27.07.2020

Meidän Festivaali jatkuu 1.8.2020 saakka – poikkeuksellisena vuonna festivaalin teemana on Poikkeus

24. Meidän Festivaali juhlitaan poikkeuksellisena aikana poikkeuksellisin järjestelyin Järvenpäässä ja Tuusulassa 26.7.–1.8.2020. Poikkeus -nimeä kantavan festivaalin yleisökoot vaihtelevat kahdesta henkilöstä reiluun sataan konserttikävijään ja suurin osa tapahtumista on ennakkoon loppuunmyyty. Muutamia lippuja loppuviikon tapahtumiin on vielä saatavilla. Festivaalin ohjelma tavoittaa radion ja streamauksien kautta myös laajemman yleisön.

”Festivaalimme on riuska, ketterä ja pippurinen, minkä ansiosta meidän, niin taiteilijoiden kuin henkilökunnan, on tänäkin vuonna mahdollista pyrkiä siihen, että yläsävelet värähtelevät ja elämykset välittyvät Tuusulanjärven ympärillä”, kertoo Meidän Festivaalin taiteellinen johto Kamus- kvartetti. Tänä keväänä ja kesänä elävä musiikki ja yleisö eivät ole päässeet kohtaamaan tavalliseen tapaan kovinkaan usein ja koko festivaaliväki odottaa jälleennäkemistä ilolla. ”Kun kohtaamisemme tulevaisuudessa koittaa, uskomme että hetkestä tulee tunteikas”, kvartetti arvelee.

Taiteellisen johtajan Kamuksen lisäksi festivaaliviikolla esiintyvät mm. kansanmusiikin superyhtye Frigg, viulisti Pekka Kuusisto, pianisti Paavali Jumppanen, Duo Emilia Lajunen ja Suvi Oskala, kitaristi Ismo Eskelinen, pianisti Aki Rissanen, säveltäjä Tytti Arola ja biologi Leena Luoto. Rumpali Olavi Louhivuori esiintyy videota ja livemusiikkia yhdistelevässä installaatiossa Glenn Kotchen (US) ja Tony Buckin (AU) kanssa. Festivaalin viidentenä, vaihtuvana taiteellisena suunnittelijana ”Meidän Muuttujana” mukana on vuonna 2020 yhteiskuntaluokan, sukupuolen ja kulttuuritaustan leikkauspintoihin musiikin historiankirjoituksessa keskittyvä tutkijatohtori Nuppu Koivisto.

Festivaaliviikon tapahtumat toteutetaan mikro- ja nanoyleisöille, kaksi konserttia radioidaan YLE:n toimesta ja konsertit Krapin Pajalta ja Järvenpää-talolta streamataan konserttikotiin.fi -palveluun. Taidetta koetaan ulkoilmassa Järvenpääläisissä ja Tuusulalaisissa palvelukodeissa, Suvirannan ja Kallio-kuninkalan puutarhoissa, Aleksis Kiven kuolinmökillä ja Tuusulanjärvellä, ja Ainolassa ja Halosenniemessä miniyleisöt kiertävät konserttipisteissä taiteilijakotien vaikutuspiirissä sisällä ja ulkona. Lisäksi festivaalin tarjontaa täydentää festivaalin tuottama ”Ilman Beethovenia?” -radio- ohjelma, joka on kuultavissa Radio Helsingin taajuuksilla sekä verkossa, ja Järvenpään taidemuseon Suviranta -näyttelyyn liittyen laadittu soittolista, jonka museokävijä voi itsenäisesti yhdistää museokäyntiin.

Kansainvälisiä vieraita Meidän Festivaalilla 2020 nähdään vain etänä. Glenn Kotchen ja Tony Buckin oli tarkoitus viettää residenssiviikkoa Meidän Festivaalilla 2020 yhdessä Olavi Louhivuoren kanssa valmistamassa kolmatta osaa Louhivuoren ”Immediate Music” -projektiin. Koronaviruksen sotkettua suunnitelmat Kotchen ja Buckin vierailu paikan päälle Tuusulanjärvelle siirtyy odottamaan parempaa aikaa, mutta Meidän Festivaalille 2020 valmistuu kuitenkin rumpalitrion 15 minuutin mittainen Immediate Music -installaatio, jota esitetään festivaalin päätöspäivänä 1.8.2020. Teosta varten laaditut videotallenteet Kotchesta ja Buckista ajetaan Kallio-kuninkalan Leonora-salissa kahdelle kankaalle ja Louhivuori improvisoi tallenteiden kanssa paikan päällä livenä. ”Odotan suuresti tulevaa esiintymistä kahden sankarirumpalini, Glennin ja Tonyn kanssa. Kokemuksesta tulee jännittävä ja ainutlaatuinen, sillä kukaan meistä ei ole juuri tällaista aikaisemmin tehnyt”, Louhivuori kertoo.

Valtaosa Meidän Festivaalin tapahtumista on loppuunmyyty, mutta streamien ja radion äärelle mahtuu rajoittamaton yleisö – koronaan varaudutaan festivaalin kaikissa käänteissä

Kapasiteetit festivaalin konserteissa ovat pieniä ja tapahtumiin on tässä vaiheessa saatavilla enää yksittäisiä hajalippuja. Kaksi Meidän Festivaalin konserteista kuitenkin myös streamataan rajattomalle kotikatsomolle: kansanmusiikin superkokoonpanon Friggin konserttia Krapin Pajalta 29.7.2020 sekä Pekka Kuusiston, Paavali Jumppasen ja Kamus-kvartetin konserttia 31.7.2020 Järvenpää-talolta voi seurata myös streamin välityksellä. Lipunmyynti streameihin on käynnissä konserttikotiin.fi -palvelussa.

Poikkeuksellinen aika ja olosuhteet vaikuttavat Meidän Festivaalilla 2020 niin yleisöömme, taiteilijoihin, sisältöihin kuin tuotantoonkin. Kaikki festivaalin konsertit on suunniteltu pandemiatilanne huomioon ottaen ja turvallisuus edellä. Festivaalin turvallisuusohjeistukseen asiakkaille koronavirukseen liittyen voi tutustua osoitteessa https://meidanfestivaali.fi/ohjelma/ turvallisuus-meidan-festivaalilla-2020/. Tärkeimpänä ohjeena festivaalin konsertteihin ei saa saapua, mikäli on syytä epäillä tartuttavansa koronavirusta. Mikäli Meidän Festivaalin konserttivieras estyy saapumasta konserttiin koronaoireiden tai -altistumisen vuoksi, festivaalilipun voi palauttaa. Mahdollisesti vapautuvat liput avataan myyntiin festivaalin verkkokauppaan.

Meidän Festivaalin 26.7.–1.8.2020 koko ohjelma on julkaistu ja liput myynnissä osoitteessa https:// meidanfestivaali.fi/ohjelma/.

Meidän Festivaalin kesän 2020 tapahtumia tukevat Järvenpään kaupunki, Tuusulan kunta, Suomen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämiskeskus MES, Goethe- instituutti, Yhdysvaltain suurlähetystö, OP Uusimaa ja Järvenpään Auto-Arita.