09.07.2020

Meidän Festivaalille kansainvälisiä vieraita etänä – Glenn Kotche ja Tony Buck tekevät musiikkia Olavi Louhivuoren kanssa tallenteiden välityksellä

Meidän Festivaalin ohjelmisto täydentyy festivaalin päätöspäivän 1.8.2020 Immediate Music -installaatiolla, jossa rumpali Olavi Louhivuori esiintyy yhdessä Glenn Kotchen (USA) ja Tony Buckin (AU) kanssa. Kotche ja Buck ovat mukana teoksessa etänä tallenteiden kautta. Lisäksi festivaali tuo kulttuurinnälkäisten saataville kuratoidun soittolistan Järvenpään taidemuseon Suviranta -näyttelyyn liittyen. Suurin osa festivaalin 26.7.–1.8.2020 tapahtumista on ennakkoon loppuunmyyty.

Glenn Kotchen ja Tony Buckin oli tarkoitus viettää residenssiviikkoa Meidän Festivaalilla 2020 yhdessä Olavi Louhivuoren kanssa valmistamassa kolmatta osaa Louhivuoren ”Immediate Music” -projektiin. Immediate Music -sarjassaan Louhivuori on tutkinut musisoinnin vapautta yhdessä vaihtelevien kokoonpanojen kanssa ilmaisun rajoja etsien. Koronaviruksen sotkettua suunnitelmat Kotchen ja Buckin vierailu paikan päälle Tuusulanjärvelle siirtyy odottamaan parempaa aikaa. Tästä huolimatta kolmikko päätti tarttua tilaisuuteen aloittaa yhteistyö etänä.

Meidän Festivaalille 2020 valmistuu rumpalitrion 15 minuutin mittainen Immediate Music -installaatio, jossa teosta varten laaditut videotallenteet Kotchesta ja Buckista ajetaan Kallio-kuninkalan Leonora-salissa kahdelle kankaalle ja Louhivuori improvisoi tallenteiden kanssa paikan päällä livenä. ”Odotan suuresti tulevaa esiintymistä kahden sankarirumpalini, Glennin ja Tonyn kanssa. Kokemuksesta tulee jännittävä ja ainutlaatuinen, sillä kukaan meistä ei ole juuri tällaista aikaisemmin tehnyt”, Louhivuori kertoo.

 

Soittolistan kautta taiteellismusiikillisen ristiinpölytyksen äärelle Järvenpään taidemuseossa

Festivaalin tarjontaa täydentämään julkaistaan Järvenpään taidemuseon Suviranta Järnefeltien taiteilijakotina -näyttelyyn Meidän Festivaalin taiteellisen johdon Kamus-kvartetin kuratoima soittolista. Kuusi näyttelyn teosta on liitetty kuuteen musiikkikappaleeseen, jotka yhdistämällä kokija pääsee ravitsevan taiteenalojen ristiinpölytyksen äärelle.

Soittolistaa voi kuunnella museokäynnin yhteydessä taidemuseolla omalla älylaitteella ja kuulokkeilla. Ohjeistus soittolistan ja taideteosten äärelle etsiytymiseen löytyy Meidän Festivaalin verkkosivuilta sekä painettuna Järvenpään taidemuseolta ja festivaaliesitteen välistä. Suviranta -näyttely Järvenpään taidemuseolla jatkuu ja soittolista on kuunneltavissa 30.9.2020 saakka.

 

Valtaosa Meidän Festivaalin tapahtumista on loppuunmyyty – streamilipunmyynti avautuu tänään

”Festivaalimme on riuska, ketterä ja pippurinen, minkä ansiosta meidän, niin taiteilijoiden kuin henkilökunnan, on tänäkin vuonna mahdollista pyrkiä siihen, että yläsävelet värähtelevät ja elämykset välittyvät Tuusulanjärven ympärillä”, kertoo Meidän Festivaalin taiteellinen johto Kamus. Järvenpäähän ja Tuusulaan tuodaankin 26.7.–1.8.2020 elävää kamaritaidetta pienille yleisöille monin eri tavoin, ja festivaalin ohjelma saavuttaa radion ja streamauksien kautta laajemman joukon. Festivaalilla esiintyy taiteellisen johdon Kamus-kvartetin johdolla mm. viulisti Pekka Kuusisto, duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, pianisti Aki Rissanen, kitaristi Ismo Eskelinen, kansanmusiikkiyhtye Frigg, pianisti Paavali Jumppanen ja lausuja Mirjami Heikkinen. Festivaalin viidentenä taiteellisena suunnittelijana, ”Meidän Muuttujana”, vuonna 2020 toimii tutkija Nuppu Koivisto. Meidän Festivaali 2020 kantaa teemaa ”Poikkeus”.

Kapasiteetit festivaalin konserteissa ovat pieniä ja tässä vaiheessa valtaosa tapahtumista on myyty loppuun ennakkoon. Kaksi Meidän Festivaalin konserteista kuitenkin myös streamataan rajattomalle kotikatsomolle: kansanmusiikin superkokoonpanon Friggin konserttia Krapin Pajalta 29.7.2020 sekä Pekka Kuusiston, Paavali Jumppasen ja Kamus-kvartetin konserttia 31.7.2020 Järvenpää-talolta voi seurata myös streamin välityksellä. Lipunmyynti streameihin aukeaa konserttikotiin.fi -palvelussa tänään keskiviikkona 8.7.2020.

Poikkeuksellinen aika ja olosuhteet vaikuttavat Meidän Festivaalilla 2020 niin yleisöömme, taiteilijoihin, sisältöihin kuin tuotantoonkin. Kaikki festivaalin konsertit on suunniteltu pandemiatilanne huomioon ottaen ja turvallisuus edellä. Festivaalin turvallisuusohjeistukseen asiakkaille koronavirukseen liittyen voi tutustua osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/turvallisuus-meidan-festivaalilla-2020/. Meidän Festivaalin 26.7.–1.8.2020 koko ohjelma on julkaistu ja liput myynnissä osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/.

Meidän Festivaalin kesän 2020 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämiskeskus MES, Goethe-instituutti, Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.

Lehdistöä ystävällisesti pandemiatilanteen aiheuttamista erittäin rajallisista kapasiteeteista johtuen pyydetään varaamaan mahdolliset lehdistöliput Meidän Festivaalin 2020 konsertteihin mahdollisimman hyvissä ajoin.

 

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

www.facebook.com/meidanfestivaali
Instagram @meidanfestivaali
Twitter @OurFestival_