14.07.2010

Maria Laine voitti taidekeskus Salmelan kuvataidekilpailun

Taidekeskus Salmelan toisen Nuorten taiteilijoiden kuvataidekilpailun voittajat julkistettiin Mäntyharjussa palkintojenjakotilaisuudessa ke 14.7. klo 12.00. Kilpailun voitti lahtelainen taidemaalari Maria Laine (s. 1983). Laine palkittiin Nokian 5 000 € nimikkopalkinnolla ja työskentelystipendillä. Hänen teoksiaan tulee olemaan esillä Salmelan kesän 2011 näyttelyssä.

VMP Groupin nimikkopalkinto 2 000 € luovutettiin helsinkiläiselle Sini Anttila-Rodriguezille (s. 1973) ja Veikkauksen kannustuspalkinnon sai imatralainen Teemu Korpela (s. 1980). MTV3:n nimikkopalkinnon 2 000 € sai Yleisön suosikki, Asta Pajunen (s. 1982) Helsingistä.

Kilpailun suojelija Tasavallan Presidentti Tarja Halonen osallistui palkintojenjakotilaisuuteen puolisonsa tohtori Pentti Arajärven kanssa.

Kilpailun tuomaristo, taidemuseon johtaja, filosofian tohtori Janne Gallen-Kallela-Sirén (pj), taidemaalarit professori Reino Hietanen ja Samuli Heimonen, filosofian tohtori Pauliina Laitinen-Laiho ja toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala totesi, että kilpailuaineisto oli monipuolinen ja että taiteilijat olivat korkeasti koulutettuja. Tuomaroinissa korostettiin taiteen ja taiteilijan kypsyyttä, omaleimaisuutta, teknistä valmiutta ja sitä, että lahjakkuus palkitaan tässä kilpailussa.

Tuomariston mielestä Maria Laine ansaitsee voittajapalkinnon, koska hänen tuotantonsa edustaa tasoltaan ja kiinnostavuudeltaan tämänhetkistä kansainvälisen taiteen kärkeä ja suuntauksia. Lahden Taideinstituutista valmistunut Laine maalaa vaativalla sfumato-tekniikalla (valohämytekniikka), joka on ollut taidehistorian yksi suurimpia innovaatioita. Kyseistä savuista maalaustyyliä käyttivät jo renessanssitaiteen avantgardistit. Siten Laineen tuotanto hakee mielekkäästi yhteyttä nykyisen maalaustaiteen ja taidehistorian välille. Laineen kyvykkyys on myös siinä miten hän pystyy suvereenisti loihtimaan vahvan tunnelman teokseen. Nuoreksi taiteilijaksi Laineet teokset ovat poikkeuksellisen itsenäisiä ja valmiita, ja ne kestävät aikaa.

Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut taidemaalari Sini Anttila-Rodriguez käsittelee teoksissaan eräänlaisia keinotekoisia tai lavastettuja luontokokemuksia. Taidemaalari Teemu Korpela on valmistunut Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalta. Hänelle vanha taide on inspiraation lähde, ja hän on kiinnostunut niistä mahdollisuuksista joihin perinteisen maalauksen tekniikka voidaan valjastaa nykytaiteen kontekstissa. Yleisön suosikki –palkinnon voittaneen, Kuvataideakatemiassa opiskelleen taidemaalari Asta Pajusen maalauksiin voimakkaimmin vaikuttava tekijä on kauneuden rakkaudesta haltioituminen – kauneuden syli, johon upota.

Näyttelyluokan muut taiteilijat ovat Petri Eskelinen, Markku Haanpää, Jussi Halonen, Nana Hermunen, Jonna Johansson, Terhi Kaakinen, Klaus Kopu, Salla Laurinolli, Juhana Moisander, Kasper Muttonen, Pasi Rauhala, Vappu Rossi, Jari Rönkkö ja Kristiina Sario. Näyttelyluokan taiteilijoiden teokset ovat esillä Salmelassa, Domanderin näyttelyalueella 8.8. asti joka päivä klo 11-18.

Kuvataidekilpailulla suuri merkitys Salmelalle

Vaikka kuvataidekilpailun voittajien julkistaminen tuo tavallaan kilpailun päätökseen, alkaa kilpailun todellinen merkitys vasta nyt, sanoo Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala. Kilpailuun osallistui 500 nuorta taitelijaa ja kilpailun satoa tullaan näkemään tulevina vuosia Salmelan näyttelyissä. Taiteilijoita tullaan kutsumaan myös työskentelyjaksolle Salmelaan ja Viipuriin keväällä avattuun Juho ja Marja Lallukan kotiin perustettuun taiteilija-ateljeeseen. Tämän kilpailun vaikutus tulee näkymään Salmelassa vuosia.

Kuvamateriaalia: www.taidekeskussalmela.fi/kuvapankki

http://www.taidekeskussalmela.fi