13.08.2009

Musiikin ilotulitusta Turun musiikkijuhlilla Taiteiden Yössä!

TORSTAI 13.8. – Musiikin ilotulitusta Taiteiden Yössä!

Taiteiden Yönä torstaina 13.8. voi musiikista nauttia Turussa täysin rinnoin. Lounaskonsertin jälkeen tulinen viulisti Minna Pensola tulkitsee Iltapäivän Bach -sarjan sooloviulusonaatin. Bachia on luvassa lisää Tuomiokirkossa klo 23, kun perinteinen Bachia kynttilänvalossa -konsertti kutsuu hiljentymään kauniiseen, kynttilöin valaistuun kirkkoon.

Rempseämpää menoa on luvassa vanhan musiikin yhtye Hortus Musicuksen esittämänä Turun linnassa sekä Turun musiikkijuhlien selloensemblen konsertissa ulkoilmalavalla kaupungintalon edustalla. Taiteiden Yön ohjelman kruunaa Monica Groopin ja Gustav Djupsjöbackan lied-konsertti, jossa rakastetut taiteilijat tulkitsevat Brahmsin ja Ravelin lauluja.

Koskettavan kaunis tunnelma kynttilöin valaistussa Tuomiokirkossa

Taiteiden Yö hiljentyy perinteisesti Tuomiokirkkoon, jossa Bachia kynttilänvalossa -konsertissa soittavat tänä vuonna huilisti Päivi Kukkonen ja cembalisti Irina Zahharenkova. Tuomiokirkon rauhassa voi nauttia Bachin herkästä partitasta a-molli soolohuilulle ja mahtavasta partitasta e-molli cembalolle. Johann Sebastianin teosten parina kuullaan Carl Philip Emanuel Bachin kosketinsoittimelle säveltämä Folies d’Espagne sekä isän ja pojan yhteisteos sonaatti huilulle ja cembalolle g-molli.

Huilisti Päivi Kukkonen opiskelee Sibelius-Akatemiassa. Hän soittaa palkitussa puhallinkvintetti Fantasiassa, jota ovat johtaneet mm. Ralf Gothóni, Roy Farrall ja Ilpo Mansnerus ja joka voitti 1. palkinnon kansainvälisissä Henri Tomasi -puhallinkvintettikilpailuissa Marseillessa helmikuussa 2009. Irina Zahharenkova opiskelee sekä Sibelius-Akatemiassa että Viron musiikkiakatemiassa. Hän on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja.

Hurmaava Monica Groop

Monica Groop ja Gustav Djupsjöbacka palaavat musiikkijuhlille jälleen kerran ihastuttavalla lied-ohjelmalla, jossa kuullaan lauluja Brahmsilta ja Ravelilta. Mezzosopraano Groop on noussut maailmanmaineeseen juuri Brahms-tulkintojensa ansiosta, ja laulaja myöntääkin Brahmsin olevan musiikkia, johon on aina ihana palata. Groop on tehnyt monipuolisen uran laulajana niin ooppera- sinfonia- kuin kamarimusiikin parissa, pitänyt useita resitaaleja ja levyttänyt paljon. Syksyllä 2009 Groop aloittaa Sibelius-Akatemian laulumusiikin professorina.

Pianisti Gustav Djupsjöbacka on pitkän uransa aikana konsertoinut ja levyttänyt erikoisalaansa liedmusiikkia usean huippulaulajan kanssa.
Musiikin tohtoriksi Toivo Kuulan yksinlauluista väitellyt Djupsjöbacka toimii nykyään Sibelius-Akatemian rehtorina. Groopin ja Djupsjöbackan konsertin Sigyn-salissa torstaina 13.8. klo 18 aloittavat Brahmsin liedit, ja väliajan jälkeen kuulemme Ravelin lauluja kokoelmasta Chants Populaires, kaksi heprealaista melodiaa sekä eksoottiset Madagaskarilaislaulut. Huilisti Päivi Kukkonen ja sellisti, musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Martti Rousi takaavat obligatosoitinten sointirikkauden.

Hortus musicus vie keskiaikaan

Lounaskonsertin, Iltapäivän Bachin ja Monica Groopin ja Gustav Djupsjöbackan konsertin jälkeen tie vie Turun linnaan, jossa maailmankuulu eestiläinen vanhan musiikin yhtye Hortus Musicus saattelee kuulijan mukanaan keskiaikaan. Konsertissa kuullaan niin linnanneitojen kauneutta ylistäviä trubaduurilauluja kuin rempseitä tansseja, ja mukana on myös säkeitä kuuluisasta Carmina Burana -kokoelmasta. Ristiretkiajoissa kun liikutaan, kuuluu konserttiin myös tuulahduksia Israelista, Jemenistä ja Intiasta asti, vaikka konsertin pääpaino onkin keskieurooppalaisessa lauluperinteessä.

