27.02.2013

Musica nova Helsingissä lähes 8 000 kävijää

8.–16.2. järjestetty Suomen suurin nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsinki ylitti odotuksensa lipunmyynnin ja kävijämäärän suhteen. Festivaali keräsi yhteen noin 8 000 konserttikävijää. Radion ja nettilähetysten välityksellä konsertteja seurasi noin 570 000 kuulijaa ja katselijaa. Konserteista Avantin Mare Nostrum 9.2. oli loppuunmyyty.

Musica novan teemana oli tällä kertaa Aasiaan, Lähi-itään ja Välimeren alueisiin keskittyvä Orient-Occident. Ensimmäistä kertaa Musiikkitalossa järjestetty festivaali toi Helsinkiin kymmenittäin ulkomaisia muusikoita ja säveltäjiä. Festivaalin residenssiensemble Atlas esiintyi Novassa yhteensä neljässä eri konsertissa. Lisäksi Atlaksen muusikoita soitti ilmaistapahtuma Bazaarissa.

Festivaali onnistui avaamaan nykymusiikkia uusille yleisölle erityisesti ilmaistapahtumien kautta, joita oli tänä vuonna aiempaa runsaammin. Ilmaistapahtumat keräsivät lähes 2000 katsojaa ja innostuneen ja kiittävän vastaanoton.

Muihin festivaalin kohokohtiin kuuluivat mm. japanilaisen ääni- ja mediataiteilija Ryoji Ikedan ensimmäinen esiintyminen Suomessa sekä UMO:n ja Avantin flamencoaiheiset konsertit.

Taiteellisen johtajan Johan Tallgrenin kausi päättyy 2013 festivaaliin. Tallgren toimi Musica novan taiteellisena johtajana 2007–2013. Seuraava Musica nova järjestetään 2015. Tarkat päivämäärät ilmoitetaan myöhemmin.

Musica nova Helsinki on joka toinen vuosi järjestettävä, Suomen suurin uuden musiikin tapahtuma, joka perustettiin vuonna 1981 nimellä Helsinki Biennale. Pääjärjestäjät ovat Helsingin juhlaviikot, Helsingin kaupunginorkesteri, Sibelius-Akatemia ja Yleisradio.

Musica nova Helsinki