16.03.2018

Musiikkiteatteri vahvasti esillä kevään Kuulaksessa

Teatteriesityksiä koko perheelle: Kuulas-festivaalilla mm. lastenkonsertti ja rock-musikaali nuorille

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas järjestetään 31. kertaa Kouvolassa, pääosin Kuusankoskitalossa, 16.–19.5.2018. Neljän festivaalipäivän aikana tapahtumassa esiintyy yhdeksän suomalaista ammattiteatteria sekä italialainen katuteatteriryhmä. Ohjelmiston valinnassa on painotettu musiikkiteatteria sekä nuoriin vetoavia aiheita perinteisen lastenteatteritarjonnan lisäksi. Uutta on esitysten vienti Taideruukkiin ja yhteistyö Tampereen yliopiston näyttelijäopiskelijoiden kanssa. Ryhmien lipunmyynti alkaa 21.3. ja yksittäisten lippujen myynti 3.4.

”Tänä vuonna Kuulaksessa upotaan seikkailuihin monenlaisen musiikkiteatterin mukana. Teoksissa soivat elävänä Palefacen räppi, teatteriopiskelijoiden rokki ja tietysti myös perinteiset lastenlaulut, jotka yhdistävät kaikkia sukupolvia”, kuvailee esitysten valintaan osallistunut Annukka Ruuskanen Työväen Näyttämöiden Liitosta.

 

Festivaalille valitut esitykset

Satu Tuomisto +Comp, Helsinki: VAUVAVAU. Ihania aistikokemuksia vauvoille. 0–2-vuotiaille.

Lapsilähtöisessä ja tunnelmallisessa tanssiesityksessä vauvat pääsevät sukeltamaan taide-elämykseen turvallisessa ympäristössä. Esityspaikkana on suuri leikkimatto, jolla vauvat voivat vapaasti liikkua ja tutkia maailmaa yhdessä esiintyjien kanssa. Luvassa on tanssia, laulua ja soittoa sekä paljon tutkittavaa.

 

Nukketeatteri Sytkyt, Helsinki: ALADDIN JA TAIKALAMPPU. Klassikkosatu päiväkoti-ikäisille. Yli 2-vuotiaille.

Tuhannen ja yhden yön tarinoista tuttu Aladdinin veijarisatu ilahduttaa nukketeatteriesityksenä. Aladdin päätyy huimissa seikkailuissaan Marokon torille, vuoren uumeniin sekä sulttaanin puutarhaan. Päähenkilöinä loistavat legendaarisen nukketaiteilijan Mirjami Skarpin itämaiset nuket.

 

Linnateatteri, Turku: TATU JA PATU TYÖN TOUHUSSA. Lyömätön parivaljakko duunailee. Yli 3-vuotiaille.

Mitä itua on maanviljelijän ammatissa? Mitä harjaantunut ammattilainen saa aikaan Patun hiustyylistä? Tervetuloa Outolan työntutkimuskeskukseen ottamaan asiasta selvää, kun Tatu ja Patu uppoutuvat erilaisten ammattien ihmeelliseen maailmaan! Tutulta kaksikolta ei vauhtia puutu.

 

Kajaanin kaupunginteatteri: VIHREÄN VIHTAMETSÄN UUTISIA. Ovela ilottelu maatilalla. Yli 4-vuotiaille.

Tule mukaan hersyvän iloiseen seikkailuun maatilalle. Asiat eivät suju ihan piirustusten mukaan, varsinkaan, jos kaikki eivät puhalla yhteen hiileen. Esityksessä on paljon tarttuvaa musiikkia, ja siihen liittyy yhteisiä leikkejä. Klassikkohahmoihin perustuva teos pohjautuu H.C. Andersenin ja Martti Haavion satuihin.

 

Kouvolan Teatteri: MAUKKA, VÄYKKÄ JA SUURI SEIKKAILU. Hyvää mieltä, tanssia ja laulua. Yli 4-vuotiaille.

On aivan tavallinen päivä. Maukka janoaa seikkailua, joka voisi alkaa ihan pienesti ja paisua isommaksi. Mutta mitään ei tapahdu. Kunnes yllättävä kömmähdys saa aikaan vipinää ja uskokaa tai älkää, aivan oikean aarrejahdin… Näytelmä perustuu Timo Parvelan suosittuihin kirjoihin.

 

Teatteri Taimine, Helsinki. APOLLO 21. Tietokonepelejä ja nettimaailmaa letkeällä otteella. Yli 6-vuotiaille.

Yhä nuoremmat lapset osaavat käyttää tietokonetta, sosiaalista mediaa ja virtuaalitodellisuutta. Nykyään mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Miten netin maailmassa pitäisi käyttäytyä ja miten siellä eletään, ilman että se nielee kokonaan? Esiintyjät pureutuvat hauskasti ja vauhdikkaasti kiinnostavaan maailmaan.

 

Tampereen yliopisto/Näty: PEER GYNT. Huikea rock-musikaali nuorille. Yli 9-vuotiaille.

Peer Gynt on poika, joka valehtelee tehneensä hurjia asioita, liioittelee ja mahtailee. Muut pilkkaavat häntä ja sulkevat ulos porukoista. Hän haaveilee paremmasta elämästä ja karkaa mielikuvitukselliselle matkalle eksoottisiin paikkoihin. Rokkaava klassikkoteos nähdään lahjakkaiden näyttelijäopiskelijoiden esittämänä.