Hortus Musicus on yli 30 toimintavuotensa aikana noussut maailman vanhan musiikin yhtyeiden ehdottomaan kärkeen ja esiintynyt suurimmassa osassa Eurooppaa, USA:ssa, Japanissa, Israelissa ja entisen Neuvostoliiton alueella. Yhtyeen ohjelmisto kattaa koko länsimaisen taidemusiikin historian 8. vuosisadalta tähän päivään asti unohtamatta ulkoeurooppalaisia kansanmusiikkityylejä. Myös moni nykysäveltäjä on kirjoittanut Hortus Musicukselle.

Turun linnan konsertin jälkeen Hortus Musicuksen johtohahmo Andres Mustonen siirtyy Panimoravintola Kouluun, jossa hän viihdyttää Taiteiden Yön yleisöä pelimannihengessä. Ennakkoluuloton Mustonen on varsinainen moniosaaja, jonka soittamista sana ”pelimanni” kuvaa parhaiten: innoittava viulisti tempaa kaikki mukaansa.

Minna Pensola ja Bachin sooloviulusonaatti nro 2

Viime vuoden suursuosikki Iltapäivän Bach -konserttisarja jatkuu tänä vuonna viulusonaatein ja -partitoin. Iltapäivän Bach -konsertit tarjoavat kuulijalle mahdollisuuden hiljentyä Tuomiokirkon rauhaan puolen tunnin ajaksi päivittäin. Jokainen konsertti tarjoaa eri tunnelman valon osuessa kirkon holveihin eri aikoihin.

J.S. Bachin sooloviuluteokset kuuluvat klassisen viulumusiikin perusohjelmistoon ja niitä on myös sovitettu paljon eri soittimille.
Näissä kuudessa kappaleessa kiteytyy Bachin taiturillinen soittimen käyttö, ja kuusi nuorta viulistia saavatkin ottaa mittaa toisistaan virtuoosimaisissa kappaleissa.

Bachin sooloviulusonaatti nro 2 a-molli on kuuluisa upeasta fuugaosuudestaan, ja teoksen tulkitsee nyt viulisti Minna Pensola. Pensola on opiskellut Helsingin Konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa ja Zürichin musiikkikorkeakoulussa ja hänet on palkittu useissa kilpailuissa.

Kamarimusiikkia mm. Meta4-yhtyeessä soittava Pensola tunnetaan myös Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana ja Klasariklubin perustajana.

Taidetta keskellä kaupunkia

Klo 20 on mahdollisuus nauttia myös Taiteiden Yön tunnelmasta keskellä kaupunkia. Turun kaupungintalon edustan lavalle kokoontuu Turun musiikkijuhlien selloensemble, jossa huippusellistit Martti Rousi, Erkki Lahesmaa ja Timo Hanhinen seuranaan taitavia mestarikurssiopiskelijoita viihdyttävät yleisöä. Taiteiden Yönä kaupunkifestivaaliajatus pääsee loistoonsa: korkealaatuinen musiikki on ihmisten keskellä kaikkien nautittavana.

Päivän ohjelma:

12.30 Lounakonsertti
Taidemuseo
Sisäänpääsy museolipulla

15.00 Iltapäivän Bach
Tuomiokirkko
Minna Pensola, viulu
Liput: 10 / 5 €

18.00 Monica Groop & Gustav Djupsjöbacka Sigyn-sali Martti Rousi, sello Päivi Kukkonen, huilu
Liput: 35 / 25 / 15 €

20.00 Hortus Musicus
Turun linna
Liput: 25 / 20 / 15 €

20.00 Turun musiikkijuhlien selloensemble Kaupungintalon ulkoilmalava Vapaa pääsy

22.00 Shostakovitsh.Arvoitus.
Manilla
Liput: 35 / 25 / 15 €

22.00 Andres Mustonen – Yösoitto
Ravintola Koulu
Liput: 15 / 10 €

23.00 Bachia kynttilänvalossa
Tuomiokirkko
Päivi Kukkonen, huilu
Irina Zahharenkova, cembalo
Liput: 25 / 20 / 15 €

Lipunmyynti

Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Turun konserttitalon lippukassalta ma-pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 10.-16.8.2009.

http://www.tmj.fi