07.06.2021

Mikkelin Musiikkijuhlat: Suomalainen Fantasia

Kaikki Mikkelin Musiikkijuhlien 30v -juhlavuoden konserttien liput ovat nyt myynnissä. Mikkelin Musiikkijuhlat haluaa tarjota yleisölle vain parasta, ja nyt on tarjolla kaikkien aikojen festivaaliohjelma.

Mariinskin orkesteri esiintyy neljänä päivänä, Maestro Valeri Gergijevin johtaessa kolme ensimmäistä konserttia. Neljännen konsertin johtajana debytoi nuori suomalainen, rakettimaista kiitoa kapellimestaritaivaan huipulle tekevä Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Mikkelin Musiikkijuhlilla esitetään suomalaisen säveltäjälegendan Kalevi Ahon uuden teoksen kantaesitys. Mikkelin kaupunginorkesteria johtaa Erkki Lasonpalo, ja solistina toimii harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki. Ennen konserttia Suomen Sinfoniaorkestereiden puheenjohtaja Erkki Liikanen haastattelee säveltäjää, ja tilaisuudessa näytetään arkistomateriaalien helmiä.

Musiikkijuhlat huipentuu Suomalaiseen Fantasiaan, joka on perinteinen sinfoniakonsertti yhdistettynä moderniin digitaalitekniikkaan, suomalaiseen luontoon ja taiteellisiin visualisointeihin. Konsertin yhteistyökumppaneina toimivat XAMK, OiOi, MusicFairyTales ja Lumme Energia. Suomalaisen Fantasian esittävät Sinfoniaorkesteri Vivo ja Festivaalikuoro, johtajanaan Erkki Lasonpalo. Visualisoinneista vastaavat OiOi, sekä XAMKin järjestämän musiikin visualisoimiskilpailu Synestesian voittajatyöt.
Musiikkijuhlien aikana järjestetään myös runsaasti kaikille ilmaista oheisohjelmaa. Lyhytkonsertteja kuullaan kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja eri kohteissa ympäri kaupunkia. Esiintymässä on ammattimuusikoita ja nuoria soittajia muun muassa Etelä-Savon alueelta. Päivänavauksissa Mikkelin torilla ja kauppakeskuksissa kuullaan musiikkiesityksiä ja keskusteluita kaupungin sekä yrityselämän johtohenkilöiden kanssa joka päivä kello 12. Teosesittelyitä ja improvisaatioita puolestaan tarjoilee pianisti ja kapellimestari Tarmo Peltokoski, kirjastossa on Satuseinä®️ lapsille ja Kulttuuritalo Tempossa pidetään kansanmusiikin työpajoja nuorille. Festivaalikuoro osallistuu Suomalainen Fantasia -konserttiin esittämällä Sibeliuksen Finlandian yhdessä Sinfoniaorkesteri Vivon kanssa. Konserteissa kuullaan 4.7. ja 11.7. myös Musiikkijuhlien 30-vuotisjuhlavuoden tilausteos, Pasi Lyytikäisen ”Juhanin riemuhuuto”. Oheisohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan 23.6. mennessä.

Musiikkijuhlille on turvallista tulla. Koronavirusta emme pysty voittamaan, mutta festivaali tekee kaikkensa estääkseeen viruksen leviämisen tapahtumissaan. Terveysturvallisuussuunnitelma on laadittu viranomaisohjeistuksiin ja suosituksiin perustuvaksi, ja sitä päivitetään tilanteen mukaan. Konserttipaikoilla on erityisjärjestelyt terveysturvallisuuden takaamiseksi. Nimetyt vastuuhenkilöt valvovat THL:n, Essoten ja AVI:n ohjeiden ja rajoitusten toteuttamista, sekä toimivat samalla yhteyshenkilöinä terveysviranomaisiin. Käsihygieniasta, maskeista ja turvaväleistä huolehditaan sen hetkisten ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Ulkomaiset esiintyjät tulevat Suomeen negatiivisen koronatestituloksen myötä. Kaikkia viranomaisten terveysturvallisuuteen liittyviä määräyksiä noudatetaan rajalla ja vierailun aikana. Ulkomaiset esiintyjät ovat vierailunsa aikana omassa kuplassaan ilman kontakteja yleisöön.

