14.08.2014

Mäntän kuvataideviikot tuo oheisnäyttelyn Helsingin ytimeen

Maan eturivin runoilijoiden ja kuvataiteilijoiden yhteisnäyttely avautuu Virka Galleriassa

Hetkinen-salongin näyttely Virka Galleriassa 21.31.8. koostuu viiden runoilijan ja kuvataiteilijan yhteisteoksista. Näyttely on osa Mäntän kuvataideviikkoja ja Runokuu-kirjallisuusfestivaalia. Kummankin teemana on aika. Hetkinen-salongin on kutsunut koolle Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Minna Joenniemi.

Runoraadista tuttu kulttuuritoimittaja ja kuraattori Minna Joenniemi rakensi kesän suurimman nykytaiteen katselmuksen, Mäntän kuvataideviikot, runon pohjalta. Quintus Horatius Flaccuksen oodista ”1, 11” on lähtöisin lentävä lause, jota moni tatuoi ihoonsa yhä: Carpe diem. Poimi päivä. Elä nyt. Runossa on läsnä viettely, kuolemanpelko, halu ja hätä elää nyt, ehdotus hetken jakamisesta.

Jakamisen hengessä Joenniemi kutsui kevättalvella koolle Hetkinen-salongin, jonka tapaamisissa viisi runoilijaa ja viisi Kuvataideviikoille osallistuvaa taiteilijaa ovat työstäneet yhteisteokset reaktiona runoklassikkoon. Nyt teokset nähdään Virka Galleriassa, Helsingin kaupungintalolla.

Työparit ovat:  Anja Erämaja – Ilmari Gryta, Vilja-Tuulia Huotarinen – Eeva-Maija Priha, JK Ihalainen – Teemu Lehmusruusu, Eino Santanen – Brains on Art, Tuomas Timonen – Vappu Rossi

Runoilija Eino Santasen ja taidekollektiivi Brains on Artin yhteisteos Runokypärä yhdistelee Santasen Tekniikan maailmat -runoa ja Brains on Artin runogeneraattorin tuottamia tekstejä uudeksi runokollaasiksi. Se tulostuu Santanen päässä olevasta kypärästä ja muovautuu runoilijan aivosähkökäyrän mukaan. Brains on Art on tehnyt Mäntän päänäyttelyyn koko kesän viikottaisen pörssikatsauksen, jossa esiintyjän tasapainoelimiin johdetaan sähkövirtana Helsingin pörssin OMX-indeksin vaihtelut horjahtelee pörssi heilahdusten mukaan. The Suit teoksen 12. osa kuvataan Virka Galleriassa perjantaina 22.8. klo 17.

Tuomas Timonen ja Vappu Rossi ovat käyneet keväästä asti tekstin ja piirrosten vaihtoa, jonka sytykkeenä on ollut runoklassikko ja Kuvataideviikoilla esillä oleva Rossin animaatio Hyvästi, varjonen. Uusi teoskokonaisuus on nimeltään Salkku. He jatkavat välittömään reagointiin perustuvaa työskentelyään galleriassa näyttelyn ajan.

Anja Erämajan ja Ilmari Grytan teos Miten moni käärmeistä köydenpätkiä yhdistää pysyvän ja katoavan, graniitin ja haihtuvat sanat.  Vilja-Tuulia Huotarisen ja Eeva-Maija PrihanLeukonoeen mekko nostaa esiin naisen, jota Horatius viettelee oodissa muistuttamalla häntä kuolevaisuudesta. Gryta ja Priha kommentoivat Horatiuksen oodia myös Mäntän näyttelyssä taiteilijakirjan muodossa.

J.K. Ihalaisen ja Teemu Lehmusruusun videoinstallaatio Tulitikkujatarkastelee kahdenkeskisen yhteyden muodostumista ja katkeamista, lämmön läsnä- ja poissaoloa. Mäntässä Lehmusruusulta on osa trilogiaa  Declarations of Love, jolle on Hetkinen-salongin teos on tyylillisesti jatkoa.

Hetkinen-salongin näyttely on myös osa Runokuu-kirjallisuusfestivaalia. Viikon mittaiseen festivaaliin kuuluu lähes 40 kirjallista tapahtumaa. 10 vuotta täyttävä Runokuu on Nuoren Voiman liiton järjestämä ja Helsingin juhlaviikkojen yhteistyöfestivaali.

Mäntässä Kuvataideviikoilla on esillä teoksia 65 taiteilijalta ja taitelijaryhmältä. Yli 10000 kävijää nähnyt päänäyttelyn Hetkinen, joka jatkuu vielä elokuun loppuun asti. Hetkinen-salonki on ensimmäinen kerta, kun Kuvataideviikkojen teemasta ja sen aika käydystä prosessista on syntynyt myös oheisnäyttely Helsingin ytimeen.

Hetkinen-salonki on Mäntän kuvataideviikkojen, Nuoren voiman liiton, Autere Opiston ja Virka Gallerian yhteistyö.

Näyttelyn tapahtumia:

ke 20.8. klo 17 avajaiset: Brains on Art ja Eino Santanen, performanssi,  Anja Erämaja, runoesitys. Tuomas Timonen ja Vappu Rossi työskentelevät näyttelytilassa.

to 21.8. Taiteiden yö klo 17-19: Yleisö pääsee kokeilemaan Brains on Art runogeneraattoria

pe 22.8. klo 17 Brains on Art: The Suit –pörssikurssiperformanssin kuvaukset.

The Suit on viikoittainen pörssikatsaus, jossa kurssien nousut ja laskut sananmukaisesti horjuttavat taiteilijaa. Teos on esillä Kuvataideviikoilla Mäntässä. Täältä löydät kesän pörssikurssit. 

to 28.8. klo 17 Hetkinen: luento ja luentaa.

Carpe diemistä keskustelevat kääntäjä Arto Kivimäki, kuraattori Minna Joenniemi, runoilijat Vilja-Tuulia Huotarinen ja Eino Santanen. Vappu Rossi ja Tuomas Timonen keskustelevat toistensa kanssa ensimmäistä kertaa teoksestaan Salkku.

www.mantankuvataideviikot.fi