28.04.2023

Meidän Festivaalilla 2023 kantaesitettävä ”epäooppera” Pinnan alla siirtyy Keravalta Tuusulaan

”Epäooppera” Pinnan alla oli suunniteltu kantaesitettäväksi entisessä päiväkodissa Keravan Kannistossa. Teokselle etsittiin uusi esityspaikka, kun Kanniston vanhalle päiväkodille ei pystytty varmistamaan taiteelliselle työryhmälle työrauhaa. Väistötila löytyi Tuusulasta Linjamäen tyhjilleen jääneestä kyläkoulusta. Pinnan alla esitetään Meidän Festivaalilla 2023.

Teoksen taiteellinen työryhmä työskenteli syksyn ajan koreografian ja lavastuksen suunnittelemiseksi purkua odottavan Kanniston entisen päiväkodin tiloihin kesän esityksiä varten. Käytöstä poistettu päiväkoti on ollut satunnaisen vandalismin kohteena, ja kun murtautumiset rakennukseen jatkuivat syksyllä ja talvella vartioinnin tehostamisesta huolimatta, teoksen suunnittelua tilaan ei enää voitu turvallisilla mielin jatkaa.

”Keravan kaupunki on ollut loistava kumppani ja tehnyt kaikkensa tilan rauhoittamiseksi. Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta murtojen jatkuessa oli kuitenkin todettava, ettemme voi taata taiteilijoille työrauhaa vanhalla päiväkodilla. Etsimme yhteistyössä kaupungin kanssa väistötilaa Keravalta, mutta teoksen aika spesifejä tarpeita vastaavaa paikkaa ei tällä aikataululla löytynyt”, kertoo Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen.

Sopiva väistötila löytyi lopulta Tuusulasta vanhalta kyläkoululta. Linjamäen kyläkoulu jäi tyhjäksi koulun oppilaiden siirryttyä Kellokosken kouluun syksyllä 2020. ”Linjamäen koulu sopii tiloiltaan teokselle mainiosti ja iloitsemme, että saamme tuoda hiljentyneeseen hienoon kouluun tällä tavoin taas ääntä”, Piiroinen kertoo. ”Haluan kiittää sekä Keravan kaupunkia tuesta Kanniston ongelmien ratkaisujen etsimisessä että Tuusulan kuntaa nopeista liikkeistä, kun niitä tarvittiin. Siirtyminen pois Keravalta tällaisesta syystä murehduttaa, mutta mahtavaa, että taiteilijat pääsevät nyt jatkamaan työtään ja yleisö pääsee kokemaan teoksen tulevana kesänä suunnitelman mukaan”, Piiroinen jatkaa.

Säveltäjä Tiina Myllärisen ja runoilija-libretisti Henriikka Tavin ”epäooppera” Pinnan alla on Myllärisen ja Tavin ensimmäinen tämän mittaluokan näyttämöllinen teos. Taiteellisen idean mukaiset vaihtelevia akustisia tiloja mahdollistavat lavasteet suunnittelee ja toteuttaa skenografi Ia Ensterä. Teoksen tulee ohjaamaan Heta Aho ja musiikin ohjauksesta vastaa Taavi Oramo. Teoksessa keskushahmona on saimaannorppa, johon tekstissä kiteytyy monia eri teemoja suomalaisuudesta, luonnosta, luontosuhteestamme ja ihmismielestä. Tavin libretto ilmestyy myös painettuna Poesia-kustantamon Poesiavihkot-sarjassa vuonna 2023.

Teos tuotetaan Koneen säätiön rahoituksella yhteistyössä työryhmän, Meidän Festivaalin ja Helsingin kamarikuoron kesken.

Meidän Festivaali järjestetään tulevana kesänä 23.-29.7.2023. Kesän 2023 koko festivaaliohjelma julkaistaan toukokuussa 2023. Ohjelmistosta on jo julkistettu Pinnan alla -teoksen lisäksi Von Hertzen Brothersin konsertti Järvenpää-talolla 27.7. sekä Trapped Butterfly -kamariooppera, joka saa Meidän Festivaalilla toisen esityksensä 23.7.2023.

Meidän Festivaali

Meidän Festivaali (entinen Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu korkeatasoinen kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana kesällä 2018 kautensa avasi maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja viimeisimpänä Musiikki&Median Industry Awards -palkinnolla vuoden 2021 klassisen musiikin festivaalina. Meidän Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE-laatuleima vuosille 2022–23, Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2021–23 ja Sustainable Travel Finland -merkki. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

19.04.2024

Uudet ja vanhat perinteet soivat rinnakkain Meidän Festivaalilla 2024

Meidän Festivaali järjestetään tänä vuonna 28:n kerran 28.7.–3.8.2024 Tuusulanjärven kulttuurihistoriallisessa ympäristössä. Festivaalin ohjelmistossa tarkastellaan tänä vuonna perinteitä ja niiden merkityksiä niin musiikkityylien kuin esityskonventioidenkin kautta. Festivaalin taiteellinen johtaja, Kamus-kvartetti, iloitsee upeista taiteilijoista, jotka kesällä saapuvat…