18.04.2023

Monologeja, butotanssia, oopperaa ja taideristeily – Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmisto on julkaistu!

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesän 5.–11.7. esittävän taiteen ohjelmistossa on monologeja, poikkitaiteellisia performansseja, butotanssia ja oopperaa. Festivaalin ohjelmistossa on myös koko päivän kestävä risteily ja taideretki Päijänteelle. Lipunmyynti kaikkiin esittävän taiteen esityksiin alkaa perjantaina 21.4.

Ristiriitaiset hahmot monologien päähenkilöinä

Näyttelijä Lassi Alhorinteen monologiesitys Kymmenen kohtausta kirkossa perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon ja elämään. Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko. Hän oli Suomen ensimmäinen pappi, joka vihki samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. Tuomiokapituli määräsi Sadinmaan menettämään pappisvirkansa syksyllä 2021 tämän näkemysten vuoksi. Kymmenen kohtausta kirkossa käsittelee ikuisuutta, rakkautta ja läsnäoloa, mutta myös tällä hetkellä seurakuntaa ja kansaa puhuttavia aiheita.

Teatteri Aurore B:n Everstinna on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta kirjasta. Alkuperäisteoksessa päähenkilön esikuvana on ollut ylitorniolainen kirjailija Annikki Kariniemi. Everstinnassa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan Everstiin johtaa hänet natsien sisäpiiriin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. Esitys on vuoden 2023 valtakunnallisen monologikilpailun voittaja, ja sitä on kehuttu erityisesti Virpi Peitson intensiivisestä tulkinnasta.

Anna-Mari Laulumaan Koulun tila – osa 1 puolestaan käsittelee koulujärjestelmää ja keskustelua sen ympärillä. Esitys on vakavaa stand upia ja osallistavaa performanssia, jossa henkilökohtaiset kokemukset, haastattelut, tekstit ja tutkimustieto muuttuvat yhdeksi suureksi kysymysten ryppääksi. Miten tähän on tultu? Ja mihin tähän? Mihin ollaan menossa ja miksi? Laulumaan ohjauksia on aiemmin nähty Jyväskylän Kesässä Laukaan vankilassa ja Hitonhaudalla.

Poikkitaiteelliset performanssit vievät luonnon, kasvun ja toivon äärelle

Festivaaliviikon lauantaina on mahdollista päästä taideristeilylle Päijänteelle: laivakuljetus lähtee Jyväskylän satamasta, ja päivä vietetään Mämminiemen retkeilyalueella. Taidekollektiivi Haukanmaan kesäteatterin järjestämä Kato tarkemmin -tapahtuma pitää sisällään laivamatkan, luontoretken, luonnosta ammentavia esityksiä ja työpajoja. Kato tarkemmin kutsuu kestävän yhdessäolon äärelle ja näkemään, millä tavoin olemme rinnakkain ja kietoutuneita ympäristömme kanssa. Koko päivän kestävän tapahtuman aikana yleisöllä on mahdollisuus piirtää, musisoida, tanssia, kiivetä tai vain katsoa ja kuunnella.

Haukanmaan kesäteatteri -kollektiivi koostuu sirkuksen, tanssin, musiikin, teatterin, kuvataiteen, performanssin ja parkourin ammattilaisista.

Paikallisista, valtakunnallisista ja kansainvälisistä tekijöistä koostuva poikkitaiteellinen Tupacircus-ryhmä vierailee Jyväskylän Kesässä uudella teoksellaan Toivon kipinöitä. Tupacircuksen sateenvarjon alla yhdistyvät sanaton teatteri, klassinen musiikki ja tropiikin rytmit sekä runous, tanssi, klovneria, nukketeatteri, sirkustaide ja erilaiset ihmiset.

Vuonna 2008 perustetun kollektiivin intiimitunnelmaisissa esityksissä yhdistyvät harjoiteltu esitys, improvisaatio ja täydellinen läsnäolo. Toivon kipinöitä -esityksellään ryhmä haluaa välittää yleisölle ilon ja toivon tunteita.

Minja Mertasen butotanssiesitys Kasvu ja kukoistus taas on ylistystanssi vanhenemiselle, sille että jos olosuhteet ovat otolliset, voimme kasvaa ja kukoistaa läpi elämänvaiheiden. Teoksessa on myös esitystaiteen ja performanssin elementtejä. Mertanen on pitkän linjan butotaiteilija, joka on työskennellyt japanilaisen nykytanssin lajin parissa kohta 20 vuoden ajan.

Oopperamatka Vaajakoskelle ja Konginkankaalle

La Kala -ooppera tunnetaan Suomen pienimpänä oopperatalona. Jyväskylän Kesässä nähdään La Kalan sovitus Giovanni Battista Pergolesin oopperasta La serva padrona, suomalaisittain Piika emäntänä. Ooppera esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1733 Napolissa. Teoksesta tuli opera buffa -genren eli koomisen oopperan malli ja olennainen teos, jonka riemastuttaa edelleen tarinankerronnallaan.

