13.05.2019

Meidän Festivaalilla kokeillaan käsiohjelmasovellusta, avataan harjoituksia, mennään koteihin ja puhutaan kulttuuripolitiikkaa

Tänä vuonna 23. kertaa Tuusulanjärvellä järjestettävän Meidän Festivaalin ohjelmisto täydentyy ilmaistapahtumilla. Festivaalin ilmaiseen ohjelmistoon kuuluu avoimia harjoituksia, kotikonsertteja sekä keskustelutilaisuus Meidän Metsässä. Lisäksi festivaali ottaa kokeiluun enCue -mobiilisovelluksen, jonka avulla käsiohjelma pystytään ajastamaan musiikkiin. Meidän Festivaalia vietetään 28.7.-3.8.2019, ja teemana kesällä 2019 on Muutos / Förändring / Change.

Meidän Festivaalin yleisö pääsee jälleen kokemaan ensimmäisenä jotain uutta, kun 1.8.2019 klo 19 konsertissa Järvenpää-talossa esiintyvän Keski-pohjanmaan Kamariorkesterin konsertissa kokeillaan enCue -käsiohjelmasovellusta. ”Festivaalilla ei ole muutamaan vuoteen ollut käytössä käsiohjelmia, ja onkin mielestämme aina parasta kun taiteilijat itse kertovat yleisölle, mitä soittavat. Tässä nimenomaisessa konsertissa kuitenkin ajattelimme olevan mainio tilaisuus kokeilla vähän uudenlaista käsiohjelmaa. EnCue-sovelluksen avulla käsiohjelman tekstit pystytään ajastamaan musiikkiin, ja tämä avaa ihan uusia ulottuvuuksia käyttöömme. Sovellusta hyödynnetään Andrea Tarrodin Acanthes -teoksessa. Säveltäjä kirjoittaa meille tekstit itse, eli fiilis voi olla vähän kuin Andrea istuisi vieressäsi ja kertoisi sinulle kappaleen edetessä, mitä tapahtuu”, kertoo festivaalin vt. toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Muissa kappaleissa näkyvillä ovat vain teostiedot. Tavoitteena on, että sovellus rikastuttaa kokemusta. Sitä ei kuitenkaan ole pakko käyttää. Sovellus on suunniteltu niin, että siitä aiheutuu suorastaan vähemmän häiriötä muille kuulijoille kuin paperisista käsiohjelmista”, hän jatkaa.

Konsertissa kuullaan Tarrodin kaksoiskonserton Acanthesin lisäksi Esa-Pekka Salosen Stockholm Diary sekä Felix Mendelssohnin Oktetto op. 20 sovitettuna jousiorkesterille. Solisteina Tarrodin konsertossa soittavat viulisti-alttoviulisti-johtaja Malin Broman ja viulisti Terhi Paldanius.

Avoimet harjoitukset saivat viime kesän Meidän Festivaalilla innostuneen vastaanoton, ja tänä kesänä festivaalilla avataan harjoituksia kahdesti. Yleisö pääsee seuraamaan 30.7.2019 Riikka Talvitien ja 31.7.2019 Ville Raasakan festivaalilla kantaesitettävien teoksien valmistamista. Avoimiin harjoituksiin on vapaa pääsy.

Festivaali tuo tänä kesänä elävää taidetta kosketusetäisyydelle kahteen kotiin. ”Kamarimusiikki kuuluu kaikille, myös heille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty matkaamaan konsertteihin kotoaan”, Kamus kertoo ajatuksesta konserttien takana. Intiimeihin kotikonsertteihin 29.7.2019 ja 1.8.2019 otetaan mahdollisuuksien mukaan myös kotiväen ulkopuolista yleisöä. Koteja etsitään ja kotikonsertit järjestetään yhteistyössä Tuusulan kunnan kulttuuripalveluiden kanssa.

Perjantaina 2.8.2019 Meidän Metsässä pohditaan avoimessa keskustelutilaisuudessa kulttuuria, politiikkaa, kuntapolitiikkaa, muutosta ja kulttuuripolitiikan muutosta. Keskustelua kiinnostaviin suuntiin ohjaavat Tuusulan kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan jäsen Markus Meckelborg sekä Järvenpään hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Marko Koskela. Tarkka ohjelma ja loput keskustelijat tarkentuvat myöhemmin. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Järvenpään kaupungin ja Tuusulan kunnan kanssa.

 

Muutos-teeman alla tarkastellaan erilaisia muutoksia musiikissa, ympäristössä ja runoudessa

Kautensa taiteellisena johtajana avaavan Kamus-kvartetin johdolla festivaalilla erilaisia muutoksia tutkivat muun muassa viulisti-johtaja Malin Broman ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, runoilija Sigbjørn Skåden ja kääntäjä Kaisa Ahvenjärvi, lauluyhtye Lumen Valo, pianisti Joonas Ahonen, Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet, viulisti John Storgårds, viulisti Eriikka Maalismaa, pianisti Markus Groh, viulisti Tami Pohjola, sellisti Johannes Rostamo, kontrabasisti Knut Erik Sundquist ja festivaalin entinen taiteellinen johtaja, viulisti Pekka Kuusisto. Viidenneksi, vaihtuvaksi taiteelliseksi suunnittelijaksi Kamus kutsui muusikko Tuomo Prättälän.

