kalevi Aho.

Keskiviikkona 5.6. festivaalin vakiovieras Sinfonia Lahti ja kapellimestari Osmo Vänskä tuovat ilmoille Coplandia, Toweria ja Sibeliusta sekä 70-vuotissyntymäpäiviänsä viettävän Kalevi Ahon Viulukonserton, jossa solistina soittaa viulisti Elina Vähälä. Aho kertoo Vähälälle omistetusta konsertostaan Naantalin kirkossa ennen konserttia. Säveltäjää juhlistetaan vielä kahdessa muussakin konsertissa. Lauantaina 8.6. esitetään Kalevi Ahon Laulu maasta ja keskiviikkona 12.6. Ahon klarinetille, alttoviululle ja pianolle säveltämä Trio. Harvinaisena orkesterivieraana Naantaliin saadaan perjantaina 7.6. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan kapellimestari Sakari Oramo.

Kesän festivaalilla kuullaan kaksi maailman kantaesitystä. Tiistaina 11.6. Naantalissa esiintyy Tallinnan Kamariorkesteri, jota johtaa Jaakko Kuusisto. Kantaesityksenä kuullaan tällöin Sellokonsertto, jonka Jaakko Kuusisto on säveltänyt solistina esiintyvälle Arto Norakselle. Perjantaina 14.6. juhlilla vierailee Korean Chamber Orchestra, joka kantaesittää Aulis Sallisen Kamarimusiikki nro 10 viululle ja harpulle ja jousille. Viulistina taituroi Elina Vähälä, harpistina Laura Hynninen ja kapellimestarina Ralf Gothóni. Säveltäjät Kuusisto ja Sallinen kertovat yleisölle uusista teoksistaan Naantalin kirkossa ennen konsertteja.

Huippusellisteistä koostuva Apocalyptica esiintyy lauantaina 8.6. Naantalin Kirkkopuiston ulkoilmakonsertissa iltapäivällä ja myöhään samana iltana Naantalin kirkossa. Yhtye on odotettu ensikertalainen Naantalin Musiikkijuhlilla ja tuo mahtavaa särmää festivaalin juhlavuoteen. Apocalyptican riveissä vaikuttava Perttu Kivilaakso on kansainvälisen Paulon sellokilpailun kaikkien aikojen menestyksekkäin suomalainen sellisti ja Apocalyptica kenties maailman tunnetuin metallimusiikkia soittava selloyhtye. Apocalyptican myöhäiskonsertti on loppuunmyyty.

Naantalin Musiikkijuhlat on saanut jälleen harvinaisen tilaisuuden järjestää konsertin myös Kultarannassa, tasavallan presidentin kesäasunnon puutarhassa. Historiansa aikana Naantalin Musiikkijuhlat on päässyt tuomaan konserttielämyksen Kultarannan puutarhaan kaikkien presidenttien aikana aina Urho Kekkosesta lähtien. Tänä vuonna konsertissa esiintyy Lauluyhtye Rajaton ja yksi maailman tunnetuimmista jousikvarteteista, Fine Arts Quartet. Kultarannan konsertti on loppuunmyyty, mutta Fine Arts Quartettia kuullaan myös useassa muussa festivaalin konsertissa.

Tänä vuonna juhlien lisämausteena on kaksi erilaista tangokonserttia. Mari Palo, Jaakko Kuusisto, Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala tuovat Muistojen tangon Kaivohuoneelle, kun taas Kristoffer-salissa eläydytään Tango de mi Alman pyörteisiin Essi Luttisen, Martin Alvardon ja Petri Haapasalon kanssa. Suuren suosion saavuttaneet Casa Haartmanin taiteilijakotikonsertit jatkuvat myös tänä vuonna. Näitä hurmaavia konsertteja Casa Haartmanin intiimissä ruokasalissa on neljä ja siellä esiintyy mm. viimeisimmän Turun sellokilpailun voittanut ja Paulon sellokilpailussa finaaliin yltänyt Leonardo Chiodo.

Vallis Gratiae -akatemia tuo jälleen lahjakkaat nuoret jousisoittajat Naantalin Musiikkijuhlien taiteilijoiden opetukseen ja mestarikursseille. Tulevia huippuja kuullaan Nuorten iltasoitto -konsertissa Raision kirkossa keskiviikkona 12.6. Lisäksi suosittu Naantalin Lasten Musiikkijuhlat järjestetään nyt jo kuudetta kertaa 6.-9.6. yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

Juhlat huipentuvat jälleen Saaristomeren kunniaksi järjestettävään In honorem maris -konserttiin lauantaina 15.6. Konsertin alussa Saaristomeripuheenvuoron pitää Turun kaupunginjohtaja Minna Arve, joka toimii myös Centrum Balticum -säätiön puheenjohtajana.

Juhlavuoden kunniaksi tarjoamme vielä luennon musiikin terveysvaikutuksista yhteistyössä Suomen Aivosäätiön ja Suomen musiikkilääketieteen yhdistyksen kanssa. Aiheesta luennoivat ja keskustelevat tri Vesa Putkinen, prof. Martti Vastamäki ja prof. Seppo Soinila. Tilaisuus järjestetään Kristoffer-salissa to 13.6. klo 16 ja sinne on vapaa pääsy.

Lisätietoja ohjelmasta ja lipuista: www.naantalinmusiikkijuhlat.fi.

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkifestivaaleista. Sen ohjelmiston keskiössä on kamarimusiikki kaikessa monimuotoisuudessaan. Vuosittain ohjelmaa täydentävät myös maailman huipputaiteilijoiden resitaalit sekä maineikkaiden orkesterien vierailut. Kamarimusiikkitapahtumana se tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan, idyllisistä konserttipaikoistaan sekä ajankohdastaan Suomen festivaalikesän avaajana. Juhlien korkeatasoisuus on monesti huomioitu myös kansainvälisesti. Musiikkijuhlat järjestetään kesäkuun alussa.