19.05.2015

Muutos Maailma kylässä -festivaalin ohjelmaan: Sananvapauskylä jää toteuttamatta turvallisuussyistä

Tulevana viikonloppuna järjestettävän Maailma kylässä -festivaalin Sananvapauskylä jää toteuttamatta turvallisuussyistä. Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liiton Kultti ry:n suunnittelemalla Sananvapauskylä-messuosastolla oli tarkoitus pitää esillä osia Minä olen Charlie -näyttelystä sekä taiteilija Ville Rannan piirustuksia. Näytteille asetettavien kuvien joukossa oli piirroksia profeetta Muhammedista. Muhammed-piirrokset ovat olleet syynä esimerkiksi tänä keväänä Pariisissa ja Kööpenhaminassa tehtyihin terrori-iskuihin.

”Ihmisten turvallisuus on meille tapahtuman järjestäjätahona kaikkein tärkeintä. Teemme kaikkemme, jotta festivaalin turvallisuusriskit ovat mahdollisimman pienet. Sananvapauskylän osalta konsultoimme Suojelupoliisia (Supo) useaan otteeseen. Heidän uhka-arvionsa pohjalta teimme päätöksen olla ottamatta Muhammed-kuvia keskelle suurta yleisötapahtumaa”, kertoo festivaalia järjestävän Kepa ry:n ohjelmajohtaja Outi Hannula. Sananvapauskylä oli tarkoitus toteuttaa Kaisaniemen kentällä, festivaalialueen sydämessä.

Maailma kylässä on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Viime vuosina festivaalien kävijämäärä on noussut yli 80 000:een. Ohjelmassa on paneelikeskusteluja, musiikkia, tanssia sekä paljon lapsille ja perheille suunnattua ohjelmaa. Kaikkiaan tapahtumassa esittäytyy lähes 450 näytteilleasettajaa, joista 300 on kansalaisjärjestöjä.

”Valitettavasti näyttelyn tuominen festivaalialueelle olisi ollut turvallisuusriski, jota yksinkertaisesti emme halunneet ottaa festivaalin perhetapahtumaluonteesta ja alueen vaikeasta valvottavuudesta johtuen. Selvitimme myös mahdollisuutta sijoittaa osa näyttelystä lähellä sijaitseviin sisätiloihin, mutta sieltä tuli samanlainen johtopäätös, eikä kuvia haluttu turvallisuussyistä ”, Hannula sanoo.

Tänä keväänä moni organisaatio on joutunut tekemään samankaltaisia päätöksiä. Minä olen Charlie -näyttely suljettiin Helsingin Arabianrannan kirjastossa, sillä turvatoimet eivät olleet kiinteistön omistajan mukaan riittäviä, ja Muhammed-kuvistaan tunnettua ruotsalaistaiteilija Lars Vilksiä ei päästetty eduskuntaan, sillä turvallisuusuhkaa pidettiin Supon uhka-arvion jälkeen liian suurena.

”Olemme käyneet keskusteluja hyvässä hengessä. Olemme yrittäneet koko kevään löytää kompromissia järjestäjätahojen kanssa siten, että näyttely voitaisiin toteuttaa jollain tavalla, joko sisätiloissa tai niin, että näyttelyn sisältöjä olisi muokattu massatapahtumaan sopiviksi. Käytännössä provosoivat Muhammed-kuvat olisi jätetty tällöin pois”, Hannula sanoo.

”Vaikka sananvapaus on meille tärkeää, mielestämme lapsiperheille tarkoitettu suurtapahtuma ei ole oikea foorumi tuoda sitä esiin nimenomaan provokatiivisten Muhammed-kuvien kautta. Kävijöiden turvallisuus on meille ensisijainen asia. Sananvapautta, esimerkiksi Venäjän heikentynyttä sananvapaustilannetta käsitellään kuitenkin monissa ohjelmanumeroissa festareilla.”

Sananvapauskylän järjestäjätahoja olivat Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti, Suomen Journalistiliitto, Suomen PEN, Toimittajat ilman rajoja, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Electronic Frontier Finland – Effi ry sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelma. Kehitysyhteistyön asiantuntija- ja kattojärjestö Kepa ry vastaa koko festivaalin järjestelyistä.

 

***
Maailma kylässä -festivaalin sananvapausaiheinen asiaohjelma

Lauantai 23.5.

Mekong-lava LA 13.40 – 14.15
Journalistipaneeli: Täällä maailma, kuuleeko Suomi?
Maailman Kuvalehti
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/16079

Amazon-lava LA 14.40–15.00
Larry Siems: Mass Surveillance, NSA and Snowden (USA)
Larry Siems: Tietojen kerääminen, NSA ja Snowden (USA)
Suomen Pen
Esityskieli englanti, ei tulkkausta
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/15999

Taiga-lava LA 16.10 – 16.40
Interview with Larry Siems: Stop Torture – The story of a prisoner in Guantánamo (USA)
Haastattelussa Larry Siems: Stop Torture – Guantánamon vangin tarina (USA)
Amnesty International Suomen osasto
Kieli englanti, ei tulkkausta
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/15999

Amazon-lava LA 17.40–18.00
Mihail Šiškin: Maidenhair (RUS)
Mihail Shishkin: Neidonhius (RUS)
WSOY
Esityskieli englanti, ei tulkkausta
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/16026

LAVAKLUBI / FNT Club Scene LA 18.45 – 19.15
Interview: Liberty of the Pen (FIN/DEN)
Haastattelu: Kynän vapaus (FIN/DEN)
Kultti
englanti, ei tulkkausta.
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/16123

Sunnuntai 24.5.

Amazon-lava LA15.00–15.20
Larry Siems: Guantánamo Diary (USA)
Larry Siems: Guantánamon päiväkirja (USA)
Suomen Pen
Esityskieli englanti, ei tulkkausta
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/15999

Amazon-lava LA 13.00–13.40
Puhuvat kuvat -sananvapauskeskustelu
Rosebud books
http://www.maailmakylassa.fi/ohjelma/16043
Muut ohjelmanumerot Sananvapauskylän järjestöiltä:

Amazon-lava LA 11.40–12.00
Vuoden laatulehti 2015 -palkinnon jako
Kultti

Amazon-lava LA14.00–14.20
Panel discussion: Environmental Journalism in Nigeria (NGR)
Paneelikeskustelu: Ympäristöjournalismia Nigeriassa (NGR)
Vikes
Esityskieli englanti, ei tulkkausta

 

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 23.-24.5.2015

www.maailmakylassa.fi