16.03.2018

Musiikkilegendat Burt Bacharach ja Mavis Staples kesällä Pori Jazziin

Pori Jazzin ohjelmisto torstaina 19. heinäkuuta täydentyy kahdella yhdysvaltalaislegendalla. Kirjurinluodon konsertissa esiintyvät lukemattomista kuolemattomista kappaleistaan tunnettu säveltäjä Burt Bacharach sekä kaikkien aikojen gospel- ja soul-laulajiin kuuluva Mavis Staples. Festivaalin pääsyliput ovat myynnissä edulliseen S-Etuhintaan 31.3. asti.

Populaarimusiikin historian tärkeimpiin säveltäjiin lukeutuva Burt Bacharach on tehtaillut 1950-luvulta alkaen kymmeniä hittikappaleita, joihin kuuluvat muun muassa The Look of LoveRaindrops Keep Falling on My Head(They Long To Be) Close To YouAnyone Who Had a HeartWhat the World Needs Now Is Love ja I Say a Little Prayer. Bacharach on voittanut pitkän uransa aikana kuusi Grammya, ja elokuviin säveltämillään kappaleilla hän on napannut kolme Oscar-palkintoa. Bacharach on vuosikymmenten varrella säveltänyt kappaleita muun muassa Dionne Warwickille, Dusty Springfieldille ja The Carpentersille. Sanoitukset useimpiin Bacharachin kappaleista kirjoitti hänen yhteistyökumppaninsa Hal David, joka menehtyi vuonna 2012.

Bacharachin sävellykset ovat hyvin tunnistettavia, ja hänen sävelkielensä sekä omaperäiset harmoniansa kumpuavat taustasta jazzin parissa. Useat jazzmuusikot ovatkin hakeneet innoitusta Bacharachin tuotannosta – esimerkiksi Stan Getz äänitti albumillisen hänen sävellyksiään jo vuonna 1968.

Toukokuussa 90 vuotta täyttävä Burt Bacharach kiertää yhä maailmaa esittäen kuolemattomia kappaleitaan. Yhdysvaltalaislegenda johtaa flyygelinsä ääreltä 11-henkistä yhtyettä, johon kuuluu kolme laulajaa. Bacharach ei pidä itseään kummoisena laulajana, mutta yleensä hän tarttuu itsekin hetkeksi mikrofoniin.

 

Soulin ja gospelin verevä tulkki

Mavis Staples, 78, kuuluu kaikkien aikojen tärkeimpiin ja vaikuttavimpiin gospel- ja soul-laulajiin, mutta musiikin ohella hän on ollut vahvasti esillä kansalaisaktivistina. Staples kuului yli 50 vuotta kitaristi-isänsä Pop Staplesin johtamaan perheyhtyeeseen The Staple Singers, joka myi kymmeniä miljoonia albumeja ja oli tärkeä osa rasismin vastaisen kansalaisoikeusliikkeen soundtrackia.

Mavis Staplesin salaperäinen ja syvä lauluääni on kiehtonut vuosikymmenten varrella monia, muun muassa hänen entistä miesystäväänsä Bob Dylania. Ensimmäiset omat albuminsa Staples julkaisi jo 1970-luvun vaihteessa, mutta uudelleen hänen soolouransa on käynnistynyt 2010-luvulla. Vuonna 2016 julkaistulle ”Living on a High Note” -albumille kappaleita kirjoittivat Staplesin pyynnöstä useat eri artistit, joista yksi oli Nick Cave. Torstaina 19.7. Nick Cave & The Bad Seeds esiintyy samassa Pori Jazz -konsertissa Mavis Staplesin kanssa.

 

Liput edullisemmin 31.3. asti!

Pori Jazzin ensi kesän liput ovat myynnissä edulliseen S-Etuhintaan 31.3. asti. Kirjurinluodon päiväliput maksavat toimituskuluineen alk. 72 euroa (norm. 78 euroa), kun ostoksensa yhteydessä esittää S-Etukortin. Myynnissä on myös kolmen päivän lippuja sekä tavallista tasokkaamman festivaalikokemuksen tarjoavia VIP- ja Radio Aalto Lounge -lippuja.

Pori Jazz järjestetään 53. kertaa 14.–22. heinäkuuta. Festivaalin ohjelmisto täydentyy kevään aikana lukuisilla kansainvälisillä ja kotimaisilla esiintyjillä.

 

PORI JAZZ FESTIVAL

53rd Pori Jazz Festival / 14th-22nd July 2018

www.porijazz.fi / facebook.com/porijazz / twitter.com/porijazz