02.10.2013

Minna Joenniemi on Mäntän ensi kesän kuraattori

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on kutsunut ensi kesän, XIX Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi Minna Joenniemen (s. 1971). Joenniemi on monialainen kulttuuritoimittaja, joka on toimittanut, ohjannut ja juontanut ohjelmia Yleisradiossa vuodesta 2001. Hän on ideoinut useita tv-ohjelmakonsepteja kuten Runoraadin, Taloraadin, Taideraadin ja rakennussuojelusarjan Suojele minua!. Hän kehitti myös Kulttuurikuntokortin, josta lähti liikkeelle valtakunnallinen kulttuurikuntohanke. Minna Joenniemi valitsi Finlandia-palkinnon saajan vuonna 2010.

– Tein kymmenen vuotta Runoraatia, joten minut mielletään runoihmiseksi, mutta kuvataiteeseen minulla on vanhempi ja vahvempi suhde.

Joenniemi on neljännen polven kulttuurityöläinen, joka on saanut seurata läheltä sekä museoammattilaisten että taiteilijoiden työtä. Näyttelyitä hän on kiertänyt jo ennen kuin osasi kävellä.

– Mäntän kuvataideviikot kuuluu kesääni. Se on aina matkan arvoinen kattava katselmus siitä, mikä on kiinnostavaa kuvataiteessa juuri nyt, hän sanoo.

Uusi kuraattori tuo aina Kuvataideviikoille oman näkökulmansa nykytaiteeseen.

– Elämäni rikkaus on, että saan seurata laajasti eri taiteen lajeja. Monitaiteisuus on tullut kuvataiteisiin jäädäkseen. Lupaan, että ensi kesänä Mäntässä eri taiteenlajit kohtaavat.

Ensi kesän Kuvataideviikoilla on olennaista hetkeen tarttuminen.

– Olen keskustellut taiteilijoiden kanssa juhlista, anteliaisuudesta ja vieraanvaraisuudesta. Ne ovat kaikki hyvän elämän aineksia, jotka herättävät näinä kriisipuheen aikoina vastakysymyksen, mihin meillä on varaa, hän pohtii.

Ensi kesä on Mänttä-Vilppulassa merkittävä, koska kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun kautta valikoitunut ehdotus nousee Joenniemeen Serlachiuksen taidesäätiön uudisrakennukseksi. Kuvataideviikot levittäytyy myös näyttelytilastaan Pekilosta kaupungille.

– Välitän Mänttä-Vilppulasta. Kun Helsinki keskustelee Guggenheimista ja brändistään, Mänttä-Vilppula on jo monta askelta edellä. Entinen yhden työnantajan paperitehdaspaikkakunta on kokenut monta kriisiä ja on valinnut uudeksi identiteetikseen taiteen. Tätä rohkeaa muutosta muunkin Suomen kannattaa seurata. Olen ylpeä, että saan olla mukana, onhan Kuvataideviikot olennainen osa taidekaupunkia.

– Mielessäni on näyttely, joka ravitsee, ravistelee ja vahvistaa ihmistä kaiken kriisipuheen keskellä.

Näyttelyn teemoja on myös jakaminen. Minna Joenniemi suositteleekin ensi kesänä kimppakyytiä Mänttään.

– Ota mukaan häikäistymisseuraa!  Tunteiden jakaminen kannattaa.

Ensi kesän taiteilijat julkistetaan helmikuussa.

XIX Mäntän kuvataideviikot 15.6.–31.8.2014.