01.09.2022

Mäntän kuvataideviikoilla yli 16 000 kävijää

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2022 näyttely päättyy tänään iloisissa tunnelmissa. Kesän aikana kävijöitä on ollut yhteensä noin 16 200.

Teoksia oli esillä myös Taavetinsaaressa Gösta-museon edustalla sekä Mäntän kirkossa. Aivan edellisvuoden yli 17 000 kävijän ennätyslukemaan ei kävijämäärässä silti ylletty.

– Tämä kesä on ollut ilahduttavan vilkas. Kesän 2021 yleinen kotimaanmatkailun noste oli ainutkertaista, joten siihen ei kannata verrata, sanoo toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen.

– Nyt oli vihdoin mahdollista järjestää monipuolista oheisohjelmaa ja kokoontua yhteen toisin kuin viime kesänä, jolloin osa koronarajoituksista oli vielä voimassa.

Kuvanveistäjä Markus Kåhren kuratoimassa näyttelyssä oli mukana 25 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää. Kuvataiteilijoiden ohella mukana oli säveltäjiä, muusikoita, runoilijoita, dramaturgeja ja ohjaajia. Se, että näin moni taiteen kenttä oli edustettuna, näkyi oheisohjelman monipuolisuutena.

Kesän kohokohtina voi pitää näyttelijä Kati Outisen runo-opastusta ja Hietsu is Happening! -tiimin Musiikkia tapahtuu -konsertteja Pekilolla ja Mäntän kirkossa. Aivan uutta ja erikoista olivat yksilölliset minikonsertit, joita muusikot esittivät 1–2 hengen yleisölle Pekilon siilonpohjissa.

– Musiikkitapahtumat olivat suuri, uudenlainen yhteistyömuoto Kuvataideviikkojen kesässä, Nyrhinen kiittelee.

Kesän ehdottomiin kohokohtiin kuului myös kansainvälisen jazztrion Innanen Pasborg Piromalli keikka. Pikkukaupungin mittakaavassa Pub Kolossa pidetty jazzkeikka keräsi helteisenä heinäkuun iltana hienon yleisön, yli kuusikymmentä kuulijaa. Runo-opastuksen ja konserttien ohella Pekilolla järjestettiin leikkimieliset Kuuntelemisen SM-kisat, taiteilijatapaamisia ja perinteiset kuraattorikierrokset.

Markus Kåhren ajatuksena oli törmäyttää eri alojen taiteilijoita ja taiteen aloja toistensa kanssa ja aikaansaada vuoropuhelua.

Katsojapalautteen mukaan tässä on onnistuttu, teokset kommunikoivat hienosti keskenään sekä näyttelytilojen, Pekilon, Mäntän kirkon että Taavetinsaaren luonnon kanssa. Teokset herättivät paljon tunteita, esimerkiksi sellisti Kati Raitisen ja ohjaaja Christian Lindbladin Surun jukeboksi sai ihmiset liikuttumaan kyyneliin. Viulisti Eriikka Maalismaan lakoniset kuulutukset sekä huvittivat että ärsyttivät ihmisiä.

Kuvataideviikoilla käy monenlaista yleisöä vauvasta vaariin. Jo vuosia näyttelyssä on käynyt paljon monen sukupolven autokuntia, lapsia vanhempineen ja isovanhempineen. Tämä on ilahduttavaa, ja kertoo siitä, että nykytaide koetaan merkitykselliseksi ja kaikille tarkoitetuksi.

Kuvataideviikot osallistuu myös merkittävällä panoksella paikallisten nuorten taidekasvatukseen. Elokuun kahden viimeisen viikon aikana näyttely opastetaan kaikille halukkaille koululuokille.

Mäntän kuvataideviikot, Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely, täyttää ensi vuonna 30 vuotta.

Mäntän kuvataiteen ystävät ry perustettiin 1991 ja ensimmäinen näyttely avautui kesällä 1993. Alkuvuosina tapahtuma järjestettiin joka toinen vuosi, vuodesta 1999 lähtien se on järjestetty vuosittain. XXVII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori julkistetaan lokakuun lopussa.

Mäntän kuvataideviikot järjestetään seuraavan kerran 10.6.-31.8.2023.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

06.11.2023

Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja vaihtuu. Sampsa Virkajärvi aloittaa vuodenvaihteessa.

Mäntän kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja vaihtuu. Kuvataideviikkojen toiminnanjohtajana 13 vuoden ajan toiminut Tiina Nyrhinen jää eläkkeelle vuodenvaihteessa. Hänen seuraajansa on monipuolinen taiteilija ja kuvataiteen opettaja Sampsa Virkajärvi. Nyrhinen kertoo kypsytelleensä päätöstä jo jonkin aikaa. – Nyt kun…

16.10.2023

2024 Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi Heli Ryhänen

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2024 kuraattoriksi on valittu tamperelainen pitkän ja vaikuttavan uran tehnyt kuvanveistäjä Heli Ryhänen. Ryhäsellä on pitkään kestänyt ja lämmin suhde Mäntän kuvataideviikkojen kanssa ja Mänttä on hänelle jokakesäinen vierailukohde. Hän on myös…

01.09.2023

Mäntän kuvataideviikoilla noin 17 000 kävijää

Moniaistisuus, oivaltavat tekotavat ja harkittu ripustus viehättivät yleisöä XXVII Mäntän kuvataideviikot päättyi  iloisissa tunnelmissa. Kahden ja puolen kuukauden aikana näyttelyn on nähnyt noin 17 000 kävijää. Määrä on viime vuoteen verrattuna hieman korkeampi. – Kävijämäärä…