16.02.2022

Monipuolinen musiikkitarjonta kuvataiteen rinnalla Taidekeskus Salmelan kesässä


Suomen suurin kuvataidefestivaali Taidekeskus Salmela valmistautuu 33. näyttelykesäänsä kaikkien aikojen monipuolisimmalla konserttiohjelmalla. Puistonäyttämön lavalla nähdään mm. pop- ja rocktähdet Ellinoora ja Eppu Normaali ja Salmelan tuottaman Wiipuri-oopperan konserttimuotoinen kantaesitys. Taidemusiikin kesän kruunaa viides kansallinen Merikanto-laulukilpailu, jonka välierä ja finaali käydään Mäntyharjun kirkossa ja suorana televisiossa. Kesän konserttien rinnalla nähdään totutusti myös monipuolinen ja laaja kuvataiteen kokonaisuus.

 

Kuvataidenäyttelyssä mestarigraafikoita ja laaja menetelmien kirjo

Salmelan päärakennuksessa nähdään uusi kokoelma professori, taidemaalari Tero Laaksoselta. Laaksosen rinnalla pääsalissa esiintyy niin ikään klassisista kuva-aiheista lähtökohtansa löytävä kuvanveistäjä Hannele Kylänpää.

Merikanto-laulukilpailun kunniaksi näytteille asetetaan Oskar Merikannon pojanpojan Ukri Merikannon modernistisia veistoksia. Niiden kanssa esitellään uusi kokoelma taidemaalari Jan Nevalta.

Tuulikki Pietilän ja Esa Riipan kokoelmat tuovat päärakennukseen vahvan kattauksen kotimaista taidegrafiikkaa. Myös Riipan poika, kuvanveistäjä Riku Riippa esiintyy näyttelyssä.

Vuoden nuori taiteilija on Kaisamaisa Erämies, jonka historiallisia teoksia nähdään päärakennuksen yläkerrassa. Erämies palkitaan avajaistilaisuudessa 11. kesäkuuta.

Salmelaan palaavat myös kuvanveistäjät Johanna Häiväoja, François Blosseville, Tiina Torkkeli ja Samuli Alonen, joka tunnetaan Citybird-veistoksistaan, sekä kuvataiteilijat Asta Caplan, Essi Peltonen ja Anniina Vainionpää. Joel Sievers tuo Salmelaan maalausten ohella ensi kertaa myös taidegrafiikkaa. Viime vuonna suuren suosion utuisilla, rikkakasveja ja luonnonkukkia kuvaavilla maalauksillaan saavuttanut Kaisa-Tuulia Tuomi on jälleen mukana.

Tekstiilitaide palaa vahvasti Salmelaan, kun käsityömestari Helena Vaari esittelee uusia teoksiaan. Digitaalisia menetelmiä puolestaan hyödyntää työpari Tuomo Rosenlund ja Johanna Pohjavirta.

Kritiikin kannukset -palkinnon sarjakuvateoksellaan voittanut monipuolinen nuori kuvataiteilija Juliana Hyrri osallistuu ensimmäistä Salmelan näyttelyyn.

 

Kesän muissa konserteissa juhlaa ja uusia avauksia

Konserttikesä käynnistyy avajaisissa 11.6., jolloin lavalle nousee Helsingin poliisisoittokunta solistinaan Mika Pohjonen. Kesän aikana kuullaan myös rakastettujen taiteilijoiden juhlakonsertteja, kun Liisamaija Laaksonen viettää taiteilijajuhlaansa Mäntyharjun kirkossa vierainaan Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Katariina Kaitue ja säestäjä Matti Paatelma ja Jukka Kuoppamäki juhlii 80-vuotissyntymäpäiväänsä Puistonäyttämön lavalla yhdessä tyttäriensä Taikan, Annan ja Inkan sekä Diandran kanssa.

Kesän laajaa taidemusiikin tarjontaa edustaa tenori Jyrki Anttilan ja sopraano Hannakaisa Nyrösen Operettimusiikin helmiä -konsertti, jossa musiikista vastaa salonkiorkesteri pianistinaan Maija Anttila.

Näyttelijä-koomikko Jukka Puotilan nimikkoshow naurattaa yleisöä 23. heinäkuuta. Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto puolestaan tuovat Puistonäyttämölle uudentyyppisen esityksen, jossa sanataide Eeva Kilvestä Claes Anderssoniin kohtaa pianosävelmät Mozartista Egberto Gismontiin.

Kesän päättää Maija Vilkkumaa, joka nousee yhtyeineen Puistonäyttämön lavalle 13. elokuuta.

Näyttelyt avoinna 11.6.–14.8. kello 11–18, ryhmille tilauksesta 16.5. alkaen.

Festivaalin sivuille