23.07.2021

Mikkelin Musiikkijuhlat kiittää!

Mikkelin 30. Musiikkijuhlat onnistuivat erinomaisesti. Konserttien ja oheistapahtumien tasoa ja monipuolisuutta on kiitelty laajasti. Musiikkijuhlilla esiintyi kolme orkesteria, kuoro, useita kamarimusiikki- ja liedkokoonpanoja, sekä solisteja kansalliselta ja maailman huipulta. Esiintyjiä oli kaikkiaan noin 200, joista lähes puolet ulkomaisia. Suurin osa ulkomaisista esiintyjistä tuli Venäjältä, mutta esiintyjiä oli myös mm. Saksasta ja Iso-Britanniasta.

Mikkelin Musiikkijuhlien järjestäminen tapahtuu suurelta osin vapaaehtoisten juhliin sitoutuneiden henkilöiden työpanoksella. Tuskin koskaan on Mikkelin Musiikkijuhlia järjestetty näin haastavissa olosuhteissa. Monet epävarmuudet koettelivat niin järjestäjien kuin esiintyjien kestävyyttä. Kaikki ulkomaiset esiintyjät joutuivat käymään useissa covid19 -testeissä, ja vielä sen jälkeenkin pysyttelemään omassa kuplassaan erillään yleisöstä. Sinfoniaorkesteri Vivon soittajien täytyi harjoitella ja esiintyä maskien ja turvavälien kanssa.

Nämä, ja monet muut haasteet kuitenkin selätettiin, ja  kaikki yhdeksän pääsymaksullista konserttia, ja peräti 35 yleisölle ilmaista oheistapahtumaa pystyttiin järjestämään suunnitellusti. Mikkelin kaupunki on Mikkelin Musiikkijuhlien merkittävin yhteistyökumppani. Oheistapahtumat täydensivät perinteisten konserttien ohella musiikkijuhlien tarjontaa, tuomalla kulttuuria Mikkelin katukuvaan.

Terveysturvallisuusjärjestelyt onnistuivat myös erinomaisesti: yhtään tartuntaa tai altistumista ei ole Musiikkijuhlien ajalta raportoitu. Tästä on kiittäminen paitsi yleisön vastuullisuutta, myös järjestäjien ja eri viranomaistahojen välistä yhteistyötä. Festivaali sai korvaamatonta apua ja tukea Essotelta, rajaviranomaisilta, sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä ja pandemiapäällikkö Hans Gärdström tarjosivat jatkuvaa konsultointia, ja yhdessä heidän sekä festivaali omien terveysturvallisuusvastaavien kanssa pystyttiin koordinoimaan asioita sujuvasti ja nopeasti. Rajavalvonnan kanssa viestintä sujui myös reaaliajassa, ja erittäin hyvässä yhteistyön hengessä. Kaikki tahot olivat sitoutuneita festivaalin järjestämiseen ja onnistumiseen, ja tämä oli ensiarvoisen tärkeää lopputuloksen kannalta.

Lipunmyynnin haasteisiin osattiin varautua, koska lopullinen päätös juhlien järjestämisestä tehtiin vasta toukokuun puolessa välissä. Ulkomaisten esiintyjien konsertit saatiin varmistettua vasta kesäkuun puolella, joten lipunmyyntiin ei jäänyt kuin muutama viikko aikaa. Tästä huolimatta asetimme lipunmyyntiin kovan tavoitteen, joka oli 3000 myytyä lippua ja 3000 kävijää oheistapahtumiin. Myynnillisesti jäätiin tavoitteesta reilusti, mutta toisaalta oheistapahtumien menestys yllätti positiivisesti. Lippuja myytiin lopulta 1800 kappaletta, ja oheistapahtumissa vieraili yhteensä yli 5000 ihmistä. Kaikkiaan kävijöitä oli lähes 7000, ja sitä on pidettävä näissä olosuhteissa erinomaisena tuloksena.

Seuraavan kerran tapaamme Mikkelin Musiikkijuhlien merkeissä jo loka-marraskuussa, kun Musicon-tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Mikaelissa ja Kalevankankaan alueella 29.10.-7.11.2021.