23.07.2021

Meidän Festivaali alkaa viikonloppuna – riemukkaalla festivaaliviikolla uusinta uutta, lastenmusiikkia sekä odotettuja vieraita läheltä ja kaukaa

Meidän Festivaalilla 25.–31.7. pääsee elävän taiteen äärelle saleissa, puutarhoissa, kamareissa ja museoissa tänä vuonna jo 25:ttä kertaa. Tuusulanjärvi-teemaisella festivaalilla maakuntajärvemme rannoille hiivitään läheltä ja kaukaa: paikalle saapuvat Kamus-kvartetin kutsumina muun muassa Glenn Kotche, Tony Buck, Olavi Louhivuori, Lilli Maijala, Olivier Thiery, Mimmit, Kerttu Kotakorpi, Matleena Nyman, Lyyti, Marouf Majidi ja monet muut uteliaat tekijät. Useat tilaisuuksista on myyty loppuun, mutta osaan on vielä lippuja saatavilla.

”Hiljainen magneetti, joka vetovoimallaan houkutteli, kokosi ja liimasi yhteen yhden merkittävimmistä taiteilijayhteisöistä kautta aikojen”, festivaalin taiteellinen johto Kamus kertoo kesän festivaalin teemasta viitaten Tuusulanjärven ainutkertaiseen historialliseen taiteilijayhteisöön. ”Meidän Festivaali pyrkii omalta osaltaan vaalimaan taiteilijayhteisön henkeä olemalla ennakkoluuloton, moderni, yhteen hiileen puhaltava ja eri taiteenlajeja viljelevä tapahtuma, ja sen lisäksi olemme viime aikoina kysyneet toisiltamme: kuinka olemme onnistuneet Tuusulanjärven vaalimisessa?”, Kamus jatkaa.

Tuusulanjärvi yhdistää aluetta, sen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaa kaikenläpäisevästi. Festivaalilla Tuusulanjärveä käsitellään niin kulttuurin kuin ympäristön näkökulmasta. Eteenpäinkatsovuus näkyy festivaalilla muun muassa lukuisina kantaesityksinä: uutta musiikkia kuullaan Lauri Porralta, Tytti Arolalta, Riikka Talvitieltä ja Lauri Supposelta sekä Joonas Kuikalta, Rolf Gustavsonilta ja Aino Tenkaselta. Järven rantojen entisiä asukkaita muistetaan muun muassa Joonas Kokkosen 100-vuotisjuhlalla Järvenpään kirkossa sekä Aino Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivälle omistetussa konsertissa Ainolassa.

Kesän 2021 Meidän Festivaali on kolmas Kamuksen suunnittelema Meidän Festivaali ja toinen pandemia-aikana järjestetty Meidän Festivaali. ”Meret, järvet, joet ja vesi ovat olleet meille valtavan inspiroivia elementtejä hahmotellessamme tämän kesän festivaalia”, Kamus kertoo. ”Tulkaa juhlimaan kanssamme kaikkea sitä hyvää mitä Tuusulanjärvi, sen ympärille muodostunut taiteilijayhteisö ja Meidän Festivaali ovat saaneet aikaan!”

Glenn Kotche, Tony Buck, Josephine Burton – kansainvälisiä vierailuita on valmisteltu huolellisesti

Rumpalilegendat Glenn Kotche (USA) ja Tony Buck (AUS) saapuvat saattamaan päätökseen viime vuonna jazzrumpali Olavi Louhivuoren kanssa etänä avatun Immediate Music -projektin. Kotche on lisäksi mukana ohjelmistossa niin solistina, kamarimuusikkona kuin säveltäjänä sekä On Fillmore -duokokoonpanossaan yhdessä kontrabasisti Darin Grayn (USA) kanssa.

Festivaalilla on myös koko viikon kestävä kansainvälinen residenssi, jonka osanottajat ovat Suomesta, Isosta-Britanniasta sekä Ranskasta. Brittiohjaaja Josephine Burtonin johdolla residenssiryhmä tutkii viikon aikana eurooppalaista identiteettiä ja tarttuu haastaviin kysymyksiin mm. vapaasta liikkuvuudesta, jonka puuttumisesta olemme kaikki saaneet maistiaisen viime kuukausina. Käsikirjoittaja Hattie Naylor (UK), säveltäjä Marouf Majidi (FIN), näyttelijä-muusikko Samira Brahmia (FRA), näyttelijä-muusikko Tuukka Leppänen (FIN) sekä muusikko Riku Kantola (FIN) työstävät Burtonin johdolla viikossa ikivanhan Aeneid-legendan ympärille näistä teemoista erittäin ajankohtaisen esityksen, joka koetaan festivaalin päätöspäivänä 31.7.2021.

