17.06.2024

Mikkelin Musiikkijuhlilla uusia solisteja ja On the Move! -oheiskonserttisarja

Uudet solistit: 10.8. Philharmonia Orchestran & Ville Matvejeffin konsertissa solisteina esiintyvät Marjukka Tepponen, Timo Riihonen, Sonja Herranen ja Johan Krogius

10.8. Philharmonia Orchestran Oopperagaalan solisteina kuullaan suomalaisia oopperatähtiä. Philharmonian ja Ville Matvejeffin kanssa lavalle nousevat kansainvälistä oopperasolistiuraa tekevät Marjukka Tepponen ja Timo Riihonen sekä kaksi nuorta nousevaa laulajaa, tenori Johan Krogius ja sopraano Sonja Herranen.

Sopraano Marjukka Tepponen on tunnettu useista Suomen Kansallisoopperan päärooleista, minkä lisäksi häntä on nähty muun muassa New Yorkin Metropolitan-oopperan ja Seattlen oopperan vierailijana. Mikkelistä lähtöisin olevan Timo Riihosen (basso) kansainvälinen ura on vienyt muun muassa Milanon Teatro alla Scalan Bayreuther Festspielen rooleihin sekä teosfilmatisointeihin.

Sopraano Sonja Herranen tunnetaan mm. dramaattisille äänille suunnatun Elizabeth Connel -laulukilpailun (2023 Lontoo) voitosta ja vierailuista Kansallisoopperalla, Johan Krogius puolestaan on laulanut 2021 Timo Mustakallio -laulukilpailun jälkeen Suomen lisäksi muun muassa Berliinin Staatsoperin lavalla.

Konsertin ohjelmistossa kuullaan monipuolinen kokoelma aarioita, ensemblejä sekä orkesterinumeroita tunnetuilta säveltäjiltä, kuten Mozart, Puccini, Verdi ja Kokkonen.

On the Move! -oheiskonserttisarja tuo Mikkelin Musiikkijuhlien ohjelmaan uusia konsertteja ja Philharmonian virtuaalitodellisuuskokemuksen

Middle East Music company Pitäjänkirkossa 8.8. kello 14.00

Suomessa 2018 perustettu Middle East Music company rakentaa musiikin avulla vuoropuhelua uskontojen välille aikana, jona se on tärkeämpää kuin koskaan. Lähi-idän syyrialaiseen ja andalusialaiseen musiikkiin, juutalaiseen klezmer-perinteeseen sekä suomalaiseen virsiperinteeseen keskittyvä ohjelma yhdistää kolme abrahamilaista uskontoa. Yhtyeen jäsenet laulaja Burhan Hamdon ja viulisti Mouafak Barafi ovat muslimeja, laulaja Jenny Liebkind juutalainen ja laulajakanttori Matti Turunen luterilainen kristitty.

”Yhdessä musisoiminen merkitsee kulttuurillisen harmonian kokemista: olemme vahvoja oman uskontomme edustajia, mutta toisaalta avoimia kohtaamaan toisemme ja ymmärtämään erilaisuutta ja samankaltaisuutta. Musiikin yhteyttä luova voima tuo uutta harmoniaa ja yhteissointia erilaisia kulttuuritaustoja kunnioittaen. Maailmalla pauhaa myrsky, mutta me Suomessa toivotamme toisillemme rauhaa, shalom, salam aleikum!” toteaa basso Matti Turunen.

Middle East Music company, Pitäjänkirkossa 8.8. kello 14.00.

Philharmonia Virtual Reality experience 29.7.-1.8.

Millaista on istua konsertissa lavalla, aivan orkesteria johtavan kapellimestarin edessä? Miltä näyttää ja kuulostaa alttoviulusektiossa, takana käyrätorvien kanssa tai keskellä puupuhaltimia? Miltä musiikki kuulostaa sisältä?

Philharmonian maksuton virtuaalitodellisuuskokemus kiertää Mikkelin seudulla ja antaa Musiikkijuhlien ystäville mahdollisuuden seurata Santtu-Matias Rouvalin tai Esa-Pekka Salosen työskentelyä lähietäisyydeltä, konserttitilanteessa tallennetun Philharmonian soittaessa ympärillä. VR-Kokemus on kaikille avoin ja maksuton.

Phiharmonian VR-kokemus kiertää 29.7. alkavalla viikolla Mikkelin lähiseuduilla. Ajat ja paikat julkaistaan osoitteessa www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi.

