11.08.2009

Mariinski ja Gergijev oopperatunnelmissa Turun musiikkijuhlilla

Huomenna keskiviikkona 12.8. Turun musiikkijuhlilla: Mariinski ja Gergijev oopperatunnelmissa, Meta4 tulkitsee Beethovenia ja Koulun jälki-istunnot alkavat

Turun musiikkijuhlien keskiviikon tarjonta on monipuolista: ohjelmassa on kamarimusiikkia, venäläistä oopperaa Valeri Gergijevin johtamana ja rentoa klubimeininkiä. Päivä alkaa Taidemuseon lounaskonsertilla ja Iltapäivän Bach -konsertilla, ja alkuillasta Mariinski-teatterin orkesteri esittelee oopperaosaamistaan konserttitalolla. Menestynyt jousikvartetti Meta4 esittää Beethovenin myöhäisiä jousikvartettoja Akatemiatalolla ja jatkaa illanviettoa vielä Ravintola Koulussa, jossa kevyttä ja klassista sekoitusta voi kuunnella musiikkijuhlaviinilasillisen äärellä.

Gergijev johdattaa oopperatunnelmiin

Keskiviikkona 12.8. konsertissa ”Mariinsky in Opera” Mariinski-teatterin orkesteriin liittyy kolme Mariinskin huippusolistia sopraano Larisa Gogolevskaja, mezzosopraano Natalia Jevstafieva ja basso Aleksei Tanovitski, jotka tulkitsevat kohtauksen Modest Musorgskin oopperasta Hovanštšina. Pietari Suuren aikakauteen sijoittuvasta venäläisestä suuroopperasta kuullaan myös preludi. Oopperasäveltäjä Musorgskin kuuluisa musiikillinen kuva Yö autiolla vuorella kuullaan tällä kertaa kapellimestari Valeri Gergijevin sovittamana. Väliajan jälkeen orkesteri johdattelee kuulijan kaukaisiin maisemiin Nikolai Rimski-Korsakovin Sheherazaden myötä. Sinfoninen sarja on saanut innoituksensa Tuhannen ja yhden yön tarinoista, ja teos todistaa suuren venäläisen oopperasäveltäjän kyvyn luoda musiikista uusia maailmoja.

Beethoven soi Akatemiatalossa

Meta4 tulkitsee Beethovenia keskiviikkona 12.8. Akatemiatalon konsertissa ”Late night with late Beethoven”. Useita kilpailuja voittanut jousikvartetti on valittu BBC:n arvostettuun New Generation Artists -ohjelmaan ja konsertoinut tunnetuissa konserttisaleissa ympäri maailmaa.

Ludwig van Beethovenin myöhäiset jousikvartetot op. 130 & 133 ja 135 ovat herkullisia tulkittavia. Säveltäjä oli niitä kirjoittaessaan jo täysin kuuroutunut ja kvartetoille onkin tunnusomaista tietty askeettisuus, samalla kun ne edustavat yllättävää modernistisuutta.

Iltapäivän Bach -sarjassa Antti Tikkanen ja sooloviulupartita nro 1

Viime vuoden suursuosikki Iltapäivän Bach -konserttisarja jatkuu tänä vuonna viulusonaatein ja -partitoin. Iltapäivän Bach -konsertit tarjoavat kuulijalle mahdollisuuden hiljentyä Tuomiokirkon rauhaan puolen tunnin ajaksi päivittäin. Jokainen konsertti tarjoaa eri tunnelman valon osuessa kirkon holveihin eri aikoihin.

J.S. Bachin sooloviuluteokset kuuluvat klassisen viulumusiikin perusohjelmistoon ja niitä on myös sovitettu paljon eri soittimille.
Näissä kuudessa kappaleessa kiteytyy Bachin taiturillinen soittimen käyttö, ja kuusi nuorta viulistia saavatkin ottaa mittaa toisistaan virtuoosimaisissa kappaleissa.

Bachin sooloviulupartita nro 1 h-molli on hahmoltaan selkeä. Tanssiosien kertausjaksot takaavat, että säveltäjälle tunnusomainen virtuositeetti ei puutu tästäkään kappaleesta. Viulisti Antti Tikkanen on opiskellut Sibelius-Akatemian lisäksi Kuhmossa ja Lyonissa ja soittaa jousikvartetti Meta4:n 1. viulistina.

Koulun jälki-istunnossa rentoudutaan

Keskiviikosta lauantaihin 12.–15.8. voi päivän musiikkiannoksen päättää jälki-istunnolla Koulussa. Jousikvartetti Meta4 rientää Beethoven-konsertin jälkeen Koululle vaihtamaan vapaalle – kenties luvassa on viulisti Minna Pensolan Helsingin Kaisaniemeen perustaman Klasariklubin tyylistä rentoa klubihenkeä klassisen musiikin säestämänä. Loppuviikosta vuoroon pääsevät pelimanni Andres Mustonen sekä jazz-yhtye Jaska Lukkarinen Trio ja -duo Niklas Winter & Teemu Viinikainen.

Päivän ohjelma:

12.30 Lounaskonsertti
Taidemuseo
Sisäänpääsy museolipulla

14.00 Iltapäivän Bach
Tuomiokirkko
Antti Tikkanen, viulu
Vapaa pääsy

18.00 Mariinsky in Opera
Konserttitalo
Valeri Gergijev, joht.
Larisa Gogolevskaja, sopraano
Natalia Jevstafieva, mezzosopraano
Aleksei Tanovitski, basso
Musorgski – Rimski-Korsakov
Liput: 45 / 35 / 25 €

19.00 Shostakovitsh.Arvoitus.
Manilla
Liput: 35 / 25 / 15 €

20.30 Late night with late Beethoven
Meta4
Akatemiatalo
Liput: 25 / 20 / 15 €

22.30 Meta4 – jälkilöylyt
Ravintola Koulu
Liput: 15 / 10 €

Lipunmyynti

Lippuja konsertteihin saa Lippupalvelun myyntipisteistä kautta maan, Turun konserttitalon lippukassalta ma-pe klo 12–15 sekä konserttipaikoilta tuntia ennen konsertin alkua.

Turun musiikkijuhlat järjestetään 10.-16.8.2009.

http://www.tmj.fi