23.06.2014

Meillä on vieraanvaraa! Mäntän kuvataideviikkojen teoksessa taidekaupunkiin saapuvat yövieraat ja paikalliset kohtaavat

Meillä on vieraanvaraa! on taideteos, jossa mänttävilppulalaiset tarjoavat yösijan kesän merkittävimpään taidekaupunkiin saapuville vieraille. Yhteisötaiteilija Meiju Niskalan teos käsittelee vieraanvaraisuutta ja aikaa. Aika on arvokkainta, mitä voimme toisille antaa.

Teoksen sisältö rakentuu kaikista niistä asioista, joita mänttävilppulalaiset ovat halunneet omasta elämästään tuntemattomille vieraille tarjota. Mukana on tavallisia ihmisiä, veneilijöitä, kuoroja, moottoripyöräharrastajia ja kotikokkeja. Teokseen osallistujiksi hakeneille voi olla luvassa majoitus satavuotiaassa höyrylaivassa, tuntemattoman tarjoama illallinen tai kuorolauluherätys. Tarkkaa yöpymisen sisältöä he eivät vielä tiedä.
Kohtaamisia ja läsnäoloa painottavan teoksen ohjaa Meiju Niskala, joka on erikoistunut arjen nyrjäyttämiseen, toisin kokemiseen ja situationismin hengessä. Niskalan tunnetuimpia teoksia ovat Olet tässä -kaupunkikirjat Turusta http://www.summamutikka.com/olet-tassa-turku ja Helsingistä http://www.summamutikka.com/olet-tassa-helsinki , Helsingin Juhlaviikoilta vuonna 2008 startannut Kokemuksellisen kaupungin konsultti http://www.summamutikka.com/kokemuksellisen-kaupungin-konsultti2 , sekä vuosittain toistuva Mitalipäivä http://www.summamutikka.com/mitalipaiva , jolloin kanssakaupunkilaiset kiittävät toista tuntematonta kanssakaupunkilaista mitalin muodossa. Vuonna 2011 Niskala kirjoitti ja ohjasi osana Turku Euroopan Kulttuuripäkaupunki -ohjelmistoa vuoden mittaisen teoskokonaisuuden Turku365 – vuosi arjen löytöretkeilyä, jonka noin 200 teokseen ja interventioon osallistui yli 50 000 ihmistä.

Meillä on vieraanvaraa! on osa Mäntän kuvataideviikkoja, jonka teemana tänä vuonna on Hetkinen: hetkeen tarttuminen ja hetken jakaminen. Näyttelyn on koonnut kuraattori, kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi, joka näkee taiteilijat hetkeen tarttumisen erikoisosaajina.

Kokemuksia yöpymisistä, illalliskeskustelujen oivalluksista, Niskalan laatimista harjoitteista jaetaan Kuvataideviikkojen näyttelytilassa Pekilolla perjantaina 27. 6. klo 15.30. Kahvia on tarjolla, pullaa saa tuoda.

Mäntän kuvataideviikot järjestetään 15.6.–31.8.2014.

www.mantankuvataideviikot.fi