28.12.2015

Musiikin tiet kulkevat kohti Korsholman Musiikkijuhlia

Vuonna 2016 Korsholman Musiikkijuhlat tekee matkan syvälle ihmismieleen ja elämään teemalla ”Vaellusvuodet”. Vuoden maantieteellinen keskipiste on Wien, jossa on sekä taiteissa että tieteen saralla aina oltu erityisen herkkiä ihmismielen valojen ja varjojen suhteen. W. A. Mozart käytännössä asui tien päällä lapsuutensa ja Wienin myöhemmät suuret säveltäjänimet Franz Schubert ja Gustav Mahler kirjoittivat molemmat musiikin historian merkittävimpiin kuuluvia laulusarjoja vaeltamisen teemasta. Sibelius-juhlavuoden jälkeen valokeilaan nostetaan suomalaisen uusklassismin ehkä merkittävin säveltäjänimi Einar Englund, jonka satavuotisjuhla näkyy ja kuuluu festivaalilla useassa konsertissa.

Vuoden taiteilijalista kattaa aivan korkeimmalla tasolla musiikin koko kirjon kokeneista matkantekijöistä nuoriin kirmaajiin. Sakari Oramo ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri yhdessä sellisti Jonathan Roozemanin kanssa avaavat festivaalin. Ansioitunut Aron-jousikvartetti on wieniläisen eleganssin parissa kirjaimellisesti kotonaan ja kotimaisen vanhan musiikin liikkeen kerma on laajasti edustettuina niin orkesteri-, kamarimusiikki- kuin lasten-konserteissakin: Suomalainen Barokkiorkesteri esiintyy Isonkyrön vanhassa kirkossa, klassismin ajan puhaltimia käyttävä Zetes-kvintetti esiintyy fortepianisti Anna Kuvajan kanssa Raippaluodon kirkossa, ja nokkahuiluyhtye Bravade taipuu tilanteen mukaan taivaallisesta renessanssipolyfoniasta energiseen kolmen soinnun hevitilutukseen.

Laulajina kuullaan Herman Wallénia ja Essi Luttista, sekä yhdessä pianisti Iiro Rantalan ja kitaristi Ulf Wakeniuksen kanssa esiintyvää jazz-tähti Viktoria Tolstoyta. Sopraano Pia-Karin Helsingin ja urkuri Roland Maria Stangierin tunnelmallinen konserttikokonaisuus ”Rukous” kuullaan Vaasan kirkon myöhäisillassa.

Pipoka yhdistää brasilialaiset rytmit luovaan ugrilaiseen hulluuteen ja päättömään virtuositeettiin Suolaamossa. Vuoden nuorina taiteilijoina kuullaan ukrainalaista viulistia Aleksei Semenenkoa ja venäläis-ukrainalaista pianistia Inna Firsovaa. Päätöskonsertissa Vaasan ja Seinäjoen kaupungin-orkestereita johtaa syksyllä Jorma Panula -kapellimestarikilpailun voittanut ranskalainen Dylan Corlay. Aluekonsertit pidetään Maalahdessa, Uudessa-kaarlepyyssä, Isossakyrössä, Vöyrillä, Kristiinankaupungissa ja Seinäjoella.

Ennen kesän festivaalia päästään vuoden teemoihin käsiksi jo huhtikuun ensimmäisellä viikolla konsertein senioreille ja opiskelijoille sekä luennolla Mustasaaren aikuisopistossa. Tapahtumaviikko huipentuu to 7.4., kun Vaasan kaupunginorkesterin vieraina esiintyvät Korsholman Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, pianisti-kapellimestari Henri Sigfridsson ja Kuopion viulukilpailun viime keväänä voittanut nuori lahjakkuus Tami Pohjola.

Ohjelma tarkentuu vielä alkuvuodesta. Tervetuloa mukaan vaellukselle!

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 27.7.-4.8.2016.

www.korsholmmusicfestival.fi