On the Move! -konserttisarja 2024

On the Move! -konserttisarja tuo jälleen Mikkelin Musiikkijuhlat lähelle kuulijoita Mikkelin seudun kartanoihin, ravintoloihin ja kauppakeskuksiin. Tarjolla on tuttuun tapaan laadukasta musiikkia pääosin ilmaisissa tapahtumissa Pieksämäeltä Ristiinaan. 2024–2026 Veej’jakaja- & Leader-hanketuen saanut On the Move! toimii Mikkelin seudulla kulttuuritoimijoita ja -yhteisöjä yhdistävänä voimana.

Esiintyjinä kuullaan taitavia nuoria muusikonalkuja sekä kokeneita musiikin ammattilaisia Mikkelistä ja maailmalta. Mikkeliläislähtöinen pianisti Juho Valjakka esiintyy ja vastaa ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta yhdessä festivaalijohtaja Mirva Helskeen kanssa. Vuoden 2024 festivaalilla viihdyttävät myös nuoret kesämuusikot Ville Viitakoski (trumpetti) ja Otto Lindstedt (baritonitorvi).

Kauppakeskus Stellassa

Festivaalin avajaispäivänä 3.8. kauppakeskus Stellan Tähtitorilla kuullaan maksuton Etkokonsertti, jonka ohjelmassa on O. Merikannon ja G. Puccinin laulumusiikkia. Ennen konserttia taiteellinen johtaja Erkki Lasonpalo kertoo kesän 2024 musiikkijuhlien ohjelmasta. Festivaaliviikon päivänavauksissa 4.–11.8. kello 12 (poikkeuksena 9.8. kello 11) Elisa Suominen haastattelee festivaalin taiteilijoita, kulttuurivaikuttajia ja kiinnostavia mikkeliläisiä musiikkiesitysten ohessa. 9.–11.8. voi lisäksi nauttia kahvilamusiikista Cafe Stellassa.

Keskustassa tapahtuu

On the Move! tuo musiikkia Mikkelin keskustaan pitkin kesää. Tavaratalo Carlsonilla soi 11.7. rytmimusiikki pianisti Juho Valjakan johdolla, ja kauppakeskus Akselin lounaskonsertissa 12.7. Valjakan kanssa esiintyvät laulaja Maria Trygg ja viulisti Heidi Lehtoranta. Mikkelin torilla Holvi Piazzassa nautiskellaan 26.7. näyttämömusiikin helmistä sopraano Marika Höltän ja pianisti Mirva Helskeen tulkintoina. 7.8. Satama Cafe & Bistrossa kuullaan rytmimusiikin ikivihreitä nuoren mikkeliläisen laulajan Ursula Korhosen ja pianisti Juho Valjakan esittämänä. Malian terassilla 8.8. kuulijoita viihdyttää puhallinduo Viitakoski & Lindstedt.

Kirkkokonsertit

Kesän 2024 ohjelmisto sisältää myös kirkkokonsertteja. Pieksämäen vanhassa kirkossa kuullaan 17.6. suomalaisia lauluja säveltäjiltä O. Merikanto, Kilpinen ja Kuula, mezzosopraano Maria Mentun ja pianisti Mirva Helskeen tulkitsemina. 8.8. Pitäjänkirkossa esiintyy basso Matti Turusen Middle East Music company, jonka syyrialaiseen ja andalusialaiseen musiikkiperinteeseen, juutalaiseen klezmer-musiiikkiin ja suomalaisiin virsiin keskittyvä ohjelma kertoo kulttuureiden ja uskontojen vuoropuhelusta ja rauhasta.

Kartanokonsertit

Musiikista nautiskellaan kartanomiljöössä tänäkin kesänä. Trumpettiduo Lauri Ronimus ja Ville Viitakoski viihdyttävät 4.–5.7. Kenkäveron käsityömarkkinoiden kävijöitä ja myös Sahanlahti Resortin Rantakekkereillä 12.–13.7. nautitaan musiikillisia makupaloja paikallisten muusikoiden toimesta. Landhaus Kekkolassa on 2.8. kello 19 Kekkola Summer Jazz -konsertti, jossa ovat esiintymässä jazzlaulaja Josefiina Vannesluoma sekä pianisti Juho Valjakka. Jazzmusiikin Emma-ehdokkuuksilla huomioidut taiteilijat esittävät suosikkejaan suuresta amerikkalaisesta laulukirjasta mukaansatempaavan improvisaation ja yhteissoiton sävyttämänä.

