14.05.2018

Meidän Festivaalin vuoden 2018 teemana on Sielu

Tänä vuonna 22. kertaa järjestettävä Meidän Festivaali tarjoaa jälleen monipuolisen festivaaliviikon 22.7.-28.7. Tuusulanjärvellä. Meidän Festivaalin 2018 teemana on Sielu. Taiteellisen johtajan Pekka Kuusiston suunnittelemalla festivaaliviikolla esiintyvät muun muassa pianisti Ingfrid Breie Nyhus, viulisti Malin Broman, Kamus-kvartetti, Tölöläb yhdessä Elifantreen kanssa, cembalisti Elina Mustonen, valokuvataiteilija Maija Tammi, pianisti Joonas Ahonen, pop-artisti Ellinoora sekä lukuisat muut oman alan huiput. Lisäksi festivaaliviikkoa valaistaan teemaan sopivilla asiantuntijapuheenvuoroilla muun muassa biologi Barbara Classin, syöpätutkija Suvi Savolan, jääkiekkovalmentaja Alpo Suhosen, aivotutkija Mona Moisalan, kasvitieteilijä Seppo Vuokon, kirjailija Pauliina Rauhalan ja aivotutkija Minna Huotilaisen toimesta. Luvassa on seitsemän päivää kestävä monipuolinen festivaaliviikko.

Meidän Festivaalin 2018 teema kulkee tänä vuonna otsikolla Sielu / Själ / Soul. ”Silloin tällöin tavataan sanoa että jokin taiteessa on sielukasta – että joku vaikkapa soittaa ja laulaa sielukkaasti, tai että näyttelijällä on sielukkaat kasvot. Herää kysymys mittatikusta, ja hyvä niin. Viime syksynä luin artikkelin jossa kerrottiin säveltäjän valuttaneen koko sielunsa viimeisimpään teokseensa. Lause jäi pyörimään päähän, se oli hauska, yliampuva ja aseistariisuva. Näin löytyi festivaaliviikon teema. Kun nyt kulutamme viikon sielun ääriviivojen etsimiseen, kohtaamme taiteenteon motivoimisen kannalta hyödyllisiä kysymyksiä, jotka sopivat myös esimerkiksi ihmisenä, sinitiaisena tai puuna olemisen pohdintaan. Tulee voitontahtoa ja armoa, tarvetta yhteisöille ja yksityiselle tilalle, kysymyksiä arvoista ja vastuusta, leikkisyyttä, uteliaisuutta, uskoa ja uskomatonta. Vieraillamme on paljon tietoa ja taitoa jaettavana”, kertoo tapahtuman taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto.

Meidän Festivaalilla 2018 kuullaan monipuolisia konserttikokonaisuuksia seitsemän päivän ajan seuraavien päiväkohtaisten otsikoiden kautta: Lääkkeet (sunnuntai 22.7.), Eläimet ja kasvit (maanantai 23.7.), Koneet I (tiistai 24.7.), Esitysperinne (keskiviikko 25.7.), Usko (torstai 26.7.), Koneet II (perjantai 27.7.) ja Laumasielu (lauantai 28.7.).

 

Muutama poiminta Meidän Festivaali 22.7.-28.7. ohjelmasta:

Meidän Festivaalin ensimmäinen päivä sunnuntai 22.7. kulkee otsikolla Lääkkeet. Ensimmäisen konsertin ohjelmassa on laulaja Anni Elif Egecioglun sävellyksiä Edith Södergranin runoihin, joita hän esittää yhdessä muusikko Pauli Lyytisen kanssa Kellokosken sairaalan juhlasalissa. Aivotutkija Mona Moisala johdattelee päivän toisessa konsertissa tajunnanlaajentajien ja mielenmekanismien pariin konsertissa, jossa musiikillisena ohjelmistona on György Ligetin Etydit nro 1-6, Nico Muhlyn Honest Music, Andrea Tarrodin Sorg och Glädje sekä rumpali Olavi Louhivuoren free-kokonaisuus. Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston Aino-salissa aivotutkija Minna Huotilainen puhuu mm. siitä, miten aivot reagoivat musiikkiin ja Kamus-kvartetti esittää Ludwig van Beethovenin Jousikvartetto nro 15, op. 132. Meidän Festivaalin 2018 ensimmäinen päivä päätyy Syöpä-teemaiseen Work in progress -kokonaisuuteen, jonka ensi-ilta on Lontoon Wigmore Hallissa konserttikaudella 2018–2019. Konsertissa yhdistyy säveltäjä Perttu Haapasen uusi teos In vitro viululle, ihmisen äänille ja elektroniikalle (Hiljaisuus-festivaalin tilaus), Pekka Kuusiston improvisaatiot sähköviululle, Maija Tammen valokuvat, syöpätutkija Suvi Savolan puheenvuoro sekä Jukka Huitilan valosuunnittelu ja ohjaus.

