30.07.2010

Musiikkipitoisen näytelmän kantaesitys päättää Tuusulanjärven kamarimusiikin

Juha Siltasen käsikirjoittaman Okteton kantaesitys päättää Tuusulanjärven kamarimusiikin lauantaina 31.7.2010. Musiikkipitoinen näytelmä perustuu Franz Schubertin Oktettoon. Tarkoituksena on luoda moniulotteinen kuva suurteoksesta ja sen säveltäjästä.

Oktetto-näytelmä tapahtuu Wienissä, ”Sinisen Siilin” majatalossa pääsiäissunnuntai-iltana ja seuraavana yönä vuonna 1827, ennen Okteton toista ja pitkäksi aikaa viimeistä julkista esitystä. Teoksen käsikirjoitus lainaa otteita historiallisen Schubertin kirjeistä ja eräistä hänen säveltämiensä teosten teksteistä.

Juha Siltanen on tunnettu näytelmäkirjailijana, esseistinä, suomentajana ja teatteriohjaajana. Hän on saanut näytelmistään useita palkintoja, muun muassa Pro Finlandia -mitalin vuonna 2007. Juha Siltanen myös itse ohjaa teoksen ensiesityksen Tuusulanjärvellä. Franz Schubertia esittää näyttelijä Markus Riuttu, Jaana Pesonen on Naisen roolissa.

Franz Schubertin Oktetto on yksi kamarimusiikin kuuluisimpia teoksia. Tuusulanjärvellä teoksen esittää Pekka Kuusiston perustama Meidän Orkesteri. Kokoonpanossa soittavat Kuusiston lisäksi Jan Söderblom (viulu), Lilli Maijala (alttoviulu), Markus Hohti (sello), Kati Harjanne (kontrabasso), Matthew Hunt (klarinetti), Jaakko Luoma (fagotti) ja Hans Larsson (käyrätorvi).

Okteton ruotsinkielisen version ensiesitys nähdään Ahvenanmaalla Katrina-festivaalin avajaiskonsertissa 3.8.2010. Ruotsinnoksen Siltasen tekstistä tekee Thomas Wolff.

Tuusulanjärven kamarimusiikin päätöspäivänä nähdään Oktetto kaksi kertaa, klo 14 ja 18 Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa. Liput Lippupalvelusta ja festivaalin kotisivuilta.

http://www.tuusulanjarvifestival.fi