22.04.2021

Naantalin Musiikkijuhlat peruuttaa kesäkuun yleisökonsertit

Festivaali toteutuu koronatilanteeseen sopeutettuna ja normaalia pienempänä.

Suomen festivaalikesän yleensä avaava Naantalin Musiikkijuhlat joutuu peruuttamaan kesäkuun yleisökonsertit koronatilanteesta johtuen. Tapahtuman oli määrä toteutua 8.- 19.6. sisältäen 27 konserttia Naantalissa ja lähiseudulla. Festivaalia ei kuitenkaan peruuteta kokonaan, vaan kesäkuussa toteutetaan kolme verkossa striimattavaa konserttia, ja lisäksi muutama konsertti siirtyy sellaisenaan tai hieman muutettuna syksyyn sekä vuoteen 2022.

Päätöstä tapahtuman toteutusmuodosta ja -laajuudesta pitkitettiin mahdollisimman myöhään, jotta näkymä koronatilanteen ja rajoitusten kehittymiseen olisi kirkastunut. Viime viikkojen myönteisestä kehityksestä huolimatta kesäkuun alkupuolen epidemiatilannetta on kuitenkin edelleen vaikea ennakoida.

– Valmistelimme alkuvuoden aikana useita malleja, joilla valtaosa konserteista olisi ollut mahdollista toteuttaa rajoituksista huolimatta, jopa 60% normaalia pienemmällä yleisökapasiteetilla. Valitettavasti tällä hetkellä ei kuitenkaan ole näköpiirissä, että yleisötilaisuuksien rajoitukset ehtisivät helpottua läheskään riittävästi kesäkuun alkuun mennessä. Päätöksentekoa festivaalin toteutuksesta ei myöskään ole mahdollista venyttää enää yhtään pidemmälle, toteaa Naantalin Musiikkijuhlien toimitusjohtaja Suvi Innilä.

Kesäkuun loppuun asti voimassa olevassa tartuntatautilaissa on määritelty vaatimus kahden metrin turvavälistä ilmaantuvuusluvun ylittäessä 25. Musiikkijuhlien päätapahtumapaikassa Naantalin kirkossa tämä tarkoittaisi käytännössä vain noin 10 prosentin yleisökapasiteettia suhteessa normaaliin 650 hengen asiakasmäärään. Tämä ei mahdollista normaalin festivaaliohjelman toteuttamista, koska lipputulot muodostavat merkittävän osan tapahtuman budjetista.

– Päätös oli raskas ja surullinen, mutta se oli pakko tehdä, koska taloudelliset riskit kasvoivat liian suureksi, arvioi Naantalin musiikkijuhlasäätiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Ritvanen.

Vaikka varsinainen festivaali osin toteutuukin, jouduttiin samalla päättämään tapahtuman yhteydessä järjestettävän Vallis Gratiae -akatemian peruuttamisesta jo toistamiseen. Myös yhdessä Pelastaa Lapset ry:n ja Naantalin museon kanssa toteutettava Naantalin Lasten Musiikkijuhlat siirretään vuodella eteenpäin.

Yli 40-vuotias tapahtuma tarjoaa korkeatasoisia elämyksiä yleisölle ja työtilaisuuksia taiteilijoille – myös tulevaisuudessa

Vuodesta 1980 lähtien järjestetty, kamarimusiikkiin monipuolisesti keskittyvä Naantalin Musiikkijuhlat on yksi Suomen vanhimmista ja arvostetuimmista kulttuuritapahtumista.

– Korona peruutti tapahtuman kokonaan vuosi sitten, joten nyt haluamme toteuttaa 41. festivaalin vaikka se onkin olosuhteiden pakottamana normaalia pienempi ja muodoltaan erilainen. Haluamme näin viestiä, että Naantalin Musiikkijuhlat jatkaa elämäänsä koronasta huolimatta, korostaa tapahtuman perustaja ja taiteellinen johtaja, sellotaiteilija Arto Noras.

– Haluamme tarjota yleisöllemme poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta korkeatasoisia elämyksiä, ja uskon että kolme kesäkuussa toteutettavaa konserttia siinä myös onnistuu, vaikka ne välitetään tällä kertaa verkon kautta, hän jatkaa.

– Festivaalin järjestäminen rajallisista resursseista huolimatta on tärkeää myös siksi, että näin pystymme tarjoamaan työtilaisuuksia taiteilijoille, jotka ovat kärsineet koronatilanteesta huomattavasti, täydentää Suvi Innilä.

Kesäkuun kolmen verkkokonsertin sekä syksyyn ja talveen siirtyvien konserttien ohjelma esitellään tarkemmin toukokuun alussa.

Liput mahdollista palauttaa tai vaihtaa lahjakorttiin

Koska kesän 2020 festivaaliohjelma siirtyi lähes sellaisenaan vuoteen 2021 tapahtuman peruunnuttua koronasta johtuen, ovat vanhimmat konsertteihin ostetut liput jo syksyltä 2019.

– Vaikka siirrämmekin joitakin esiintyjiä ja teoksia edelleen kesän 2022 Musiikkijuhlille, on ensi vuoden festivaaliohjelma kuitenkin jo aivan omansa. Myös useimmat syksyyn ja talveen siirtyvistä konserteista muuttuvat ajankohdan lisäksi jossain määrin sisällöltään ja esiintyjiltään. Tästä johtuen lunastamme lähes kaikkien konserttien liput takaisin – toki toivomme, että lipunhaltijat ensisijaisesti vaihtaisivat ne lahjakorttiin Naantalin Musiikkijuhlien tuleviin konsertteihin, kertoo Suvi Innilä.

Lipunpalautuksesta sekä edelleen ajankohdaltaan siirtyvistä konserteista tiedotamme sivuillamme.

Naantalin Musiikkijuhlat kiittää yleisöä ja taiteilijoita kärsivällisyydestä odottaessamme yhdessä kesän festivaalin toteutumispäätöstä!