09.07.2015

Modest Musorgskin alkuvoimainen Boris Godunov palaa Olavinlinnaan pitkän tauon jälkeen

Boris Godunov on Oopperajuhlien oma uutuustuotanto, joka tulee tämän kesäkauden ohjelmistoon. Ooppera saa ensi-iltansa 11.7. Maailmankuulut kaksi oopperataloa Volksoper Wien ja Semperoper Dresden juhlistavat Savonlinnan Oopperajuhlia vierailuillaan.

Musorgskin suurteos Boris Godunov perustuu osaksi Venäjän kansallisrunoilija Puškinin tekstiin. Oopperan ohjaa saksalainen Nicola Raab ja Savonlinnan Oopperajuhlakuoroa ja -orkesteria johtaa maestro Leif Segerstam.

Tsaari Godunovin roolissa kuullaan basso Matti Salmista. Nimiroolin vastavoimana on Venäjän kansa, jonka tuntoja Oopperajuhlakuoro tulkitsee. Boris Godunov -ooppera toteutetaan yhteistyössä Chorégies d’Orange -festivaalin kanssa.

”Boris Godunov -oopperan harjoitukset etenevät hyvällä mallilla. Kun kuoro on saapunut kaupunkiin, tapahtuu uusi herääminen. Oopperajuhlaorkesteri aloittaa työrupeamansa myös pian ja puhaltaa koneistoon toisen asteen henkäyksen”, valottaa taiteellinen johtaja Jorma Silvasti.

Oopperajuhlien liput käyvät jälleen hyvin kaupaksi. ”On ilahduttavaa, että yleisö vaikuttaa pitävän kesän ohjelmistostamme kokonaisuutena. En ole aiemmin nähnyt näin tasaista kysyntää kaikkiin eri tuotantoihin. Viime vuoden hyvä myynti on jatkunut myös tänä vuonna ja odotamme sen vielä kiihtyvän nyt juhlien alkaessa”, kertoo festivaalijohtaja Jan Strandholm.

Maailman tunnetuin operettitalo Volksoper Wien avaa Oopperajuhlat 3.7. Franz Lehárin Iloisella leskellä. Tämä klassinen wieniläisteos on ensimmäinen operetti Olavinlinnan näyttämöllä. Tuotannon on sovittanut Olavinlinnaan oopperatalon johtaja Robert Meyer, ja sen johtaa kapellimestari Alfred Eschwé. Volksoperin väkeä on jo alkanut ilmaantua kaupunkiin. Yhteensä Wienistä tulee yli 150 henkeä.

Seuraavaksi Savonlinnaan saapuu arvostettu Semperoper Dresden Sächsische Staatskapelle Dresden –orkesterin kanssa Johannes Erathin ohjauksella Mozartin Figaron häät. Ooppera sai ensi-iltansa Dresdenissä 20.6. ja jatkaa esityksiä suoraan Savonlinnassa. Vieraita tulee Saksasta heinäkuun toisella viikolla reilut sata.

”Tämä pieni Savonlinna on fantastinen sulattamo. Erityisen hienolta tuntuu, kun vierailevat ja omat joukot sekoittuvat. Oopperajuhlien väki ja ulkomaiset vieraat ovat tekemisissä keskenään ja se laajentaa heidän ammatillista osaamistaan. Esimerkkinä sopraano Tuuli Takala, joka laulaa täällä Barbarinan roolin Semperoper Dresdenin Figaron häissä”, tarkentaa Silvasti.

Italialaisen oopperan rakastetut klassikot, Puccinin Tosca ja Verdin La traviata tekevät paluun ohjelmistoon. Toscan johtaa Philippe Auguin ja ohjaa Keith Warner. Kamelianaisen tarina elää La traviatassa, joka tulee Olavinlinnaan toivottuna uusintana Mariusz Trelińskin ohjauksena ja uuden tuttavuuden, kapellimestari Lawrence Fosterin johtamana.

Kesäkauden 2015 ohjelmistoon kuuluu myös arvostettu Timo Mustakallio –laulukilpailu, joka järjestetään yksipäiväisenä, alkukilpailu ja finaali molemmat samana päivänä 19.7. Savonlinnasalissa.

Oopperajuhlat ei ole unohtanut myöskään lapsia. Oopperajuhlat tuottaa yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius Akatemian oopperakoulutuksen kanssa noin tunnin mittaisen Pikku Taikahuilun Savonlinnasaliin.

Maailman suurin puukirkko, Kerimäen kirkko, jatkaa esityspaikkana. Joseph Haydnin suuroratorio Luominen esitetään Kerimäellä 26.7. Oratorion johtaa Dalia Stasevska ja solisteina laulavat Helena Juntunen, Tommi Hakala ja Topi Lehtipuu.

Melodisen metallin kotimainen tähti Sonata Arctica valtaa Olavinlinnan 26.7. Kansainvälisesti menestynyt kemiläisyhtye jatkaa metallimusiikin
konserttien sarjaa Oopperajuhlilla.

Kansallissäveltäjä Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa vietetään Sinfonia Lahden ja kapellimestari Okko Kamun johdolla Olavinlinnassa 2.8. kauden lopuksi. Solistina kuullaan Sibelius-viulukilpailun 2012 voittajaa Nikita Boriso-Glebskya.
Liput:

1) Savonlinnan Oopperajuhlien lipputoimisto, 015 476 750, sales@operafestival.fi

2) Lippupiste, 0600 900 900 (1,98 € /min+pvm/mpm, avoinna joka päivä klo 7–22), www.lippu.fi

Huomatkaa, että myös kauden 2016 lipunmyynti alkaa 3.7.2015

Savonlinnan Oopperajuhlat
Savonlinnan Oopperajuhlat on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen kulttuuritapahtuma ja yksi merkittävimpiä matkailukohteita. Oopperajuhlat on yli sadan vuoden aikana kasvanut kuukauden mittaiseksi kansainväliseksi festivaaliksi. Sen kävijämäärä on noin 60 000 vierasta vuodessa, siitä runsaat 10 prosenttia tulee ulkomailta. Ooppera Savonlinnassa on kokonaisvaltainen elämys, joka muodostuu korkeatasoisista oopperaesityksistä ja konserteista, keskiaikaisen Olavinlinnan ainutlaatuisesta tunnelmasta ja kesäisestä Savonlinnasta luonnonkauniine ympäristöineen. Savonlinnasta on tullut käsite oopperanystävien keskuudessa kautta maailman.
Oopperajuhlien vuoden 2015 budjetti on 8,4 M€, noin 82 % on omarahoitusta ja 18 % avustuksia (Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Savonlinnan kaupunki).