Ulkomaanvahvistuksina festivaalin kamarimusiikkikokoonpanoissa nähdään ja kuullaan myös amsterdamilaistunutta alttoviulisti Lilli Maijalaa sekä ranskalaista kontrabasistia Olivier Thieryä. Festivaalilla on tehty pitkäjänteistä työtä kansainvälisten vieraiden saamiseksi kesän ohjelmaan. ”Viime vuodelta peruuntuneet vierailut saatiin siirrettyä tälle kesälle. Olemme siis saaneet vuoden rauhassa selvitellä, mitä tämän nipun huipputyyppejä tuominen festivaalille turvallisesti vaatii”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Ulkomailta saapuvilla vieraillamme on rokotukset kunnossa, se on ollut meille tärkeää. Meidän Festivaali ilman kansainvälisiä näkökulmia toista kesää peräkkäin olisi ollut hurja pettymys, ja terveysturvallisuus edellä on tässäkin menty”, Piiroinen jatkaa.

Lastenkulttuuria isolla lavalla ja mukavuutta konserteissa

Aikaikkuna lastenmusiikille on rajallinen ja on iso joukko lapsia, joiden osalta siitä aimo osa on kulunut pandemian aikana etäillen. Sen vuoksi Meidän Festivaalin isoimmalle lavalle Järvenpää-talon Sibelius-salissa nousee lastemusiikkiyhtye Mimmit. Mimmien pitkä ura on vienyt siskosduon kirjoihin, levyille ja tv-sarjoihin, ja lasten suursuosikkien animaatioita on katsottu Youtubessa lähes 9 miljoonaa kertaa ja Mimmit-lauluja striimattu yli 6 miljoonaa kertaa. Mikään ei kuitenkaan peittoa live-elämystä. Järvenpää-talon konsertti tuplataan, että mahdollisimman monta musapattia mahtuu elävän musiikin äärelle turvavälein. Konserteissa on mukana myös tukiviittoja.

Uutuuskonseptina festivaalilla ovat kaksi Mukavasti-konserttia, joissa kussakin kuullaan vain yksi, noin puolen tunnin mittainen kamarimusiikkiteos. Lyhyt konsertti on keskittynyt irtiotto kiireiselle ja lisäksi konserteissa varmistetaan mahdollisimman mukava oleskelu: yleisö saa vapaasti istua, seistä, makoilla tai liikkua konserttitilassa. ”Toivomme, että näihin konsertteihin löytävät kaikki ne, joille ajatus tunnin istumisesta paikallaan pimeässä salissa jotakuinkin liikkumatta musiikkia kuunnellen on syystä tai toisesta ulottumattomissa oleva idea”, toiminnanjohtaja Piiroinen kertoo.

Meidän Festivaali konsertoi Järvenpää-talolla, Järvenpään taidemuseolla, Järvenpään kirkolla, Ainolassa, Suvirannan puutarhassa, Kallio-Kuninkalassa, Halosenniemessä, Krapin Pajalla ja Tuusulan kirkossa 25.–31.7.2021. Tautiturvallisuudesta on huolehdittu tarkasti ja konsertteihin on saatavilla hyvin rajallinen määrä lippuja, jotta turvalliset etäisyydet voidaan säilyttää. Festivaalin sisätapahtumissa pidetään maskia. Festivaalin koko turvaohjeistus on luettavissa osoitteessa https://bit.ly/turvallisuus-mf2021.

Meidän Festivaalin 25.–31.7.2021 koko ohjelma on nähtävillä ja lipunmyynti käynnissä osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/.

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista tempauksista tunnettu kamaritaidetapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellinen johtaja on maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019–21 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry. Festivaalin toimintaa vuonna 2021 ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Musiikin edistämiskeskus MES, Madetoja-säätiö, Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö, TelepArt (Institut finlandais & Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti), OP Uusimaa, Auto-Arita ja Terveystalo.

www.meidanfestivaali.fi