20.02.2013

Mäntän kuvataideviikot kutsuu kuraattorit koolle

Mäntän kuvataideviikot täyttää tänä vuonna 20 vuotta, ja merkkivuoden kunniaksi Mäntän kuvataiteen ystävät järjestää yhteistyössä Autere-opiston kanssa juhlaseminaarin lauantaina 9. maaliskuuta Mäntän Klubilla.

Ensimmäinen suomalaisen nykytaiteen laaja katselmus järjestettiin Mäntässä vuonna 1993. Aluksi tapahtuma järjestettiin joka toinen vuosi, joten ensi kesän näyttely on järjestyksessään kahdeksastoista.

– Seminaarista on tulossa eräänlainen kuraattoreiden kokoontumisajo, sillä jo yksitoista kuraattoria on vahvistanut pääsevänsä paikalle, iloitsee Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen.

Muistoja 20 vuoden takaa kertoo Kuvataideviikkojen ensimmäinen kuraattori Juha Sääski. Ilkka Juhani Takalo-Eskola muistelee, millaista oli täyttää kokonainen kerrostalo installaatioilla. Mukana ovat myös Hannu Castrén (vuoden 1997 kuraattori), Kimmo Schroderus (2003), Juhani Tuominen (2005), Jani Leinonen (2007), Veli Granö (2008), Tuula Karjalainen (2009) ja Otso Kantokorpi (2011). Seminaaria johtaa tämän vuoden kuraattori Jyrki Siukonen.

– Taidekriitikkojen näkökulmasta Mäntän merkitystä arvioi esseisti, filosofian tohtori Juha-Heikki Tihinen, joka on Suomen arvostelijain liiton kuvataidejaoksen puheenjohtaja. Palkituista taiteilijoista muun muassa Anssi Kasitonni on luvannut miettiä puheenvuoroa tilaisuuteen. Myös parhaan taiteilijan valinneen asiantuntijan näkökulma on tulossa seminaariin, Tiina Nyrhinen kertoo.

Keskustelulla haetaan myös näkökulmia eteenpäin: mikä on Mäntän kuvataideviikkojen merkitys tulevaisuudessa?

Juhlaseminaari Mäntän Klubilla alkaa klo 12 ja siihen on vapaa pääsy. Yleisöllä on tilaisuus esittää kysymyksiä menneiden vuosien kuraattoreille ja osallistua aktiivisesti seminaariin.

– Jälleennäkemisen iloakin on varmasti ilmassa, Tiina Nyrhinen lupaa.

Mäntän kuvataideviikkojen 20-vuotisjuhlaseminaari
Aika: lauantaina 9.3.2013 klo 12–17
Paikka: Mäntän Klubi, Tehtaankatu 33, 35800 Mänttä

XVIII Mäntän kuvataideviikot 9.6.–31.8.2013

http://www.mantankuvataideviikot.fi