24.02.2015

Musica nova Helsingissä noin 5 500 kävijää

Erityisesti lukuisat maksuttomat tapahtumat saivat kuulijat liikkeelle

6.–14.2. järjestetty uuden musiikin festivaali Musica nova Helsinki täytti odotuksensa lipunmyynnin ja kävijämäärän suhteen. Festivaali oli menestys niin yleisötyytyväisyyden kuin näkyvyyden suhteen ja keräsi yhteen noin 5 500 konserttikävijää. Suorien ja festivaalin aikana lähetettyjen radio- ja nettilähetysten välityksellä konsertteja seurasi yli puoli miljoonaa kuulijaa ja katselijaa.

Taiteellinen johtaja, Anssi Karttunen, esitteli ohjelmistossa vuoropuheluita. Festivaali toi yhteen muusikot ja säveltäjät, nuoret ja kokeneet tekijät sekä esitteli taiteilijoita useissa eri rooleissa. Festivaalin residenssisäveltäjien, Hans Abrahamsenin, Pascal Dusapinin sekä Fred Lerdahlin teoksia kuultiin lähes jokaisessa konsertissa läpi ohjelmiston. Tapahtuma esitteli ennätysmäärän kansainvälisiä ja kotimaisia säveltäjävieraita, mm. Louis Chiapetta, Kaija Saariaho, Christian Winther Christensen, Jukka Tiensuu, Ryan Wigglesworth, Oliver Knussen ja Vasco Mendonca osallistuivat kaikki festivaalille. Säveltäjäluentoja ja -tapaamisia järjestettiin yhteensä kahdeksan.

Festivaali täytti lupauksensa uuden musiikin esittelemisestä katsojille; suurin osa ohjelmistosta oli sävelletty 2000-luvulla.

Festivaalilla oli aiempaa enemmän maksuttomia konsertteja, joista erityisesti Creative Dialogue -päätöskonsertti 7.2. sekä Timo Korhosen elektroniikkaa ja kitaraa yhdistävä kokonaisuus Black Boxissa 9.2. keräsivät salit ääriään myöten täyteen. Musica novan omana tuotantona koettiin maksuttomien iltapäiväresitaalien sarja.

Ensimmäistä kertaa Musica novan pääjärjestäjinä esittäytyivät nykymusiikin eri tyylejä konsertissaan tarjonnut Tapiola Sinfonietta sekä Suomen kansallisooppera, jonka Edgar Allan Poe -teemainen nykyoopperakokonaisuus sai erityisesti lämpimän vastaanoton.

Myös festivaalin oma tuotanto, tanssia, valoa, videoa ja musiikkia yhdistänyt kantaesitys Cifra 3 toi innostunutta yleisöä Alminsaliin.

Seuraava Musica nova järjestetään helmikuussa 2017. Tarkat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.

Musica nova Helsinki on Suomen suurin uuden musiikin tapahtuma, joka perustettiin vuonna 1981 nimellä Helsinki Biennale. Festivaali on vakiinnuttanut asemansa yhtenä tärkeimmistä Euroopan nykymusiikkitapahtumista. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii sellisti Anssi Karttunen. Pääjärjestäjät ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Sibelius-Akatemia, Suomen Kansallisooppera, Tapiola Sinfonietta ja Yleisradio.