12.06.2014

Mäntän kuvataideviikoilla voi poimia hetkisen

Tänä kesänä kuvataiteesta kiinnostuneiden katseet kääntyvät taidekaupunki Mänttä-Vilppulaan. Suomen laajin nykytaiteen kesäkatselmus, Mäntän kuvataideviikot, tarjoaa runsaan näyttelyn nimeltään hetkinen.
Sanana hetkinen on monimerkityksinen. Se viestii havahtumista, oivaltamista ja pysähtymistä, läsnä olemista juuri nyt. Taiteilijat ovat hetkeen tarttumisen erikoisosaajia ja valmiina paljoon vangitakseen ja synnyttääkseen hetken.
”Heitä hupsutus pois, viiniä juo!
Katkaise hetkeksi suuret suunnittelut! Seurassa voit ajankulun unohtaa.
Ota päivä kerrallaan! Luottaa et saa liikoja huomiseen.”
Horatius muistuttaa oodissaan (suom. Toivo Viljamaa), ettei kuolemaansa voi ennustaa. On elettävä nyt.
– Olen käyttänyt antiikin runoa ärsykkeenä keskusteluissa taiteilijoiden kanssa, Hetkinen tarttuu hetkeen kriittisesti, mutta elämää, anteliaisuutta ja erotiikkaakin arvostaen, kuraattori Minna Joenniemi sanoo.
Näyttelystä nousee monia teemoja. Monelle hetkeen tarttuminen tarkoittaa matkaa, irtiottoa arjesta. Monissa näyttelyn teoksissa matkustetaan – kauas ja lähelle. Katsoja viedään pingviinien luo Etelämantereelle, dancehall reggae -alakulttuuriin tai syvälle ihmismieleen, kuoleman rajan taakse.
Näyttelyssä on läsnä syntymä ja kuolema, kuolemanpelko ja sen seuraukset, elämänjano, pysähtynyt arki ja hetkeen tarttuva leikki. Ystävyys ja jakaminen nousevat myös esiin, kun monet teoksista ovat parien tai työryhmien tekemiä. Hetken jakaminen ulottuu mänttäläisten koteihin saakka, kun Meiju Niskala on teoksessaan Meillä on vieraanvaraa! kutsunut paikallisia ihmisiä tarjoamaan kaupunkiin tuleville taidevieraille ilmaista yöpymistä. Paikkakuntalaiset ovat voineet osallistua myös Kaarina Kaikkosen Totuuden henki -teokseen Mäntän kirkon julkisivussa: se rakentuu mänttävilppulalaisten luovuttamista paidoista, joissa on ollut sydän sisällä.
Vuoret nousevat Pekilossa sekä konkreettisesti että vertauskuvallisesti. Ne muistuttavat maailman ja ajan mittakaavasta, koskemattomuudesta ja pysyvyydestä. Ihmisen suhde luontoon ja sen kestävyyteen tulee vastaan ekologisissa pohdinnoissa. Tämän päivän ahneus ja hätä elää hetkessä tuottaa tuleville sukupolville ahdingon.
Tänä vuonna taide levittäytyy myös ulos Pekilosta. Serlachius-museo Göstan uusi Paviljonki saa Joenniemeen vierellensä Taavetinsaareen Kuvataideviikkojen taidetta; kuraattori Minna Joenniemi on valinnut sinne kolme taiteilijaa: Matti Kalkamon, Kari Södön ja Oona Tikkaojan. Essi Korvan veistoskokonaisuus on viety Keurusselän rantaan ja Pelastusalus Silakka seilaa kesän ajan Tampereen ja Vilppulan väliä tarkoituksenaan elää aineellisesti vähemmällä mutta henkisesti rikastuen. Myös performanssit ovat osana tämän vuoden Kuvataideviikkojen antia.
Varsinaisen näyttelyn lisäksi Kuvataideviikoilla on poikkeuksellisen runsaasti oheisohjelmaa. Kuvataide kohtaa runoa ja teatteria, taiteilijat käyvät keskusteluja luonnosta ja arkkitehtuurista, ja nähtävänä on myös elokuvaa ja laajennettuja videoesityksiä. Yksi erikoisohjelma on Kristian Smedsin ohjaama Veistäjät. Siinä kuvanveistäjät Tapani Kokko ja Juha Menna esiintyvät Myllyrannan venesuuliin rakennetussa tilassa elokuun 1. ja 2. päivä. Oheisohjelmasta saa lisää tietoa tapahtuman nettisivuilta.
Lauantaina 14.6. Pekilolla on avoimet ovet klo 11–16.

Hetkinen
XIX Mäntän kuvataideviikot
15.6.–31.8.2014
Avoinna joka päivä klo 10–18 (myös juhannuksena)
www.mantankuvataideviikot.fi