18.06.2012

Mitä noi tekee?! –katuohjelma valloittaa Jyväskylän Kesässä

Tapaa perinnetohtorit Impi ja Lempi, juhli kansantanssiryhmä Isottarien matkassa, ota selvää Fränkeistä ja vaikutu Jaakobin sirkuksen Playtime-triosta.

Jyväskylän Kesä -festivaali ilahduttaa jälleen yleisöä maksuttomalla Mitä noi tekee?! -katuohjelmallaan kes-kustan Kompassilla 10. – 14.7. Mukana ovat uunituoreen ”Freud, Marx ja kansantanssi” -väitöskirjansa luo-neet perinnetohtorit Impi ja Lempi, jotka kierrättävät yleisöä humoristisesti Jyväskylän kuuluisimmissa näh-tävyyksissä ja kertovat niistä tarinoita. Impi ja Lempi tunnetaan myös Homehdu perinteestä -metodin ke-hittäjinä, ja he vierailevat festivaaliviikolla myös Bar Vakiopaineen Perkele-klubilla.

Jyväskyläläinen Isottaret on puolestaan iloinen ja persoonallinen kansantanssiryhmä, joka viettää 20–vuo-tisjuhlavuottaan. Jyväskylän Kesässä nähtävä Paula Ketun ja Katariina Hiukan koreografia Kretonkiputiikki kertoo eräästä päivästä naisen elämässä ja siitä, mitä tapahtuu, kun joukko naisia yrittää myydä vanhat roi-nansa, pitää yllä sosiaalisia suhteitaan ja samalla napata parhaat kengät, korut, vyöt ja hameet.

Teatterikoneen Fränkit laskeutuvat myös Jyväskylän Kesään. Kukaan ei tiedä varmasti, mistä he ovat kotoi-sin, mutta he ovat tulleet tutkimaan ihmisiä. Kymmenminuuttinen ilmaantuminen kävelykadulla on tiivis-telmä huomioista, joita Fränkit ovat ihmiskunnasta tehneet. Keskustan kaduilla kulkee myös fillaripianisti Aarno Paakkari soittaen pyörien päällä liikkuvaa pianoa.

Sen sijaan Jaakobin sirkuksen vajaan tunnin mittaisessa teoksessa Playtime mies ja kaksi naista tutkivat kulkemiaan polkuja herättäen henkiin todelliset ja kuvitteelliset hahmot, joita he ovat matkoillaan tavan-neet. Jaakobin sirkuksen muodostavat Stina Kopra, Lotta Paavilainen ja Kimmo Hietanen ovat kaikki Sorin sirkuksen kasvatteja ja opiskelleet aikuisiällä maineikkaissa kansainvälisissä sirkuskouluissa. Kolmikko on kiertänyt esiintymässä eri sirkusryhmien matkassa eri puolilla Eurooppaa.

Muita katuohjelmassa mukana olevia ovat muun muasssa Pekka Kuusisto, Circus Uusi Maailma, Jaakko Kesäpoika ja Melli-Elli, Eva & Manu, Soila Sariola, The New Rope String Band, Soul Valpio Band, Jyväskylä City Breakers, Mama Africa sekä monet muut huippunimet. Katuohjelman avaa professori Kari Uusikylä.

Katuohjelma on nähtävissä viikolta 26 lähtien Jyväskylän Kesän nettisivuilla www.jyvaskylänkesä.fi sekä festivaaliviikolla Keskisuomalaisessa, Nikolainkulman neuvonnassa ja festivaalin tapahtumapaikoilla.

Jyväskylän Kesä –kaupunkifestivaali 10. – 15.7.2012