04.05.2023

Muutoksia Korsholman Musiikkijuhlien taiteilijoissa 2023

Värikäs musiikin puutarha -konsertti, esiintyjinä Andres Mustosen ja Hortus Musicus, on jouduttu peruuttamaan. Uusi taiteilijakiinnitys Musiikkijuhlilla on Ensemble Gamut!, joka konsertoi Palosaaren kirkossa lauantaina 29.7.

Andres Mustosen ja Hortus Musicuksen konsertti peruutettu

Viulisti-johtaja Andres Mustosen sekä Hortus Musicus -yhtyeen esiintyminen 29.7.2023 Korsholman Musiikkijuhlilla peruuntuu, sillä Korsholman Musiikkijuhlat ei hyväksy vallitsevassa maailmantilanteessa taiteilijoiltaan yhteistyötä Venäjän kanssa.

Korsholman Musiikkijuhlat on seurannut tiiviisti tilanteen kehittymistä Virossa, jossa Andres Mustosen konsertti- ja festivaalivierailut Venäjällä ovat nousseet esille. Keskiössä ovat olleet Mustosen venäläisten yhteistyökumppaneiden yhteydet Kremlin hallintoon. Viron valtion virallinen kanta pidättäytyä toistaiseksi kulttuuriyhteistyöstä Venäjän kanssa on johtanut muun muassa siihen, että Eesti Kontsert on purkanut Andres Mustosen sopimuksen.

Musiikkijuhlien konserttiin jo liput ostaneet saavat rahansa takaisin ja heihin ollaan yhteydessä. Korsholman Musiikkijuhlat pahoittelee tilannetta.

Ensemble Gamut! Korsholman Musiikkijuhlille

Palosaaren kirkossa Vaasassa kuullaan lauantaina 29.7. kello 21 konsertti mielenkiintoiselta triolta. Ensemble Gamut! -yhtye on erityislaatuinen vanhan musiikin kokoonpano, joka on luonut uniikin soundinsa yhdistämällä elementtejä keskiajan musiikista, suomalaisista kansansävelmistä, improvisaatiosta sekä elektronisista äänimaisemista. Kokoonpanoon kuuluvat Aino Peltomaa (laulu, keskiajan harppu, perkussiot, elektroniikka), Ilkka Heinonen (jouhikot, viola da gamba, elektroniikka) ja Juho Myllylä (nokkahuilut, elektroniikka). Yhtyeen nimi viittaa keskiajan musiikinteoreettiseen järjestelmään, Gamutiin (Guido Arezzolainen). Gamut on myös värisävyjen kokonaisuus, ja “kamu”, “kamut” viittaa tietysti suomalaiseen kansanmusiikkiin, sekä kaveruksiin.

Eclipse Musicin joulukuussa 2022 julkaisema Ensemble Gamut!:n toinen levy RE on saanut osakseen laajaa kiinnostusta sekä klassisen musiikin, vanhan musiikin kuin myös progressiivisen musiikin piireissä. 2020 julkaistu debyyttilevy UT sai Suomen vanhan musiikin liiton “Vuoden vanhan musiikin teko 2020” -tunnustuspalkinnon, jonka valitsi Paleface maaliskuussa 2021. Levy valittiin myös YLE:n vuoden levy 2021 -ehdokkaaksi, ja oli The Progressive Aspectin valitsemien vuoden parhaiden proge-levyjen joukossa.

Konsertissa kuullaan kappaleita yhtyeen levyiltä UT ja RE, sekä myös aivan uutta tuotantoa. Albumin nimi RE viittaa englanninkielisiin re-alkuisiin sanoihin tarkoittaen uudelleentekemistä, -sovittamista -postaamista, -luomista, uudistamista ja uudelleen virittäytymistä menneisyyteen sekä tulevaisuuteen. “Re” on myös gamut-asteikon toinen sävel (ut, re, mi, fa, so, la). Historia toistaa itseään monin tavoin ja RE-albumilla käsitellään monia ajankohtaisia teemoja: kolonisaatiota, suurvallan tunkeutumista uusille alueille, Suomen geopoliittista asemaa idän ja lännen risteyksessä sekä eri uskontokuntien välisiä sotia. Laulut kurkottavat aikaan, jolloin Suomea ei vielä ollut. Idän ortodoksinen ja lännen katolinen kirkko kilvoittelivat vuosisatoja vaikutusvallasta Suomen alueella, kunnes ennen ensimmäistä ristiretkeä kirkot erosivat virallisesti toisistaan. Kokonaisuus on meditatiivinen yhdistelmä gregoriaanisia rukouksia, kehtolauluja, improvisaatiota ja elektroniikkaa.

“RE-levyn musiikissa kysymme: Mikä on tarinaa, mikä on totta, mikä on mytologiaa, trollausta, mikä legendaa? Miten tarina ja tieto muuttuu kertojan näkökulman perusteella? Tuomme varhaisimpia Suomen alueella säilyneitä sävelmiä tähän päivään elektroniikan ja omien sovitusten kautta. Omat sävellyksemme, kansan loitsut ja kirkon tuomat vaikutteet yhdistyvät uudenlaiseksi musiikilliseksi kokonaisuudeksi”, kertoo Aino Peltomaa yhtyeen musiikista.

Ensemble Gamut! on esiintynyt laajalti niin klubikeikoilla, museoissa, keskiaikaisissa kirkoissa kuin konserttisaleissakin. Yhtye konsertoi maineikkaalla Via Mediaeval -festivaalilla Saksassa syyskuussa 2021 ja teki Hollannin-debyyttinsä Ambigu-konserttisarjassa 2019. Sastamala Gregoriana -festivaalin lisäksi yhtye on kiertänyt Suomen festivaaleja, kuten Musiikki ja Gastronomiafestivaali Soinillinen, BRQ Vantaa, Janakkalan Barokki, Oulun ja Imatran vanhan
musiikin festivaalit, ja avasi JuuriJuhla-RotFest -kansanmusikkifestivaalin Espoon tuomiokirkossa huhtikuussa 2021. Kesällä yhtye konsertoi laajasti ympäri Suomea ja syksyllä 2023 suuntaa kiertueelle Belgiaan.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 26.7.-2.8.2023.

Koti | Musikfestspelen Korsholm (korsholmmusicfestival.fi)

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

26.07.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma maanantaina 29.7.

Tämän vuoden festivaaliteema on Mielikuvia, ohjelmakokonaisuus, jonka on suunnitellut Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät ovat Lara Poe ja Ilkka Hammo. Konsertit ja tapahtumat maanantaina 29.7. 13.00 Latokahvit Ravintola Loftet, vapaa pääsy. 15.00 Pariisista…

26.07.2024

Korsholman Musiikkijuhlien sunnuntain 28.7. ohjelma

Tämän vuoden festivaaliteema on Mielikuvia, ohjelmakokonaisuus, jonka on suunnitellut Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät ovat Lara Poe ja Ilkka Hammo. Konsertit ja tapahtumat sunnuntaina 28.7. 12.00 Nuoret taiteilijat Vaasan kaupungintalon kamarimusiikkisali, vapaa pääsy.…

26.07.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma lauantaina 27.7.

Tämän vuoden festivaaliteema on Mielikuvia, ohjelmakokonaisuus, jonka on suunnitellut Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät ovat Lara Poe ja Ilkka Hammo. Konsertit ja tapahtumat lauantaina 27.7. 11.00 Päivä UNESCOn maailmanperintökohteessa Lähtö Vaasan kaupungintalolta kello…