14.04.2014

Musiikkia, kuvaa ja tiedettä yhdistelevä ohjelma innosti Tampere Biennalessa

Alustavan arvion mukaan Suomen laajimman nykymusiikin festivaalin Tampere Biennalen ohjelmaan kuuluvia tapahtumia seurasi noin 2700 kävijää. Viisipäiväisen festivaalin teemana oli musiikki ja kuva. Ohjelmassa oli ääntä ja kuvaa hyödyntäviä multimediateoksia, monologioopperaa, elävän musiikin säestämää elokuvaa sekä Taiteilijoiden Kalevala -projektin musiikki- ja kuvataideteoksia. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimi säveltäjä Olli Virtaperko.

Viidettätoista kertaa järjestetyllä festivaalilla kuultiin kaksi tilattua sävelteosta ja nähtiin kaksi uutta videoteosta, jotka pohjautuivat festivaalin aikaisemmin tilaamiin musiikkiteoksiin. Kantaesityksiä tai ensi kertaa Suomessa kuultuja esityksiä oli yhteensä seitsemän. Konserttien lisäksi lapset ja koko perhe saivat nauttia taiteen tekemisestä Soiva Tehdas -perhepäivässä. Festivaalin iltaklubeilla soivat folkpop, jazz, proge ja soul. Ennakkotapahtuma Biennale soi Metsossa keskusteluineen, esitelmineen ja konsertteineen järjestettiin 24.–26.3.

Taiteellinen johtaja Olli Virtaperko on erittäin tyytyväinen festivaalin taiteelliseen lopputulokseen ja sen saamaan yleisö- ja mediapalautteeseen. ”Pyrin rakentamaan kansainvälisen tason festivaalin, joka tavoittaa laajan yleisöpohjan ja madaltaa kynnystä tutustua oman aikamme taidemusiikkiin. Nämä tavoitteet toteutuivat. Kuvan ja musiikin yhdistely, tieteen ja musiikin kosketuspintojen kartoittaminen ja perinteisten konserttimuotojen haastaminen osoittautuivat hedelmällisiksi, suosituiksi ja keskustelua herättäneiksi teemoiksi”, Virtaperko arvioi.  Festivaalin organisaatio kiittää Virtaperkoa kiinnostavasta ja taiteellisesti korkeatasoisesta ohjelmasta sekä paneutuneesta työskentelyotteesta.

Seuraava Tampere Biennale järjestetään 13.–17.4.2016. Taiteellisena johtajana toimii säveltäjä Sami Klemola, joka vastaa musiikkiohjelmiston suunnittelusta. Festivaalin ohjelmisto laajenee 2016 myös mediataiteeseen, josta vastaavan kuraattorin valitsee Tampereen Musiikkijuhlien yhteistyökumppani Tampereen taidemuseo.