05.02.2014

Naantalin Musiikkijuhlat viettää ensi kesänä 35-vuotisjuhlaa

Juhlavuoden kunniaksi Naantaliin saapuvat Stockholm Sinfonietta, Sinfonia Lahti ja Osmo Vänskä sekä tutut kamarimuusikot festivaalivuosien varrelta

Naantalin Musiikkijuhlat viettää 3.–14.6.2014 35-vuotisjuhlavuotta! Juhlavuoden kunniaksi Naantalin kesässä nähdään jälleen odotettuja taiteilijoita niin kotimaasta kuin kansainvälisiltä konserttilavoilta. Taiteellisen johtajan selloprofessori Arto Noraksen vieraaksi kesäkuussa saapuvat mm. sopraanot Helena Juntunen ja Marjukka Tepponen, viulistit Hagaï Shaham, Elina Vähälä ja Jaakko Kuusisto sekä pianomaestro Peter Frankl. Kesällä koetaan myös kaksi suurta orkesterivierailua kun Stockholm Sinfonietta ja Sinfonia Lahti yhdessä kapellimestarilegenda Osmo Vänskän kanssa vierailevat Naantalin kirkossa. Tulevan kesän erikoisuutena on Naantalin Lasten Musiikkijuhlat, joka järjestetään yhteistyössä 60 vuotta täyttävän Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n kanssa.

Soitintunnelmointia ja vokaalitaituruutta

Kesä 2014 aloitetaan 3.6. 35-vuotisjuhlakonsertilla Naantalin kirkossa. Festivaali käynnistyy J. S. Bachin mahtipontisella teoksella Toccata ja fuuga. Juhlan tuntua nostattaa myös Richard Straussin ihastuttava alkusoitto oopperasta Capriccio. Juhlakonsertissa esiintyvät  mm. sellistit Frans Helmerson, Ivan Monighetti, Samuli Peltonen ja Arto Noras, pianisti Juhani Lagerspetz ja viulistit Mihaela Martin ja Petteri Iivonen. Laulumusiikin ystäville suunnattu tarjonta on tänä vuonna runsasta. Sopraano Marjukka Tepponen ja Musiikkijuhlilla debyyttinsä tekevä baritoni Tommi Hakala esiintyvät yhteisessä resitaalissa 8.6. Hakalan lisäksi Naantalissa debytoi myös toinen tunnettu suomalainen laulaja. Kuulijoiden sydämiin löytänyt sopraano Helena Juntunen ihastuttaa konserteissa 13. – 14.6. Perjantain konsertissa kuullaan myös Leoš Janáčekin vaikuttava teos Erään kadonneen päiväkirja, jonka kokoonpanoon kuuluu tenorin ja mezzosopraanon lisäksi kolmen hengen kuoro.

Orkestereita meiltä ja meren tuolta puolen

Naantalin Musiikkijuhlat on tunnettu etenkin korkealuokkaisista kamarimusiikkikonserteistaan joita myös vuoden 2014 festivaaleilla tullaan kokemaan. Kamarimusiikkia kuullaan Naantalin seudun moninaisissa konserttipaikoissa, kuten Naantalin, Merimaskun, Rymättylän ja Raision kirkoissa sekä Kaivohuoneella. Pienempien kokoonpanojen lisäksi Musiikkijuhlilla esiintyy kaksi orkesteria. Osmo Vänskä tarjoaa ainutlaatuisen konserttielämyksen johtamalla vanhaa kotiorkesteriaan Sinfonia Lahtea Naantalin kirkossa 5.6. Konsertissa kuullaan Kalevi Ahon toisen sellokonserton maailman kantaesitys, jonka solistina soittaa Arto Noras.

Toinen orkesterivierailu tapahtuu 11.6., kun Stockholm Sinfonietta saapuu Naantaliin yhdessä kapellimestari Ralf Gothónin ja pianisti Peter Franklin kanssa. Vastavierailulle Tukholmaan lähdetään Musiikkijuhlaristeilyllä 15.–17.6. Helsingistä Tukholmaan matkaava risteily pitää sisällään kaksi kamarimusiikkikonserttia laivalla ja orkesterikonsertin Tukholman kuninkaanlinnassa. Festivaalin 35-vuotisjuhlan aikana pyöreitä vuosia viettää myös 20-vuotias Total Cello Ensemble, jonka juhlakonsertissa 6.6. kuullaan teoksia mm. Heitor Villa-Lobosilta, Gustav Mahlerilta ja Edvard Griegiltä. Kalevi Ahon sooloteoksen maailman kantaesityksen soittaa kitaristi Ismo Eskelinen Yökonsertissaan Raision kirkossa 12.6.

Monipuolista ohjelmaa ja Naantalin Lasten Musiikkijuhlat

Musiikkijuhlien kevyempää ohjelmistoa edustaa lauluyhtye Rajattoman sekä Jaakko ja Pekka Kuusiston yhteinen projekti Kaksi astetta, jossa kuudesta lauluäänestä ja kahdesta viulusta saadaan aikaan uskomaton konserttielämys. Tämä konsertti järjestetään uudessa konserttipaikassa Naantalin satamaterminaalissa 4.6.. Jazzia festivaaleille tuo 10.6. Jazzbasilli. Kaivohuoneella kuultavalla jazz-keikalla esiintyvät Aili Ikonen sekä HERD-yhtye, joka on ehtinyt saavuttaa vankan suosion niin Suomessa kuin kansainvälisesti.

Nuorimmille kuulijoille Naantalin Musiikkijuhlat järjestää yhdessä 60-vuotisjuhlaa viettävän Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n kanssa ensimmäiset Naantalin Lasten Musiikkijuhlat 6.–8.6. Musiikkijuhlien yhteydessä olevassa tapahtumassa esitetään Kirmo Lintisen Voi Vietävä! –lastenooppera, vietetään iloista Lastenjuhlaa Kirkkopuistossa ja kuullaan mm. Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaali sekä Sergei Prokofjevin Pekka ja susi, jonka kertojana toimii Mikko Kouki.

Naantalin Musiikkijuhlien kesän lipunmyynti alkoi 31.1. Liput ovat myynnissä myös Naantalin Musiikkijuhlien Talvikonsertteihin, jotka järjestetään Naantalin kirkossa 15.–16.2.

Naantalin Musiikkijuhlien pääyhteistyökumppaneita vuonna 2014 ovat Neste Oil, Turun Sanomat, Turun Seudun Osuuspankki, Naantalin Kylpylä ja Finnlines. Musiikkijuhlien toimintaa tukevat Naantalin kaupunki sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi