02.08.2022

Meidän Festivaalilla 2023 koetaan kolmen festivaalin yhteinen kamarioopperatilaus Trapped Butterfly

Kolmen festivaalin tilausteos kysyy, kuinka äidin kuoleman voi kestää. Kahdelle laulajalle ja viisihenkiselle soitinyhtyeelle syntyvän Trapped Butterfly -kamarioopperan nimiroolin laulaa sopraano Marjukka Tepponen. Teoksen ohjaa Siljamari Heikinheimo, säveltää Sampo Kasurinen ja käsikirjoittaa Aina Bergroth. Uusi teos kuullaan kaikilla kolmella tilaajafestivaalilla kesällä 2023.

Rauma Festivo, Kuhmon Kamarimusiikki ja Meidän Festivaali tilaavat kamarioopperan säveltäjä Sampo Kasuriselta ja kirjailija, dramaturgi Aina Bergrothilta. Uusi teos kuullaan kaikilla kolmella festivaalilla kesällä 2023. Ohjaaja Siljamari Heikinheimon kiinnostus oopperaklassikkojen esittämisen haasteisiin nykypäivänä johti Puccinin Madama Butterflyn perintöä uuden teoksen kautta pohtivan työryhmän kokoamiseen. Kahdelle laulajalle ja viisihenkiselle soitinyhtyeelle syntyvän Trapped Butterfly -kamarioopperan nimiroolin laulaa sopraano Marjukka Tepponen.

Nuoren miehen ja kuolleen äidin yöllinen kohtaaminen 

Trapped Butterfly käsittelee itsemurhaa Butterflyn aikuisen pojan näkökulmasta. Puccinin tuttu ooppera kuvaa patriarkaalista imperialistista kulttuuria, joka ajaa epätoivoisen nuoren äidin itsemurhaan. Uudessa teoksessa Ocean yrittää ymmärtää äitinsä ratkaisua löytääkseen oman paikkansa maailmassa. Äidin itsemurha on osa häntä itseään, hänen omaa perintöään, mutta sen kohtaaminen ja ymmärtäminen on tuskallista ja ehkä mahdotonta. Mitä tapahtuu, kun Madama Butterflyn poika pyristelee irti patriarkaatin perinnöstä? Voiko tahmean tradition torjua? 

Tilaa toivolle ja muutokselle 

Teosto-palkintoehdokkaaksi vuonna 2020 nimetty Sampo Kasurinen liikkuu musiikinlajien välillä sulavasti nykymusiikista jazziin, ja aikoo peilata ja pirstaloida Puccinin oopperan sävelkieltä uuteen teokseen. Trapped Butterfly on sekä Bergrothin että Kasurisen ensimmäinen ooppera. Aikaisemmissakin töissään historian vaientamille äänen antanut Bergroth nostaa esille kanonisoidun oopperakirjallisuuden naiskohtalot: ”Minkälainen isän- ja äidinmurha on suoritettava, jotta toisenlaisesta maailmasta voidaan alkaa haaveilla? Tarvitaanko näyttämölle nuoren naisen ruumis vai voiko teos saavuttaa katharttisen voimansa ja syvyytensä toisin?” Tekijät haluavat kiihkeästi tuoda näyttämölle teoksen, joka raivaa tilaa muutokselle ja toivolle. 

Kolmoiskantaesitys vie ympäri Suomea 

Trapped Butterfly avaa Kuhmon Kamarimusiikin heinäkuussa 2023, seuraavaksi se kuullaan Meidän Festivaalilla Järvenpäässä heinäkuun viimeisellä viikolla jonka jälkeen teos matkaa Rauma Festivolle, jossa festivaalin 40-vuotisjuhlaohjelma huipentuu kamarioopperan esitykseen elokuun ensimmäisellä viikolla. Oopperan ohjaaja Siljamari Heikinheimo on myös Rauma Festivon taiteellinen suunnittelija.

Meidän Festivaali 2022 päättyi viikonloppuna

Meidän Festivaalilla 24.–30.7.2022 koettiin yhteensä 22 maksullista ja 11 ilmaista tilaisuutta. Lainassa-teemainen festivaali tarkasteli monipuolisesti erilaisia musiikillisia, kulttuurisia ja yhteiskunnallisia lainoja. Kesän 2022 festivaali oli neljäs Kamus-kvartetin suunnittelema Meidän Festivaali. Merkittävänä vierailijana festivaalilla oli yhdysvaltalainen Caroline Shaw yhdessä Sō Percussion -lyömäsoitinyhtyeen kanssa.

”Kamus kiittää kaikkia Meidän Festivaalilla vierailleita! Teidän kohtaamisenne Tuusulanjärven ainutlaatuisissa konserttipaikoissa on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen kaikkiin festivaalin taiteilijoihin ja henkilökuntaan. Näinä aikoina on entistäkin tärkeämpää tehdä taidetta, ettemme unohda, miten merkityksellistä pysähtyminen kauneuden äärellä on. Mii leat giitevaččat ahte mii leat beassan deaivvadit dinguin buohkain – dáin fámuin mii borjjastit fas guhkás ovddos”, Kamus kertoo festivaaliviikon tunnelmista. Saamenkielisessä käännöksessä apua antoi festivaalilla esiintynyt Ailu Valle.

Festivaalin viimeisen päivän runsaassa ohjelmassa kuultiin muun muassa yhdysvaltalaissäveltäjä Dan Truemanin teos Songs that are hard to sing. ”Kappaleen viimeisessä osassa lauletaan ’surullisia lauluja on vaikea laulaa – meidän täytyy laulaa ja laulaa ja laulaa, niin hyvin kuin pystymme’. Näinä vaikeina aikoina tämä viesti tuntui erityisen tärkeältä”, Kamus kertoo. ”Katse kääntyy jo tämän kesän festivaalin lopputöiden ohella tarkemmin seuraavaa vuotta kohden”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Suunnittelu on hyvässä vaiheessa.”

39. Rauma Festivo 2.-6.8.2022 | 40. Rauma Festivo 1.-5.8.2023

Meidän Festivaali 23.-29.7.2023

Kuhmon Kamarimusiikki 9.-22.7.2023

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali (ent. Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards -palkinnolla vuoden 2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE-laatuleima vuosille 2022–23 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2021–23. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.
Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

19.04.2024

Uudet ja vanhat perinteet soivat rinnakkain Meidän Festivaalilla 2024

Meidän Festivaali järjestetään tänä vuonna 28:n kerran 28.7.–3.8.2024 Tuusulanjärven kulttuurihistoriallisessa ympäristössä. Festivaalin ohjelmistossa tarkastellaan tänä vuonna perinteitä ja niiden merkityksiä niin musiikkityylien kuin esityskonventioidenkin kautta. Festivaalin taiteellinen johtaja, Kamus-kvartetti, iloitsee upeista taiteilijoista, jotka kesällä saapuvat…