18.06.2018

Naantalin Musiikkijuhlat virittäytyy jo 40-vuotisjuhlavuoteen

Naantalin Musiikkijuhlat päättyi lauantaina 16.6. upeaan konserttiin Saaristomeren kunniaksi. Samalla alkoivat kysymykset ensi vuoden ohjelmistosta – onhan kyseessä 40-vuotisjuhlavuosi. Tiedossa onkin jo lukuisia kantaesityksiä ja useampikin harvinainen orkesterivierailu.

Naantalin Musiikkijuhlien 40-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Jaakko Kuusisto säveltää juhlien taiteelliselle johtajalle Arto Norakselle sellokonserton. Orkesterina konsertossa kuullaan Tallinnan Kamariorkesteria, jota johtaa Jaakko Kuusisto itse. Olli Kortekankaan käsialaa tulee olemaan konsertto klarinetille, viululle ja orkesterille. Konserton esittäjinä taituroivat klarinetisti ja kapellimestari Osmo Vänskä, viulisti Erin Keefe ja Sinfonia Lahti. Lisäksi Aulis Sallinen säveltää Naantalin Musiikkijuhlille konserton viululle, harpulle ja jousiorkesterille. Orkesterina tässä konsertossa tullaan kuulemaan Korean Chamber Orchestraa. Naantalin Musiikkijuhlilla vierailee myös Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Sakari Oramon johdolla. Lisäksi saamme ensimmäistä kertaa Naantaliin huippusellisteistä koostuvan selloyhtye Apocalyptican.

Tämän vuoden juhlat olivat monilla mittareilla todellinen menestys. Kävijätavoitteeseen päästiin kirkkaasti ja useat konsertit myytiin loppuun jo etukäteen, Casa Haartman parissa päivässä. Åbo Akademin Säätiön kanssa alkanut yhteistyö toimi erinomaisesti ja Casa Haartman -konsertteja jatketaan ehdottomasti myös ensi vuonna.

Korealaisen säveltäjän Jeajoon Ryun kantaesitetty sonaatti sellolle ja pianolle sai ylistävän vastaanoton. Eikä syyttä, sillä säveltäjä Ryu nimenomaan pyrki vuorovaikutukseen kuulijoiden kanssa, siinä erinomaisesti onnistuen. Säveltäjä Krzysztof Pendereckin 85-vuotissyntymäpäivät toivat itse Maestron juhlille. Hän uusi lupauksensa säveltää sellosonaatin Arto Norakselle, mutta huomautti, että sonaatin säveltäminen on pitempi prosessi kuin esimerkiksi sinfonian säveltäminen. Siksi kyseistä sonaattia on syytä odottaa vasta 2-3 vuoden päästä. Aulis Sallisen Linna vedessä -kronikka oli huikea päätös tämän vuoden säveltäjävierailuille festivaalillamme.

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää erittäin positiivisesta palautteesta, jota juhlille kiiri niin yleisöltä kuin taiteilijoiltakin. Lisäksi suuri kiitos televisiolle, radiolle, lehdistölle sekä laajalle sosiaaliselle medialle, joka juhli kanssamme riemastuttavasti koko kahden viikon ajan. Toivotamme kaikki tervetulleiksi Naantaliin jälleen ensi vuonna 4.-15.6.2019.

Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkifestivaaleista. Sen ohjelmiston keskiössä on kamarimusiikki kaikessa monimuotoisuudessaan. Vuosittain ohjelmaa täydentävät myös maailman huipputaiteilijoiden resitaalit sekä maineikkaiden orkesterien vierailut. Kamarimusiikkitapahtumana se tunnetaan korkeasta taiteellisesta tasostaan, idyllisistä konserttipaikoistaan sekä ajankohdastaan Suomen festivaalikesän avaajana. Juhlien korkeatasoisuus on monesti huomioitu myös kansainvälisesti. Musiikkijuhlat järjestetään kesäkuun alussa.