 

Loiskis & Satu Sopanen, Jyväskylä: SATUJA JA TARINOITA. Koko perheen konsertti. Kaikille.

Loiskis-orkesterin ja Satu Sopasen kohtaamisessa syntyy soivia satuja, ja yleisön kanssa opetellaan perinteisiä laululeikkejä uudelleen sovitettuina. Kuulemme muun muassa, miten hiiri onnistuu räätälinä ja miten Hannu ja Kerttu selviytyvät noidan talosta. Musiikkisaduissa ja -leikeissä on mukana laaja soitinten kirjo.

 

Bubble on Circus, Italia: BUBBLE ON CIRCUS. Kuplivaa karnevaalitunnelmaa. Kaikille, ilmainen.

Tämä duo tuo ulkonäyttämölle vauhtia, iloa – ja tuhansittain saippuakuplia. Riemukkaan puolituntisen aikana yleisölle selviää, kuinka monikäyttöinen tuo kaikille tuttu elementti onkaan. Kekseliäs show yhdistelee taikuutta, klovneriaa ja huumoria. Esitys on kiertänyt 15 eri maassa, ja nyt ensi kertaa Suomessa!

 

Ahaa Teatteri, Tampere: BETONIVIIDAKKO. Rap-näytelmä unelmien voimasta. Vain tilausnäytöksiä.

Alakoulu. Yhdellä pojista mahdottomalta tuntuva päämäärä, mutta erilainen tapa puhua. Puhevika. Ja paras kaveri kiusaajana. Miten porukalle käy? Kiusaamista ja unelmia käsittelevän, musavideomaisesti etenevän näytelmän yllä pauhaa voimaa antava rap-musiikki. Biisit on tehnyt maan eturivin rap-artisti Paleface.

 

Esityspaikat ja tilausnäytökset

Yleisölle avoimet esitykset nähdään Kuusankoskitalossa, Kouvolan Teatterissa ja ensimmäistä kertaa Taideruukissa.

Tilausnäytöksiä toteutetaan Kuusankoskitalossa ja Iitin Ravilinnassa yhteistyössä Kouvolan kaupungin Lennokki-kulttuurikasvatusohjelman ja Iitin kunnan kulttuuripalveluiden kanssa.

 

Työpajat ja muu ohjelmisto

Kuusankoskitalon yläaulassa järjestetään maksuttomia työpajoja lapsille perheineen. Uutta sisältöä tarjoilee NAAMIOTYÖPAJA, jossa askarrellaan puolinaamioita eli silmikoita annetuista materiaaleista. Suositut PUVUSTUS- JA MASKEERAUSPAJAT sekä LASTEN OMA ESIINTYMISLAVA pysyvät ohjelmistossa. Kaikille avoimiin työpajoihin ei ole ennakkoilmoittautumista tai ikärajaa. Lisäksi Nukketeatteri Sytkyt tuo festivaalille TAMMEN TARINAT -TYÖPAJAN, joka on tarkoitettu vain lapsiryhmille ennakkotilauksesta. Päiväkodeissa kiertävässä työpajassa luodaan tarinoita nukketeatteritaituri Juha Laukkasen johdolla.

 

FESTIVAALIN AVAJAISET järjestetään Kuusankoskitalon ulkonäyttämöllä perjantaina 18.5. kello 17. Avajaisissa nähdään italialaista katuteatteria sekä muuta ilmaista ohjelmaa koko perheelle. OFF-OHJELMISTOA tarjoilee tänä vuonna Kouvolan Teatterin nuortenteatteri, joka esiintyy lauantaina ulkonäyttämöllä.

 

Liput ja festivaalibussit

Ryhmämyynti (yli 10 henkilöä) käynnistyy keskiviikkona 21.3. kello 9, ja tästä tiedotetaan suoraan päiväkodeille ja

kouluille. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö tarjoaa Kouvolan alueen lapsiryhmille maksuttomia festivaalibusseja.

 

Yksittäinen lipunmyynti alkaa tiistaina 3.4. kello 11 NetTicketissä (www.netticket.fi) ja Kuusankoskitalolla. Nettimyynti on avoinna koko ajan ja Kuusankoskitalon myynti rajoitetusti. Palveluajat ja yhteystiedot löytyvät Kuulaksen käsiohjelmasta ja nettisivuilta. Lippujen hinnat ovat samat joka myyntikanavassa.

 

Taustatietoa Kuulas-festivaalista

Kuulas on taiteellisesti tasokas lasten teatterifestivaali, joka on järjestetty Kouvolan Kuusankoskella jo yli 30 vuoden ajan. Noin 5 000 kävijää vuosittain keräävä festivaali kutsuu paikkakunnalle Suomen parhaita teatterintekijöitä ja lastenteatteriesityksiä. Ohjelmistossa on myös kansainvälistä katuteatteria, lasten työpajoja sekä muuta oheisohjelmaa koko perheelle. Tapahtuman järjestää Työväen Näyttämöiden Liitto (TNL) yhteistyössä Kouvolan kaupungin, Kouvolan Teatterin ja Kuusankosken Teatterin kanssa. Tapahtuman nettisivut: www.kuulas.info.