06.06.2013

Mäntän kuvataideviikot juhlii unien kaupungissa

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä Mäntän kuvataideviikot on juhlanäyttelynsä kynnyksellä. Tamperelainen kuraattori Jyrki Siukonen on rakentanut Pekiloon Unien kaupungin. Projektin toteuttajina on yhteensä 50 taiteilijaa ympäri Suomea. Kuraattorin ajattelema tiivis kaupunkirakenne on paitsi ihmisen rakentamaa fyysistä tilaa myös tiettyjen sääntöjen mukaan järjestyvää käsitteellistä tilaa.

– Näyttelyä rakentaessani leikittelin ajatuksella, että kokonaisuus rakentuu eräänlaisena pienoiskaupunkina aikoinaan tehtaalle kuuluneen Pekilon sisään, Siukonen sanoo.

Unien kaupunki on tämän kesän Kuvataideviikkojen otsikko, mutta näyttely pitää sisällään monia teemoja, jotka yhteen limittyessään muodostavat urbaanin miljöön, jossa katsoja saa itse valita reittinsä.

Erilaiset kohtaamiset rakentavat näyttelytilaan sen kaupunkimaisen tunnelman. Teokset käsittelevät kaupunkia ja luontoa, ihmistä ja eläimiä, sotaa ja kuolemaa, erilaisia tiloja ja rakenteita – ja unta.

Kohtaamiset synnyttävät rajapintoja, joissa todellisuus ja pilkahdus surrealismiin luovat unenomaista kokemista katsojan tajuntaan. Nurkan takaa ilmestyvä koira tuntuu uskottavalta kaupunkinäyltä, vaikka se olisikin maalaus taidetilan seinällä. Kuolema näyttäytyy moniulotteisena, niin kuin sen on tapana elämässä tehdä. Kaiken tämän keskellä ihminen pohtii rajojaan luontoon ja eläimiin nähden. Mutta välillä hän nukkuu.

Näyttelyssä on esillä nykytaiteen tekniikkojen runsas kirjo: valokuvia, videoita veistoksia, maalauksia, grafiikkaa, piirustusta ja installaatioita.

Jyrki Siukosen mukaan Unien kaupunki koostuu kuvallisista vuoropuheluista, ja niistä kukin katsoja kirjoo yhteen oman tarinansa. Tämä näyttely on hänen versionsa, mutta se ei varmaankaan ole ainoa vaihtoehto.

– Etsimällä täsmällistä tarkoitusta voimme erehtyä luulemaan, että täsmällinen tarkoitus on olemassa. Ja silloin olemme ansassa, ei suinkaan taiteilijan rakentamassa vaan itse tehdyssä, Siukonen sanoo näyttelykatalogin artikkelissaan.

Näyttelyn satelliittiteoksena pyörii Mäntän kirjastossa Sándor Vályn videoteos The Artist and Death. Kuvataideviikkojen oheisohjelmassa on taiteilijapuheenvuoroja ja kuraattorikierroksia, joista ensimmäinen on sunnuntaina 9.6. klo 15. Lauantaina 8.6. Pekilolla on kaikille avoimet ovet klo 11–16.

Kuvataideviikkojen 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on ilmestynyt toiminnanjohtaja Tiina Nyrhisen päätoimittama Puolilehden erikoisnumero, jossa kirjoittavat mm. kirjailija Heidi Köngäs, Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla, kriitikko Otso Kantokorpi, Taide-lehden päätoimittaja Pessi Rautio ja jonka kannen ja sarjakuvan on toteuttanut Riitta Uusitalo.

XVIII Mäntän kuvataideviikot 9.6.–31.8.2013
Avoinna joka päivä klo 10–18.
www.mantankuvataideviikot.fi