Maanantaina 23.7. tutkitaan eläinten ja kasvien sielua, tietoisuutta ja olemusta. Ainolassa järjestettävissä konserteissa kuullaan Gabriella Smithin Carrot Revolution, Heinrich Ignaz Franz von Biberin Sonata Representativa, Tytti Arolan Metsä sekä Jean Sibeliuksen Puusarja. Ainolassa esiintyvät Kamus-kvartetti, Pekka Kuusisto, kitaristi Jarmo Julkunen sekä pianisti Ingfrid Breie Nyhus. Ainolassa puheenvuorosta vastaa tietokirjailija ja kasvitieteilijä Seppo Vuokko, joka puhuu puiden olemuksesta. Meidän Festivaali toteuttaa lukuisten festivaaliviikon taiteilijoiden kanssa Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaali -teoksen tavalla, joka ei sovellu lapsille tai herkkäaistisille. Pekka Halosen ateljeekodissa Halosenniemessä cembalisti Elina Mustonen esittää William Byrdin, Olli Mustosen ja Jean-Philippe Rameaun luonnosta innostuksensa saanutta musiikkia ja biologi Barbara Class kertoo sinitiaisten persoonallisuuksista.

Tiistaina 24.7. klo 16 ja 18 Suvirannassa järjestetään kahdesti konsertti, jossa kuullaan mm. ruotsalaisen musiikkituottajan ja DJ:n Tim ”Aviici” Berglingin lauluja uusina sovituksina Pekka Kuusiston ja laulaja Maria Ylipään esittämänä sekä Esa-Pekka Salosen Homunculus Kamus-kvartetin toimesta. Marko Ahtisaari (The Sync Project) jakaa Suvirannassa ajatuksiaan yhteiselosta koneiden kanssa. Ilta päättyy Pekka Kuusiston ja äänitaiteilija Teemu Korpipään duoon Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa. Tiistaina 24.7. alkaa myös yleisölle avoimet harjoitukset, jossa voi seurata Aki Yli-Salomäen uuden teoksen Sellaisenaan kantaesityksen valmistamista yhdessä Kamus-kvartetin ja jääkiekkovalmentaja Alpo Suhosen kanssa.

Keskiviikkona 25.7. Meidän Festivaali tutkii esitysperinnettä kolmessa eri konsertissa. Päivä alkaa keskustelulla nuottikauppa Ostinaton Pian Antikaisen johdolla siitä, mikä on Urtext. Pekka Kuusisto ja pianisti Joonas Ahonen esittävät Ludwig van Beethovenin Sonaatti pianolle ja viululle F-duuri op. 24 “Kevät” sekä Vanessa Lannin Springs Eternal. Poptaiteilija Ellinoora tuo suuria ihmisjoukkoja liikuttaneet ja laulattaneet teoksensa kamarimusiikin piiriin, ulos omista esitystraditioistaan keskiviikkona 25.7. klo 19 konsertissa Järvenpää-talossa, jossa Ellinoora esiintyy yhdessä Samuli Sirviön ja Pekka Kuusiston kanssa. Ilta päättyy Leonora-saliin pianisti Ingfrid Breie Nyhusin ja barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentalan sooloesiintymisiin.

