13.08.2021

Meidän Festivaalilla 2021 ei yhtäkään koronatartuntaa tai -altistusta

Meidän Festivaali päättyi 31.7.2021 ja festivaalilta ei ole tullut tietoon yhtäkään koronatapausta. Kamaritaidefestivaalin tautiturvallisuustoimiin lukeutuivat mm. yleisömäärien rajoitukset väljyyden takaamiseksi, kasvomaskien käyttö ja tarkka hygienia.

Kamaritaidetapahtuma Meidän Festivaali järjestettiin Järvenpäässä ja Tuusulassa 25.–31.7.2021 toistamiseen poikkeuksellisin järjestelyin. Festivaaliviikon aikana Uudellamaalla kohonneista tartuntaluvuista huolimatta festivaaliin ei ole liitetty yhtään sairastumista.

”Meillä on maailman paras staffi, joka piti turvallisuudesta huolen”, festivaalin taiteellinen johto Kamus- kvartetti tiivistää. Tautiturvallisuustoimet kaikissa konserteissa olivat huolelliset. Lippujen määrät mitoitettiin konserttipaikkakohtaisesti niin, että katsomoissa voidaan säilyttää riittävä väljyys. Konserttipaikasta riippuen saatavilla oli n. 20–50 % normaalista lippujen määrästä. Lipun ostaneilla oli mahdollisuus peruuttaa lippunsa lyhyelläkin varoitusajalla koronaoireiden tai karanteenin vuoksi, jonka kourallinen ennakkolipun ostaneita myös vastuullisesti teki. Festivaalilla edellytettiin maskin käyttöä sisätiloissa ja huolehdittiin tarkasti hygieniasta. Festivaalin henkilökunta ohjasi yleisöä konserttipaikoilla lempeän jämäkällä otteella. Rajoitusten puitteissa festivaalin 32:ssa tilaisuudessa taidetta koki yli 1100 kävijää.

”Toivottavasti Meidän Festivaali voi osaltaan olla rohkaiseva esimerkki eri päätöksentekijöille”, sanoo festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen. ”Erilaisia ohjeistuksia, suosituksia ja toimintaohjeita tilanteeseen on kirjoiteltu niin alan tekijöiden kuin OKM:n ja THL:n toimesta. Ala on osoittanut, että niitä osataan toteuttaa käytännössä”, Piiroinen jatkaa.

”Kohdallamme tapahtuman luonne on mahdollistanut monenlaiset sopeutukset ja Meidän Festivaalilla on ollut mahdollisuus toimia, koska olemme saaneet tukea. Massiivinen kiitos siitä kaikille festivaalin tukijoille”, Piiroinen kiittää. Taloudellisesti kamarimusiikkitapahtuman järjestäminen korona-aikana ei ole tuista huolimatta kannattavaa. Tapahtumaa järjestää voittoa tavoittelematon yhdistys Järvenpään Sibelius-seura ry.

”Tuusulanjärven taitelijayhteisössä on aina luotu tinkimättömästi uutta riippumatta siitä kuinka haastavia ajat ovat”, Kamus muistuttaa. Kamuksen kutsumana festivaaliviikolla 2021 esiintyivät muun muassa rumpalit Glenn KotcheTony Buck ja Olavi Louhivuori, alttoviulisti Lilli Maijala, kontrabasisti Olivier Thiery, lastenmusiikkiyhtye Mimmit, pianisti Matleena NymanLyyti, säveltäjä-muusikko Marouf Majidi, meteorologi Kerttu Kotakorpi, kitaristi Ismo Eskelinen, säveltäjä Lauri PorraTrio Est, viulisti Pekka Kuusisto ja monet muut uteliaat tekijät.

Meidän Festivaalin toimintaa vuonna 2021 ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Musiikin edistämiskeskus MES, Madetoja-säätiö, Suomen Yhdysvaltain suurlähetystö, TelepArt (Institut finlandais & Suomen Britannian- ja Irlannin-instituutti), OP Uusimaa, Auto-Arita ja Terveystalo.

MEIDÄN FESTIVAALI

Meidän Festivaali on ennakkoluuloton, kulttuurielämää uudistava, yhteiskunnallisesti valveutunut ja poikkitaiteellisuudestaan tunnettu kamaritaidetapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 1997 lähtien Tuusulanjärvellä. Tapahtuman taiteellinen johtaja on maamme johtaviin jousiensembleihin lukeutuva Kamus- kvartetti. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä sekä vuoden 2013 musiikin valtionpalkinnolla. Festivaalille on myönnetty eurooppalainen EFFE -laatuleima vuosille 2019– 21 ja Ekokompassi Tapahtuma -sertifikaatti 2019–21. Tapahtuman järjestää Järvenpään Sibelius-seura ry.

www.meidanfestivaali.fi