01.06.2020

Meidän Festivaalin teemana vuonna 2020 ”Poikkeus” 

Järvenpäähän ja Tuusulaan tuodaan 26.7.–1.8.2020 elävää kamaritaidetta pienille yleisöille monin eri tavoin ja festivaalin ohjelma saavuttaa radiointien, streamauksien ja podcastin kautta laajemman joukon. Festivaalilla esiintyy taiteellisen johdon Kamus-kvartetin johdolla mm. viulisti Pekka Kuusisto, duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, pianisti Aki Rissanen, kitaristi Ismo Eskelinen, kansanmusiikkiyhtye Frigg, pianisti Paavali Jumppanen ja lausuja Mirjami Heikkinen. Festivaalin viidentenä taiteellisena suunnittelijana, ”Meidän Muuttujana”, vuonna 2020 toimii tutkija Nuppu Koivisto.

Taiteellinen johto kertoi festivaalin ohjelmistosta 30.5.2020 Järvenpää-talolta streamatussa konsertissa, joka on katseltavissa Järvenpään kaupungin youtube-kanavalla (https://www.youtube.com/user/JarvenpaanKaupunki) ja facebook-sivulla (https://www.facebook.com/TapahtumatJarvenpaa).

Perinteisesti heinäkuun viimeisellä viikolla Tuusulanjärvellä järjestettävä Meidän Festivaali toteutetaan poikkeuskesänä 2020 supistetulla ohjelmistolla, hyvin rajoitetulla yleisökapasiteetilla ja erilaisin erityisjärjestelyin. Festivaali on suunniteltu kokonaan uudelleen turvallisuusnäkökulma edellä. Tapahtumalle tunnusomaiseksi muodostunut ketterä luonne ja omintakeinen ohjelmistosuunnittelu sekä pienet yleisökapasiteetit ja festivaalille uudet digitaaliset kanavat mahdollistavat elävän kamaritaiteen tuomisen yleisöllemme turvallisesti myös poikkeusoloissa tänä omituisena vuotena.

Tutut konserttipaikat Kallio-kuninkala, Ainola, Halosenniemi, Suviranta, Järvenpää-talo ja Krapin Paja soivat tänäkin vuonna, ja lisäksi festivaali käy Aleksis Kiven kuolinmökillä ja soutaa Tuusulanjärvellä. Heti avauspäivänä sunnuntaina 26.7.2020 festivaali jalkautuu Tuusulaan ja Järvenpäähän ikkunoiden ja parvekkeiden alle konsertoimaan ulkoilmassa. Maanantaina 27.7.2020 Ainolassa ja torstaina 30.7.2020 Halosenniemessä taiteilijat toistavat saman ohjelmiston Ainolassa kymmenen kertaa ja Halosenniemessä seitsemän kertaa vaihtuville mikroyleisöille. Suvirannasta konsertti tiistaina 28.7.2020 soitetaan puutarhassa pienelle yleisölle. YLE radioi Suvirannan ja Ainolan konsertit myös laajemman yleisön saataville. Tiistaina 28.7.2020 festivaali tuo Aleksis Kiven kuolimökille ääni-installaation, joka on koettavissa ulkoilmassa. Keskiviikkona 29.7.2020 soudamme Tuusulanjärvellä säveltäjä Tytti Arolan kanssa ja illalla Krapin Pajalla pienen elävän yleisön edessä ja streamin välityksellä konsertoi 20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Frigg. Perjantaina 31.7.2020 Järvenpää-talolla esiintyvät Kamus, Pekka Kuusisto ja Paavali Jumppanen. Järvenpää-talon Sibelius-saliin otetaan pieni liveyleisö ja konsertti lisäksi streamataan. Lauantaina 1.8.2020 festivaaliviikko päättyy piknik-konserttiin Kallio-kuninkalan puutarhassa.

Kesän festivaalin otsikko on Poikkeus. Vaikka festivaalisuunnitelma on hiottu kokonaisuus, se on poikkeusfestivaali poikkeusjärjestelyin, ja poikkeuksellinen aika läpäisee kaikki festivaalin osa-alueet vaikuttaen niin yleisöömme, taiteilijoihin, sisältöihin kuin tuotantoonkin. Suunnitelman täydellinen suunnanmuutos ulottui myös festivaalille alunperin asetettuun teemaan: Meidän Festivaali 2020 kulki vielä maaliskuussa nimellä Ilman. Alkuperäisen teeman puitteissa festivaalilla pohdittiin laajasti 250-vuotisjuhlavuottaan viettävän Beethovenin ja klassisen musiikin historiallisesti rajatun tekijäpiirin vaikutusta musiikkiimme sekä heijastumia tästä teemasta yhteiskunnassa ja ympäristössä. Festivaalin alkuperäinen teema edelleen elää monissa konserteissa ja myös siihen liittyviä kysymyksiä avaavassa Meidän Muuttuja Nuppu Koiviston vetämässä kolmiosaisessa podcastissa, joka julkaistaan heinäkuussa Radio Helsingin alustoilla.

Iso osa suunniteltua ohjelmistoa on myös jouduttu perumaan tai siirtämään. Meidän Festivaalin vuoden 2020 suursatsatuksen Inside the Quartet – Kvartetin sisällä -virtuaalitodellisuusinstallaation ensi-ilta sekä festivaalille suunnitellut ulkomaisten taiteilijoiden vierailut viivästyvät. Festivaali seuraa tilannetta ja tutkii mahdollisuutta järjestää toinen tapahtumien keskittymä lokakuussa, jos tilanne sallii.

Meidän Festivaalin 26.7.–1.8.2020 koko ohjelma julkaistaan osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/. Meidän Festivaalin 2020 livetapahtumien lipunmyynti alkaa perjantaina 5.6.2020 Meidän Festivaalin verkkosivuilla. Streamien lipunmyynti aukeaa myöhemmin kesällä.

Meidän Festivaalin kesän 2020 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Goethe-instituutti, Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

 

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi
www.facebook.com/meidanfestivaali
Instagram @meidanfestivaali
Twitter @OurFestival_