Meidän Festivaalin torstai 26.7. kulkee otsikko Usko. Tuusulan kirkossa kuullaan muun muassa Kamus-kvartetin esittämänä Aki Yli-Salomäen Sellaisenaan kantaesitys ja alttoviulisti Malin Broman esittää Britta Byströmin Dream Day -teoksen. Torstain 26.7. toisen konsertin vieraaksi saapuu kirjailija Pauliina Rauhala ja konsertissa kantaesityksenä saa valokuvataiteilija Maija Tammen ja äänitaiteilija Charles Quevillon uusi teos The 1m3 of human experiment. Torstai päättyy pianisti Joonas Ahosen konserttiin, jossa hän esittää pimeässä Morton Feldmanin Triadic Memories -teoksen.

Perjantaina 27.7. klo 15 Krapin Pajalla esitetään Toivoisin että asuisin kuussa -teos, joka on Järvenpäässä lapsuutensa ja nuoruutensa asuneen Marjatta Kurenniemen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettu mielikuvitusta ylistävä lausuntaesitys lapsille ja aikuisille. Livenä rakentuva elektroninen äänimaisema herkuttelee Kurenniemen runojen fantasiaelementeillä ja tekee samalla kunniaa Kurenniemen vanhimmalle lapselle, suomalaisen elektronisen musiikin pioneerille Erkki Kurenniemelle. Esityksen työryhmään kuuluvat Kaisa Osola (lausunta), Matias Harju (musiikki ja äänisuunnittelu) ja Ina Niemelä (valosuunnittelu). Perjantain 27.7. jälkimmäisessä konsertissa Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa saa kantaesityksensä Meidän Festivaalin tilaus säveltäjä Tytti Arolalta, jonka uusi teos pohtii rajaa koneen ja ihmisen välissä soittajan näkökulmasta. Lisäksi konsertissa esiintyvät Nadya Peekin ja Marko Ahtisaaren uusi elektroninen duo nimeltään Construction.

Meidän Festivaali 2018 päättyy lauantaina 28.7. Keski-Uusimaa -lehden satavuotisjuhlapyöräilyyn Tuusulanjärvellä, joka starttaa Keski-Uudenmaan toimituksesta. Pyöräretkellä on luvassa musiikkia ja puheenvuoroja, ja pyöräilemässä mukana muun muassa lehden toimittaja Jouko Tuomas-Kettunen. Meidän Festivaali -viikolla residenssissä ovat puupuhaltimia ja elektronista äänimaisemaa sekoitteleva Tölöläb ja kokeellista popvaikutteista jazzmusiikkia luova Elifantree, joiden festivaaliviikon aikana työstetty uusi ohjelmisto kuullaan Meidän Festivaalin 2018 päätöskonsertissa.

Meidän Festivaalin 2018 koko ohjelma löytyy osoitteessa: www.ourfestival.fi/ohjelma

Meidän Festivaali järjestetään tänä vuonna Järvenpäässä ja Tuusulassa 22.7.-28.7. Meidän Festivaalilla perinteisen kamarimusiikin lisäksi ohjelmassa kohtaavat eri taiteenlajien koti- ja ulkomaiset tekijät, etsien yhdessä ilmaisun rajoja. Luvassa on jälleen konsertteja Tuusulanjärven historiallisissa taiteilijakodeissa kuten Ainolassa, Suvirannassa ja Halosenniemessä, joissa esitetään pienimuotoista, kosketusetäisyydelle tulevaa musiikkia. Lisäksi konsertteja järjestetään tänä vuonna mm. Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa, Järvenpää-talossa, Krapin Pajassa sekä Keskisen Uudenmaan musiikkiopiston Aino-salissa.

Keskiviikon 25.7. klo 19 Järvenpää-talon konsertin liput ovat jo myynnissä. Meidän Festivaalin 2018 koko lipunmyynti alkaa tiistaina 15.5. klo 9 Lippupisteessä osoitteessa: www.lippu.fi/meidanfestivaali

Meidän Festivaalia 2018 tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta ja Taiteen edistämiskeskus. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Keski-Uudenmaan Osuuspankki, Kaupan Liitto, Avain Yhtiöt, Lidl Suomi ja Auto-Arita.

 

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu festivaali. Heinäkuun lopulla Tuusulanjärven historiallisessa ympäristössä koettava tapahtuma perustettiin vuonna 1997. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii viulisti Pekka Kuusisto. Tapahtuman nimi oli vuoteen 2010 asti Tuusulanjärven kamarimusiikki. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen laatuleima vuosille 2017–2018. Meidän Festivaalin järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi