14.01.2015

Musica nova Helsinki -festivaalilla ennätysmäärä maksuttomia konsertteja

Musica nova Helsinki, Dialogues–Vuoropuheluja

Suomen suurin nykymusiikkifestivaali järjestetään 6.–14.2.2015. Festivaalilla on tänä vuonna ennätysmäärä ilmaiskonsertteja, jotka levittäytyvät ympäri kaupunkia ja tarjoavat yleisölle matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua ajankohtaisimpaan uuteen musiikkiin. Residenssisäveltäjinä loistavat ranskalainen Pascal Dusapin, tanskalainen Hans Abrahamsen sekä yhdysvaltalainen Fred Lerdahl. Festivaali tuo Suomeen myös lukuisia muita kansainvälisiä säveltäjä- ja muusikkovieraita.

Teemana ovat vuoropuhelut mm. säveltäjien ja esittäjien, sukupolvien sekä taiteenlajien välillä. ”Mukana on opettaja–oppilas-pareja, ja kantaesitysten lisäksi monet teokset kuullaan kantaesittäjiensä tulkitsemina. Monet osallistujista ovat myös kaksoisroolissa säveltäjinä, esiintyjinä, opettajina ja luennoitsijoina. Näemme esimerkkejä dialogeista musiikin, tanssin, videon, valaistuksen, kirjallisuuden ja tilan kanssa. Järjestämällä mahdollisimman monta maksutonta tilaisuutta, haluamme tuoda festivaalin uusien ihmisten nähtäväksi”, taiteellinen johtaja, sellisti Anssi Karttunen sanoo.

Maksuttomia resitaaleja voi kuulla mm. Helsingin kaupungintalon juhlasalissa, taidemuseo EMMAssa taidenäyttelyn keskellä sekä Suomen Kansallisoopperan Alminsalin tiloissa. Suomen johtaviin kitareisteihin lukeutuva Timo Korhonen esiintyy Musiikkitalon Black Boxissa kitarasoittoa ja live-elektroniikkaa yhdistävässä ilmaiskonsertissa.

Koko maksuton ohjelmisto: musicanova.fi/ohjelma/

Residenssisäveltäjät: Hans Abrahamsen, Pascal Dusapin, Fred Lerdahl

Residenssisäveltäjät saapuvat Suomeen lähes koko festivaalin ajaksi ja heidän tuotantonsa kulkee läpi festivaaliohjelmiston

Tanskalaisen Hans Abrahamsenin (s. 1952) Musica novassa kuultavaa Schnee-teosta (2008) pidetään yhtenä tämän vuosisadan merkittävimmistä sävellyksistä. Monipuolinen Abrahansen tunnetaan säveltäjänä, joka on uudistanut tyyliään teos teokselta. 16-vuotiaana sävellystyönsä aloittaneen Abrahamsenin omaperäisen tuotannon monet teokset elävät useina versioina erilaisille kokoonpanoille. Hän on saanut Carl Nielsen -palkinnon 1989 sekä Wilhelm Hansenin säveltäjäpalkinnon 1998.

Ranskalainen Pascal Dusapin (s. 1955) kuuluu aikamme merkittävimpien ja arvostetuimpien säveltäjien joukkoon. Dusapin opiskeli arkkitehtuuria ja on myös arvostettu valokuvaaja. Dusapinin valokuva on pohjana tämän vuoden Musica novan festivaali-ilmeessä. Dusapinin musiikkia voi luonnehtia sekä lyyriseksi että voimakkaan emotionaaliseksi. Hänen laaja tuotantonsa kattaa niin vokaalimusiikkia, oopperoita, yhdeksän instrumentaalikonserttoa, orkesteriteoksia ja kamarimusiikkia. Useasti palkittu Dusapin on työskennellyt monien nimekkäiden taiteilijoiden kanssa yli genrerajojen, kuten koreografi Sasha Waltzin, nykytaiteilija James Turrellin sekä musiikin puolelta mm. Simon Rattlen sekä Berliinin filharmonikoiden kanssa.

Yhdysvaltalainen Fred Lerdahl (s. 1943) kuuluu tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin nykymusiikin säveltäjiimme. Lerdahl on Columbia Yliopiston professori New Yorkissa vuodesta 1981. Hän on myös tuottelias kirjoittaja musiikkitieteen saralla.Vuonna 2010 Lerdahlia kunnioitettiin amerikkalaisen American Academy of Arts and Letters -jäsenyydellä. Kolme hänen tällä vuosituhannella säveltämistään kappaleistaan on ollut Pulitzer-palkinnon finalissa: Time after Time ensemblelle, Third String Quartet jousikvartetille sekä Arches sellolle ja ensemblelle. Näistä Time after Time kuullaan Musica nova –festivaalilla.

**

Konserttien lisäksi järjestetään luentoja ja taiteilijatapaamisia, joiden tarkat tiedot päivittyvät nettisivuille www.musicanova.fi.

Kaikki Musica novan liput ovat saatavissa Lippupisteestä tai Lippupalvelusta. Liput ovat myynnissä ohjelmistokohtaisesti, tarkat myyntitiedot löytyvät nettisivuilta.

Musica nova Helsinki on Suomen suurin uuden musiikin tapahtuma, joka perustettiin vuonna 1981 nimellä Helsinki Biennale. Festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä Euroopan nykymusiikkitapahtumista. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii sellisti Anssi Karttunen. Pääjärjestäjät ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Sibelius-Akatemia, Suomen Kansallisooppera, Tapiola Sinfonietta ja Yleisradio.