19.05.2016

Musiikin aika: Traktorin kokoiset soittimet – Maailman omalaatuisin soitinperhe Viitasaarelle

Saksalainen huippuyhtye Musikfabrik tuo Viitasaaren Musiikin aika –festivaalille yhden vuosikymmenen kunnianhimoisimmista kansainvälisistä uuden musiikin projekteista: Harry Partchin uudelleenrakennetut instrumentit ja niille sävelletyn uuden ja alkuperäisen musiikin.

Kalifornialainen Harry Partch (1901–1974), erakko ja originelli ajattelija, loi aikaansa edellä olevaa mikrotonaalista musiikkia jossa oktaavi jakautuu 43 osaan. Hän myös rakensi kokonaisen soitinperheen laajoista rituaalisista kehollista soittimista musiikin esittämistä varten; alkuperäiset kappaleet ovat nykyään University of Washingtonissa Seattlessa. Partchin kritiikki länsimaista taidemusiikkia kohtaan on tuottanut ritualistisia teoksia joissa musiikki kohtaa kreikkalaisen teatterin, japanilaiset noh- ja kabukitraditiot sekä amerikkalaisen primitivismin.

Musikfabrik on rakennuttanut täydelliset kopiot soittimista, opetellut soitinten salat, esittänyt Partchin teoksia sekä tilannut uutta musiikkia soittimistolle. Suurikokoiset, veistosmaiset soittimet vaativat erityistä kehollisuutta soitossa, ja ovat tunnettuja paitsi instrumentteina myös taideteoksina joissa antiikki ja futurismi kohtaavat. Viime vuosina Musikfabrikin soittimet on nähty useilla Euroopan johtavilla festivaaleilla. The Guardian nosti Heiner Goebbelsin ja Musikfabrikin yhteisen tuotannon Partchin Delusion of the Fury -teoksesta Edinburghin festivaalilla 2014 vuoden kohokohdaksi brittiläisessä musiikkielämässä. Tänä kesänä Chromelodeon, Zymo-Xyl ja kumppanit saapuvat ensimmäistä kertaa Kölnistä Suomeen Musiikin aikaan.

Viitasaarella kuullaan Partchin laaja teos ”And on the Seventh Day Petals Fell in Petaluma” sekä teokset tanskalaiselta Simon Steen-Andersenilta ja norjalaiselta Helge Steniltä (tunnettu myös nimellä Deathprod). Festivaalin tilaama odotettu kantaesitys “Heritage”

Teosto-palkinnon voittaneelta Sampo Haapamäeltä kuullaan yhtyeen ”Pitch 43_tuning the cosmos” -konsertissa 7.7. Viitasaari Areenalla.

Kölniläinen nykymusiikkiyhtye Musikfabrik on tunnettu muusikkouden rajoja ylittävistä poikkitaiteellisista projekteistaan jossa musiikki, teatteri ja installaatiotaide kohtaavat. Musikfabrik on aiemmin vieraillut Suomessa Musiikin ajassa 2005 ja Musica nova Helsingissä 2011.

“Kun opiskelin San Diegossa 90-luvulla, havahduin ensimmäisen kerran Partchin kulttimaineeseen Amerikassa”, kertoo Musiikin ajan taiteellinen johtaja Johan Tallgren. ”Pioneereihin kuuluvan säveltäjän lähes myyttinen kulkurielämä, tuotanto ja soittimet ovat yksi amerikkalaisen musiikin omaleimaisimpia tarinoita. On itsestään selvää, että kärkifestivaali joka teki historiaa kutsumalla John Cagen Suomeen, esittelee myös Harry Partchin ikoniset soittimet ensimmäistä kertaa Suomessa. Cagen myyttinen vierailu saa jatkoa tänä kesänä Viitasaarella.”

Musiikin aika järjestetään Viitasaarella 5.-10.7. Festivaalin koko konserttiohjelma julkaistaan myöhemmin toukokuussa, jolloin myös liput tulevat myyntiin. Festivaalin teemaksi nousee tänä kesänä ”Heritage”, todelliset ja fiktiiviset kulttuuriperinnöt, perinteet ja vaikutteet musiikissa. Säveltäjävieras on espanjalainen Mauricio Sotelo jonka musiikki on saanut laajalti vaikutteita flamencosta ja Espanjan laulutraditioista. Helsingin kamarikuoron kanssa yhteistyössä järjestettävä Einojuhani Rautavaara -kuorosävellyskilpailun finaali kuullaan 6.7. Viitasaaren kirkossa.

www.musiikinaika.org