26.11.2009

Musiikin aika 6.-11.7.2010 Viitasaarella

Marco Stroppa ensi kesän säveltäjävieras

Marco Stroppa (1959) on italialais-ranskalainen säveltäjä, joka on perehtynyt äänen käsittelyyn, tekoälyyn ja kognitiiviseen psykologiaan IRCAMissa ja MIT:ssa. Hänen varhainen opiskelunsa paitsi säveltäjäksi myös pianistiksia ja kuoronjohtajaksi näkyy hänen sävellystuotannossaan pianon ja kuoron keskeisenä roolina. Viime vuosina Stroppa on kirjoittanut suurimuotoisia teoksia kuten WDR:n (Westdeutschen Rundfunk) tilaama ”Like Milk Split” kolmelle harmonikalle ja neljälle orkesteriryhmälle, Ensemble Intercontemporainin tilaama ”From Needle’s Eye” tai saksofonikvartetille, kuorolle ja orkesterile kirjoitettu Baijerin radion tilaama ”the great unknown”.

Yhdistämällä hienostuneen ja älykkään humaanin näkemyksensä teknologian syvälliseen tuntemiseen Stroppa esittelee visionsa spatiaalisesta musiikista ja ääniarkkitehtuurista sekä samalla siitä, mitä se voi kokemuksellisesti merkitä. Useat Stroppan teokset yhdistävät akustisia instrumentteja, tilaa ja elektroniikkaa, kuten esimerkiksi E. E. Cummingsin tunnettua runoa siteeraava ”I will not kiss your f.ing flag” pasuunalle ja elektroniikalle. Tällä hetkellä Marco Stroppa toimii sävellyksen professorina Stuttgartin musiikkikorkeakoulussa ja Lyonin konservatoriossa.

”Ääneen” – manipulaatiota ja pureutumista

Festivaalilla on vuonna 2010 kaksi painopistealuetta, joista ensimmäinen on elektroakustinen musiikki erityisesti live-elektroniikkaan keskittyen. Toisena painopisteenä on puolestaan ääni-ilmaisu erityisesti kuoromusiikkiin keskittyen. Festivaalin teema, ”Ääneen”, viittaa paitsi äänen manipulointiin ja sen ominaisuuksiin pureutumiseeen, myös ääneen sanomiseen, samalla pitäen rinnallaan myös sen mikä ääneen jää sanomatta.

Kurssitarjontaa

Kesällä 2010 järjestetään ainakin seuraavat kurssit, ohjelma tarkentuu kevään mittaan:
sävellyskurssi: Marco Stroppa
improvisaatiokurssi: Juho Laitinen
workshop säveltäjille: Ensemble Adapter

Musiikin aika järjestetään 6.-11.7.2010.

http:/7www.musiikinaika.org