Tällä hetkellä lipunmyynnin kapasiteetti on rajoitettu 50 %:iin, joten vähintään 1 metrin turvavälit toteutuvat yleisössä. Ainoastaan Naisvuoren kesäteatterissa ulkotiloissa esiintyvän Friggin konserttiin on myynnissä 100 %:n kapasiteetti. Lipunmyyntiä mukautetaan vallitsevien määräysten mukaisesti. Yleisö ohjataan porrastetusti konsertteihin, ja myös poistuminen porrastetaan. Jonojen ja sumppujen muodostuminen estetään koko tapahtuman ajan, ja yleisöä muistutetaan käsihygienian, maskien ja oikean yskimisen periaatteista. Tietysti kenenkään ei toivota tulevan konserttipaikalle sairaana tai oireisena.

Lipunmyynti kaikkiin konsertteihin on avattu sunnuntaina 6.6. Liput myy Lippupiste.
Musiikkijuhlien slogan on edelleen ajankohtainen: Paikallinen – Kansainvälinen – Elämys!

 

Konserttiohjelmisto

Sunnuntaina 4.7. kello 19 Avajaiskonsertti: Oodi ilolle, Pitäjänkirkko
Debussy: Faunin iltapäivä
Mendelsson: Italialainen sinfonia
Schubert: Sinfonia nr 9 (Suuri)
Mariinskin orkesteri – Valeri Gergijev, johtaja

Maanantaina 5.7. kello 19 Mikkelin Musiikkijuhlien 30-vuotisjuhlakonsertti, Tuomiokirkko Bruckner: Sinfonia nr 8
Mariinskin orkesteri – Valeri Gergijev, johtaja

Tiistaina 6.7. kello 18 Teosesittelyt, Mikaeli, KM-Sali
Professori Eero Tarasti

Tiistaina kello 19 Maestron Magiaa, Mikaeli, MT-sali
Prokofjev: Klassinen sinfonia
NN: Pianokonsertto, solisti NN (Grand Piano Competition / palkittu nuori pianisti)
Sibelius: Sinfonia nr 1
Mariinskin orkesteri – Valeri Gergijev, johtaja

Keskiviikkona 7.7. kello 15 Elämä voittaa, Mikaeli, KM-sali
Borodin – Musorgski – Ravel – de Falla
Anna Danik, mezzosopraano & Hans-Otto Ehrström, piano

Keskiviikkona kello 18 Teosesittely, Mikaeli, KM-sali
Professori Eero Tarasti

Keskiviikkona kello 19 Uudesta maailmasta, Mikaeli, MT-sali
Grieg: Pianokonsertto
Dvořák: Sinfonia nr 9
Mariinskin orkesteri – Santtu-Matias Rouvali, johtaja & Irina Zahharenkova, piano

Torstaina 8.7. kello 17 Kalevi Aho -seminaari, Mikaeli, KM-Sali
Säveltäjä Kalevi Ahoa haastattelee Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtaja Erkki Liikanen

Torstaina kello 19 Sonata Concertante, Mikaeli, MT-sali
Mikkelin kaupunginorkesteri – Erkki Lasonpalo, johtaja & Janne Valkeajoki, harmonikka
Selim Palmgren: Kehtolaulu
Kalevi Aho: Sonata Concertante (kantaesitys)
Rodion Shchedrin: Carmen Suite

Perjantaina 9.7. kello 16 Sitkovetsky Trio, Mikaeli, KM-sali
Schumann: Fantasiestücke op. 88
Ravel: Piano trio a-molli
Tchaikovsky: Piano trio a-molli op. 50

Lauantaina 10.7. kello 21 FRIXXX Naisvuoren kesäteatteri
Frigg – pohjoismaista kansanmusiikkia

Sunnuntaina 11.7. kello 19 Suomalainen Fantasia, Mikaeli, MT-sali
Sinfoniaorkesteri Vivo & Festivaalikuoro – Erkki Lasonpalo, johtaja
Beethoven: Sinfonia 6
Sibelius: Sinfonia 3 & Finlandia