21.07.2023
Meidän Festivaali 2023 alkaa – Tuusulanjärvellä koetaan sulassa sovussa kamarimusiikkia, rockia, oopperaa ja nykytanssia
27. kertaa järjestettävä Meidän Festivaali tapahtuu Tuusulanjärven ympäristössä 23.–29.7.2023. Festivaalilla esiintyvät mm. Von Hertzen Brothers, Pekka Kuusisto, Marjukka Tepponen, Olivier Thiery, Elina Pirinen, Lilli Maijala, Emil Holmström ja Trio Est festivaalin taiteellisen johdon Kamus-kvartetin kutsumana. Festivaalin läpi kantavana teemana on tänä vuonna Yhteistyö.
Meidän Festivaali keskittyy jälleen monimuotoiseen, aikamme kiinnostavimpaan musiikkiin laidasta laitaan. Festivaalilla esiintyvät monet uteliaat tekijät Suomen ja maailman huipulta, muun muassa viulisti ja Meidän Festivaalin entinen taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto, sopraano Marjukka Tepponen, harmonikkataiteilija Harri Kuusijärvi, tenori Tuomas Miettola, harmonikkataiteilija Janne Valkeajoki, pianisti Emil Holmström, näyttelijä Jonna Järnefelt, Trio Est, alttoviulisti Lilli Maijala ja kontrabasisti Olivier Thiery. Festivaalilla kuullaan myös ajankohtaisia puheenvuoroja, tänä vuonna tutkija Riitta Harilta, lääkäri Miikka Peltomaalta ja toimittaja-kirjailija Annastiina Heikkilältä.
Festivaalin taiteellinen johto Kamus-kvartetti esiintyy läpi festivaaliviikon kvartettina ja eri kokoonpanoissa, muun muassa Von Hertzen Brothers -rockyhtyeen kanssa. ”Harvoin pääsee soittamaan tämmöisen rock-bändin kanssa!” erikoiskeikkaa kommentoi kvartetin ykkösviulisti Terhi Paldanius. Von Hertzen Brothers esiintyy Järvenpää-talolla torstaina 27.7.
Kamus odottaa ilolla festivaaliviikon kohtaamisia ystävien ja kollegoiden kanssa. ”Odotan huikean Marjukka Tepposen ensimmäistä vierailua Meidän Festivaalille ja Ainolaan, missä hän tulkitsee Salla Pynssin kanssa Sibeliuksen lauluja”, vinkkaa kvartetin kakkosviulisti Jukka Untamala. Alttoviulisti Jussi Tuhkasen kiikarissa on festivaalin ranskalaisvahvistuksen Olivier Thieryn vierailu: ”Olivier Thieryn vangitseva musisointi Missy Mazzolin konsertossa kera Beethovenin Pastoraalisinfonian Järvenpään upeassa kirkossa on varmasti elämys.”
Festivaalin kotisali on Kallio-Kuninkalan Leonora-sali, jossa kuullaan jälleen monimuotoista ja keskittynyttä kamarimusiikkia. Leonora-salissa järjestetään festivaaliviikon tiistaina 25.7. myös ilmaiset avoimet harjoitukset. Torstai-iltapäivänä 27.7. Leonorassa on tarjolla lyhyt Mukavasti-konsertti, jossa kuullaan vain yksi teos ja otetaan rennosti. Kamuksen sellisti Petja Kainulainen odottaa erityisesti Leonora-salin Todistajat-konserttia keskiviikkona 26.7. Konsertissa näyttelijä Jonna Järnefeltin lukemat otteet Svetlana Aleksijevitšin Sinkkipojat-kirjasta kohtaavat sotaa ja vainoa todistaneiden säveltäjien musiikkia. ”Konsertti kaikille, jotka haluavat ymmärtää yksilön asemaa historian hurjassa paineessa, asia, joka liian usein unohtuu pahuuden hallitessa”, Petja vinkkaa.
Kallio-Kuninkalan festivaaliviikon monipuolisessa ohjelmassa on myös lastenkonsertti Leikki kehässä, jossa muusikko Esko Grundström herättää leikkikehän lelut henkiin, ja nykytanssiteos DAWNS, jonka koreografian Kallio-Kuninkalan rantaan laatii monipuolinen taiteilija Elina Pirinen.
Festivaalilla koetaan tänä vuonna myös uusinta oopperaa. Säveltäjä Sampo Kasurisen ja libretisti Aina Bergrothin uusi kamariooppera Trapped Butterfly sai ensi-iltansa Kuhmon kamarimusiikissa ja esitetään seuraavaksi Meidän Festivaalilla 23.7. sekä Rauma Festivossa 4.8. Rauma Festivon tilausooppera on hieno esimerkki kotimaisen festivaalikentän yhteistyöstä. Festivaalin toisena päivänä 24.7. ensi-iltansa saa järvenpääläissäveltäjä Tiina Myllärisen ja runoilija-käsikirjoittaja Henriikka Tavin uusi ”epäooppera” Pinnan alla, jonka tuomiseksi Meidän Festivaalille yhteistyötä on tehnyt laaja taiteellinen työryhmä ja Helsingin kamarikuoro Koneen säätiön rahoituksella.
Ohjelmassa on runsaasti uutta musiikkia: kantaesityksiä kuullaan säveltäjänimiltä Lotta Wennäkoski, Sebastian Hilli, Tiina Myllärinen ja Minna Leinonen. Festivaalin tilausteos, Minna Leinosen uusi jousikvartetto …and we are rotating with it on hiilineutraali kantaesitys. Sävellystyön ja kantaesityksen päästöt lasketaan ja kompensoidaan festivaalin jälkeen. Teos on osa Koneen Säätiön tukemaa Siirtymä-hanketta, jonka tavoitteena on hiilineutraali Meidän Festivaali 2025.
Meidän Festivaali levittäytyy kymmeneen konserttipaikkaan Tuusulanjärvellä. Suosittuihin taiteilijakotikonsertteihin Ainolassa ja Suvirannassa on vielä joitain lippuja jäljellä. Konsertti Halosenniemessä on loppuunmyyty. Festivaali konsertoi tänä vuonna myös Järvenpää-talolla, Järvenpään kirkossa, Ravintola Tiilitehtaalla, Järvenpään taidemuseolla, Krapin Pajalla ja Linjamäen kyläkoululla. Festivaalin kotisali on Kallio-Kuninkalan Leonora-sali.
Meidän Festivaalin 23.–29.7.2023 koko ohjelma on nähtävillä ja liput myynnissä osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/. Järvenpää-talon konsertin liput ovat myynnissä lippu.fi:ssä.
Meidän Festivaali järjestetään yhteistyössä usean eri tahon kanssa. Kesän 2023 tapahtumia tukevat Taiteen edistämiskeskus, Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Koneen säätiö, Suomen kulttuurirahasto, Musiikin edistämissäätiö, Keski-Uusimaa, OP Uusimaa, Järvenpään Auto-Arita ja Aisti Corporation Oy.
Meidän Festivaali (entinen Tuusulanjärven kamarimusiikki) on ennakkoluuloton, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisista ja -tieteellisistä tempauksista tunnettu kulttuuritapahtuma, joka on toiminut vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärven ainutlaatuisessa historiallisessa ympäristössä. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus-kvartetti. Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä, vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla ja Musiikki&Median Industry Awards -palkinnolla vuoden 2021 klassisen musiikin festivaalina. Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2022–23, Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2022–24 ja Sustainable Travel Finland -merkki. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.
Festivaalin sivuille