Yleisötyö

2024 On the Move! kiertää Mikkelin ja Ristiinan vanhainkodeissa UPM-Plywoodin ja LähiTapiola
Savo-Karjalan tuella, jotta musiikki tavoittaa heidätkin, jotka eivät voi saapua konserttisaliin.
Esiintyjinä Mikkelin musiikkiopistolla opiskeleva puhallinduo Viitakoski & Lindstedt, jonka
ohjelmistossa kuullaan klassista sekä ikivihreitä suomalaisia sävelmiä kaksikolle sovitettuna.

On the Move! 2024

17.6. kello 18 Pieksämäen vanha kirkko, Maria Mentu (mezzosopraano) ja Mirva Helske (piano).

20.6. kello 11 Prisma Mikkeli ja kello 14 ABC Kuortti, Ville Viitakoski (trumpetti), Otto Lindstedt
(baritonitorvi) ja Mirva Helske (piano).

24.-28.6. konsertit Mikkelin ja Ristiinan vanhainkodeissa (yksityistilaisuus), puhallinduo Viitakoski & Lindstedt & Mirva Helske.

28.6. kello 18.45 Metsälinnan Kesäkemut, Ristiina, Elisa Suominen (laulu & piano) ja Tuuli Anikari (laulu).

4.7. kello 11 ja 15 ja 5.7. kello 11 ja 13 Kenkäveron käsityömarkkinat, Lauri Ronimus ja Ville
Viitakoski (trumpetti).

11.7. kello 12 Tavaratalo Carlson, Maria Trygg (laulu) ja Juho Valjakka (piano).

12.7. kello 12 ja 14 Kauppakeskus Akseli, Maria Trygg (laulu), Heidi Lehtoranta (viulu) ja Juho
Valjakka (piano).

12.–13.7. Sahanlahden Rantakekkerit, Heidi Lehtoranta (viulu), puhallinduo Viitakoski &
Lindstedt.

24.7. kello 12 Saimaa Food Fest, Mikkelipuisto, Lauluyhtye Evenio.

26.7. kello 19 Holvin Piazza, Marika Hölttä (sopraano) ja Mirva Helske (piano).

31.7. kello 19 Gastropub Eino, Pikku-Matin pianoilta, Matti Turunen (laulu & piano).

2.8. kello 19 Landhaus Kekkola, Kekkola Summer Jazz, Josefiina Vannesluoma (laulu) ja Juho
Valjakka (piano) Kauppakeskus Stellan Tähtitori.

3.8. kello 13.30 Päivänavaus vieraana festivaalin johtaja Erkki Lasonpalo.

3.8. kello 14 Etkokonsertti, Laura Heinonen (sopraano), Anu Ontronen (mezzosopraano), Samuli
Takkula (baritoni) & ESMO ensemble.

4.–11.8. kello 12 (9.8. kello 11) Päivänavaukset, haastattelijana Elisa Suominen.

7.8. kello 19 Satama Cafe & Bistro, Ursula Korhonen (laulu) ja Juho Valjakka (piano).

8.8. kello 14 Pitäjänkirkko, Middle East Music company – Matti Turunen (laulu & piano), Jenny
Liedkin (laulu), Burhan Hamdon (laulu), Mouafak Barafi (viulu).

8.8. kello 18 Kesäterassi Malia, puhallinduo Viitakoski & Lindstedt.

9.8. kello 10 Café Stella, kahvilamusiikkia, Arttu Sipilä (trumpetti) ja Juho Valjakka (piano).

10.8. kello 11 Café Stella, kahvilamusiikkia, Terhi Savo-Helske (huilu) ja Juho Valjakka (piano).

11.8. kello 11 Café Stella, kahvilamusiikkia, Ursula Korhonen (laulu), Konsta Bergman (laulu), Nooa Nousiainen (piano).

29.7.-1.8. Philharmonia Orchestra Virtual Reality experience.

Tule osaksi orkesteria virtuaalitodellisuudessa! Katso vr-kiertueaikataulu mikkelinmusiikkijuhlat.fi

Mikkelin Musiikkijuhlat järjestetään 3.-11.8.2024.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

23.04.2024

Nuorta voimaa! -Orkester Norden ja Sinfoniaorkesteri Vivo konsertoivat yhdessä Mikkelin Musiikkijuhlilla ja Lahden Sibeliustalossa

Kesällä 2024 koetaan harvinainen nuoriso-orkesterien yhteinen voimannäyte, kun pohjoismainen Orkester Norden ja suomalainen Sinfoniaorkesteri Vivo yhdistävät rivinsä kahden konsertin ajaksi. Orkesterit konsertoivat yhdessä 6.8. Mikkelin Musiikkijuhlilla sekä 7.8. Lahden Sibeliustalossa kapellimestarinaan Erkki Lasonpalo ja solistinaan…