La Kalan esityksiä nähdään festivaaliviikolla Konginkankaan kylätalolla sekä Vaajakosken Wanhassa Woimalassa.

Lipunmyynti kaikkiin esityksiin alkaa perjantaina 21.4. kello 10 Jyväskylän Kesän verkkokaupassa osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi.

Tarkemmat ohjelmakohtaiset tiedot

Tupacircus: Toivon kipinöitä (FIN/SUI/UK/GEO/BRA)

Torstaina 6.7. kello 18, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

La Kala: Piika emäntänä

Torstaina 6.7. kello 18, Konginkankaan kylätalo
Lauantaina 8.7. kello 19.30 ja sunnuntaina 9.7. kello 19.30, Wanha Woimala
Liput 32/28/22 €

Koulun tila – osa 1

Perjantaina 7.7. kello 18 ja 20, Huoneteatteri
Liput 32/28/22 €

Taideristeily: Kato tarkemmin

Lauantaina 8.7. kello 11.45–15.45, Mämminiemi
Laivakuljetus lähtee Jyväskylän satamasta kello 10, paluu satamaan kello 17.30. Tapahtuma Mämminiemessä kello 11.45–15.45. Paikalle on mahdollista saapua myös omatoimisesti.

Taideristeilyn liput

Peruslippu 62,50 € (sisältää laivamatkan, meno-paluu, ja tapahtumalipun).
Peruslippu 27,50 € (tapahtumalippu, ei kuljetusta).
Alennuslippu 52,50 € / 17,50 € (laivamatka ja tapahtumalippu / vain tapahtumalippu).
Lapset 12,50 € (4–14 vuotta) (tapahtumalippu).
Perhelippu 142,50 € (2 aikuista 2 lasta, sisältää laivamatkat ja tapahtumaliput).

Kasvu ja kukoistus

Lauantaina 8.7. kello 16, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

Kymmenen kohtausta kirkossa

Maanantaina 10.7. kello 18, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

Teatteri Aurore B: Everstinna

Tiistaina 11.7. kello 16, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

Jyväskylän Kesä on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali. Järjestyksessään 68. Jyväskylän Kesä järjestetään 5.–11.7.2023. Toivo-teemaisen festivaaliviikon monitaiteiseen ohjelmistoon kuuluu mm. teatteria, konsertteja, sirkusta, tanssia, elokuvia, keskusteluja, kursseja ja puistofestivaali Puistojuhlat. Vuonna 2022 Jyväskylän kaupungin yleisötapahtumapalkinnolla palkitulla festivaalilla kävi viimeksi yli 30 000 kävijää.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

07.05.2023

Jyväskylän Kesä: Jyväskylä Sinfonian konsertti juhlistaa 100 vuotta täyttäviä György Ligetiä ja Ursula Mamlokia

Jyväskylän Kesä -festivaalin ohjelma täydentyy kiehtovalla musiikkiohjelmistolla. Jyväskylä Sinfonian kamarikonsertissa kuullaan muiden muassa 1900-luvun keskeisiin säveltäjiin kuuluvan György Ligetin tuotantoa. Ligetin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Puhallinkvintetti esittää 1900-luvun teoksia Jyväskylä Sinfonian kamarikonsertissa…

04.05.2023

Jyväskylän Kesän puheohjelman aiheina kestävä tulevaisuus ja vaihtoehtoiset elämisen tavat

Puheohjelmassa tarkastellaan tutkijoiden johdolla vaihtoehtoisia elämisen tapoja, kestävämmän tulevaisuuden mahdollisuuksia sekä yhteiskunnan muutoksen avaimia. Festivaaliviikon aikana voi myös lähteä filosofiselle kävelyretkelle, tehdä meemejä tai tarttua lapioon ja kääntää kampuksen nurmikkoa kaupunkiniityksi. Toivo-teemaisen festivaaliviikon paneelikeskusteluissa 5.–11.7.…

22.03.2023

Euroviisuvoittaja Salvador Sobral saapuu heinäkuussa Jyväskylän Kesä -festivaalille

Vuoden 2017 euroviisuvoittaja, portugalilainen jazz-laulaja ja lauluntekijä Salvador Sobral konsertoi Jyväskylän Kesä -festivaalilla heinäkuussa. Ensimmäisellä Suomen-vierailullaan vuonna 2019 Sobral esiintyi Jyväskylän Kesässä loppuunmyydylle katsomolle. Salvador Sobral on ylistetty tulkitsija, jonka musiikin ytimessä ovat jazz- ja…