14.03.2023

Musica nova Helsinki -festivaali keräsi yli 200 000 kävijää ja kokijaa

Suomen suurimman nykymusiikin biennaalin Musica nova Helsingin päätöspäivää juhlittiin eilen 12. maaliskuuta. Kaksitoista päivää kestäneen festivaalin aikana koettiin lähes 40 konserttia ja esitystä, joita seurasi lähes 7 000 kävijää paikan päällä, arviolta 164 500 radion kuulijaa ja yli 29 000 live-lähetysten ja tallenteiden katselijaa. Musica nova Helsinki kiittää yleisöä, esiintyjiä, säveltäjiä ja tapahtumajärjestäjiä!

Musica novan tunteet ja asitit -teemaan kietoutuneessa ohjelmistossa kuultiin useita teoksia vuoden residenssisäveltäjältä, italialaiselta Clara Iannottalta. Festivaali toi Suomeen Iannottan lisäksi lukuisia nykymusiikin ajankohtaisia ja huomattavia tekijöitä kuten eurooppalaisen taidemusiikin merkittävimpiin eläviin säveltäjiin lukeutuvan saksalaisen Helmut Lachenmannin, itävaltalaisen Klangforum Wien -nykymusiikkiyhtyeen, brittiläisen laulajan Juliet Fraserin, multimediaa ja interaktiivisia elementtejä teoksissaan hyödyntävän saksalaisen kokeellisen musiikin säveltäjän Alexander Schubertin, brittiläisen oopperasäveltäjän Philip Venablesin sekä japanilaisen esitystaiteilijan ja säveltäjän Tomomi Adachin.

“Tämän vuoden festivaalilla ovat jälleen kohdanneet suomalainen ja kansainvälinen nykymusiikkikenttä sekä taiteen tekijät, esittäjät ja kokijat. Ilmassa on ollut käsin kosketeltavaa festivaalikuhinaa ja innostusta jaetusta kokemuksesta elävän musiikin äärellä. Olen ollut syvästi vaikuttunut kaikkien omistautuneesta työpanoksesta, tinkimättömästä musisoinnista ja liikuttavista kohtaamisista erilaisten taiteilijoiden ja kuulijoiden kanssa”, Musica nova Helsingin taiteellinen johtaja Tuuli Lindeberg iloitsee.

Festivaalin kohokohtiin kuuluivat muun muassa lukuisat kantaesitykset, intiimit klubi-illat, kokemukselliset installaatioteokset, Klangforum Wienin avajaiskonsertti ja heidän tekemänsä koulutuksellinen yhteistyö Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kanssa, sekä kamariorkesteri Avanti!:n päätöskonsertti.

Laaja-alaisesti nykymusiikkia ja sen tekijöitä esitellyt festivaali tarjosi matalan kynnyksen mahdollisuuksia tutustua myös kotimaisen vapaan kentän toimijoiden pirteään ja aktiiviseen toimintaan. Festivaalin yhteydessä järjestettiin sekä ammattilaisille, alan opiskelijoille että suurelle yleisölle suunnattua puheohjelmaa.

Yle teki suoria lähetyksiä ja ajoi taltiointeja Musica novan konserteista. Osa konserteista on kuultavissa ja nähtävissä taltiointeina myös festivaaliperiodin jälkeen Yle radio 1 ja Yle Areena -kanavilla – festivaalin lopulliset tavoittavuusluvut tarkentuvat siis vielä myöhemmin.

Juuri päättynyt Musica nova Helsinki oli ensimmäinen taiteellisena johtajana toimineen Tuuli Lindebergin suunnittelema ohjelmakokonaisuus. Myös seuraava, alkuvuoteen 2025 sijoittuva festivaali toteutuu Lindebergin johdolla.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

10.12.2024

Musica nova Helsingin ohjelma täydentyy – festivaali käynnistyy yhteisöllisellä Hälytyskellot-teoksella

Suomen suurin taidemusiikin biennaali Musica nova Helsinki järjestetään jälleen 5.–15. helmikuuta 2025, ja festivaalin pääohjelma on nyt kokonaisuudessaan julkaistu. Festivaalin avajaiskonserttiin johdattaa Tytti Arolan yhteisöllinen Hälytyskellot-teos, jonka esittämiseen kuka tahansa voi osallistua. Festivaalin muuhun ohjelmaan…

01.11.2024

Ensemble Musikfabrik Helsinkiin Juhlaviikkojen ja Musica nova Helsingin yhteistyönä

Nykymusiikin johtaviin yhtyeisiin lukeutuva Ensemble Musikfabrik saapuu Musica nova Helsinkiin helmikuussa! Saksalainen kokoonpano esittää berliiniläissäveltäjä Enno Poppen teoksen Prozession Poppen itsensä johtamana R-talon konserttisalissa lauantaina 15.2. kello 19. Esitys toteutetaan yhteistyönä Musica novan ja Helsingin…