Festivaalilla tullaan tutkimaan muun muassa muutoksia taidemuodosta toiseen sekä erilaisia musiikin muotojen, sääntöjen ja tulkintojen historiallisia, ajankohtaisia ja yhteisöllisiä muutoksia. Muutos asetetaan myös laajempaan viitekehykseen: ”Tänä aikana muutos väistämättä linkittyy meitä kaikkia yhdistävään uhkaan, ilmastonmuutokseen. Tämän kokoluokan ongelmaa ei yksi taidefestivaali pysty tietenkään ratkaisemaan.Taiteen äärellä inspiroituneina voimme kuitenkin pysähtyä pohtimaan muutosta: kuinka siihen reagoimme, ja voiko muutoksesta löytää jotain hyvää? Olennaista on se, mitä muutoksesta seuraa; kodittomuutta vai koteja, neuvottomuutta vai ideoita, pelkoa vai toivoa. Joukko hurjan innoittavia ja heittäytymiseen valmiita taiteilijoita sekä eri alojen asiantuntijoita lupautui mukaan, ja olemme nöyrinä ihailleet sitä intoa, joka heistä säteilee!”, Kamus kertoo.

Meidän Festivaalille omintakeiseksi muodostunut monitaiteinen ote säilyy. Meidän Festivaalilla 2019 nostetaan esiin aikamme vahvaa nykyrunoutta yhteistyössä Runokuu -festivaalin ja Osuuskunta Poesian kanssa. Lisäksi festivaalin ohjelmassa eri aikakausien rikas kamarimusiikkiperinne kohtaa tänä vuonna myös sarjakuvaa sekä liikkuvaa kuvaa.

Festivaali tuo jälleen niin laadultaan kuin tunnelmaltaan tiheitä konsertteja Tuusulanjärven historiallisiin taiteilijakoteihin kuten Ainolaan, Suvirantaan ja Halosenniemeen, joissa kamarimusiikki pääsee yleisön kosketusetäisyydelle. Lisäksi konsertteja järjestetään tänä vuonna Kallio-Kuninkalan Leonora-salissa ja Meidän Metsässä, Järvenpää-talossa, Tuusulan kirkossa, Pekka Halosen Akatemialla ja Järvenpään Seuratalolla.

Meidän Festivaalin 28.7.–3.8.2019 koko ohjelma löytyy osoitteesta www.meidanfestivaali.fi/ohjelma/. Meidän Festivaalin 2019 liput ovat myynnissä Meidän Festivaalin verkkosivuilla www.meidanfestivaali.fi sekä Lippu.fi:n verkkokaupassa www.lippu.fi/meidanfestivaali, puhelinpalvelussa ja palvelupisteissä.

Meidän Festivaalia 2019 tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto, Huberin säätiö, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto, Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto sekä Goethe-instituutti. Tapahtuman pääyhteistyökumppaneina ovat Lidl Suomi Ky ja Keski-Uudenmaan Osuuspankki.

 

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–20 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2016–19. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

 

KAMUS-KVARTETTI

Kamus-kvartetin muodostavat viulistit Terhi Paldanius ja Jukka Untamala, alttoviulisti Jussi Tuhkanen sekä sellisti Petja Kainulainen. Helsingissä vuonna 2002 perustettu Kamus kävi laajat opintonsa kvartettina Sibelius-Akatemiassa, Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja Britten-Pears ohjelmassa Englannin Aldeburghissa. Korkeatasoinen koulutus ja useat ainutlaatuiset taitelijat auttoivat kvartettia löytämään oman äänensä. Merkittäviä tapahtumia oli opiskelu musiikin retoriikkaan ja klassismin ajan esityskäytäntöihin keskittyvässä ECMA:ssa, missä musiikin kielen ja rakenteiden läpivalaisu avasi, ja edelleen avaa, uusia näköaloja. George Enescun oppilaana 1900-luvun alkupuolella ollut Hugh Maguire Aldeburgista puolestaan johdatteli kvartettia vanhaan eurooppalaiseen soittotraditioon ja jätti syvällä muusikkoudellaan ja suurella sydämellään pysyvän, kuultavissa olevan jäljen kvartetin musisointiin.

Kamus-kvartetin ohjelmistoon kuuluu yli 80 jousikvartetille sävellettyä teosta 1700-luvulta tähän päivään. Vahvalla ja persoonallisella soitollaan hurmaavan kvartetin viime vuosi sisälsi kiertueita ja konserttimatkoja Meksikoon, Englantiin, Ruotsiin ja Hollantiin, joukossa mm. menestyksekäs debyytti Amsterdamin Concertgebouw’ssa. Kamukselta ilmestyi viime vuonna uusi levy sisältäen mm. Esa-Pekka Salosen jousikvarteton ”Homunculus” maailman ensilevytyksen. Tällä levyllä kvartetti voitti EMMA-palkinnon vuoden parhaasta klassisen musiikin levystä 2018. Kvartetin edellinen levy, Sibeliuksen, Kaipaisen ja Tiensuun kvartetoista koostuva arvostelumenestys ”Different Voices” voitti Yleisradion vuoden levy -palkinnon vuonna 2016.

www.kamusquartet.com