23.02.2011

Mäntän kuvataideviikoille tulee Tallinnasta kokeneita tekijöitä ja nuoruuden rosoisuutta

Mäntän kuvataideviikkojen ensi kesän kuraattori Otso Kantokorpi on päättänyt kutsua Tallinnan kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi Mänttään myös joukon tallinnalaistaiteili-joita. Vieraita on kaikkiaan kahdeksan.

Kokeneinta kaartia edustaa Suomessa paljon aiemminkin esiintynyt – sekä näyttelyillään että opettajana – monipuolinen kuvataiteilija, arkkitehti ja runoilija Leonhard Lapin (s. 1947), joka toimii nykyään Viron taideakatemian sommittelun ja väriopin professorina.

Kuvanveistäjä ja installaatiotaiteilija Jüri Ojaver (s. 1955) toimii puolestaan Viron tai-deakatemian kuvanveiston professorina. Hänen taiteellinen työskentelynsä on monipuolista, ja siihen on kuulunut mm. osallistuminen suomalaisen taiteilijaryhmä Forest Campin toimintaan. Nyt hän on Mäntässä sekä yksin että kyseisen ryhmän kanssa.

Videotaiteilija ja taidemaalari Jaan Toomik (s. 1961) on viime vuosina ollut ehkä kan-sainvälisesti tunnetuin virolaistaiteilija, joka on esiintynyt teoksillaan monissa merkittävissä kansainvälisissä biennaaleissa ja triennaaleissa. Hänen teoksiaan on myös nähty Suo-messa, viimeksi Turun taidemuseossa 2010. Hänkin on toiminut Viron taideakatemian pro-fessorina.

Rankan kriittisistä videoistaan tunnettu Kristina Norman (s. 1979) on tullut Suomessa viime aikoina tunnetuksi, kun Kiasma osti kokoelmiinsa hänen tuoreen Pronssisoturi-aiheisen teoksensa. Norman on tutkinut useammassakin teoksessaan julkiseen taiteeseen liittyviä kipupisteitä.

Neljä tallinnalaisvieraista kytkeytyy voimakkaasti hieman Helsingin Kaapelitehdasta muistuttavaan mutta aika paljon rosoisempaan Kultuuritehas Polymeriin ja siellä toimi-vaan Kunstikonteineriin (= Taidekontti). Mukana ovat anarkistisena postfeministinä tun-nettu monipuolinen kuvataiteilija Sandra Jõgeva (s. 1976), joka pyydettynä kutsui mukaan kolme taiteilijaystäväänsä: varsinkin performansseistaan tunnetun Mai Söötin (s. 1983) ja performansseistaan ja installaatioistaan tunnetun Tanel Saarin (s. 1979). Joukkoa ryydittää vielä saksalaisvirolainen Kilian Ochs. Nämä neljä taiteilijaa toimivat joko ryhmänä tai erikseen – sen vasta kesä näyttää.

XVI Mäntän kuvataideviikot 12.6.–31.8.2011
Teemana Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

http://www.mantankuvataideviikot.fi