06.06.2012

Mäntän kuvataideviikoilla Pekilo soi monin soinnuin

Monimuotoinen Pekilo esittäytyy XVII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyssä monien toisiaan risteävien teemojen kautta. Kuraattori Ilona Valkosen valitsema otsikko Löytäjä saa pitää toteutuu useammalla tasolla. Näyttelyn taiteilijat ovat työskentelyssään yllätyksellisiä ja lumoavia, ja kohtaamisissa korostuu vastaanoton merkitys, jolloin katsoja voi huomata olevansa löytäjä.

Toisaalta löytäminen on monissa töissä konkreettisesti mukana, kun materiaalina on käytetty läheltä tai kaukaa löydettyjä esineitä. Löydetty materiaali ei ole vain itseisarvo, vaan sen muok-kaaminen palvelee teoksen ja tekemisen sisältöä.

Tekemisen prosessi on näyttäytynyt näyttelyn ripustusvaiheessa moni-ilmeisenä. Kun Mimosa Pale ja Jukka Rusanen ovat rakentaneet yhteisen installaationsa vuoropuhelun kautta, ikään kuin shakkisiirtoja tehden, ovat Maria Teeri ja Janne Nabb työskennelleet oman teoksensa ääressä yksiäänisesti. Yleensäkin tekemisen prosessissa näkyy materiaalin käsittely ja erilainen yhteinen tekeminen.

Taiteilijoiden temaattiset lähestymistavat vaihtelevat. Mukana on hyvin henkilökohtaista ja omaa elämää koskevaa puhetta, mutta toisaalta laajempi ja kansainvälinenkin sisältö on saanut tilaa, kuten vaikka Annu Wileniuksella, joka on tuonut oman installointinsa viereen mongolialaisen taiteilijan (Sedbazar Ganzug).

Kuraattori Ilona Valkonen on ripustusarkkitehtuurillaan rakentanut Pekilon eri kerroksiin omaääniset kokonaisuudet, joihin siirrytään erilaisten välitilojen kautta. Alakerrassa ja toisessa kerroksessa materiaalit ovat esillä paljaina ja hauraina, eräänlainen keskeneräisyys ja prosessi korostuvat. Kolmannessa kerroksessa astutaan Jukka Rusasen maalausten kautta seesteisempään, mietiskelevämpään maailmaan, ja neljännessä kerroksessa on oman elämän pohdintaa ja erilaisten todellisuuksien kohtaamista.

Nykytaiteen erilaiset tekotavat ovat yllätyksellisesti näkyvissä, yksittäisistä tekniikoista installaatio on voimakkaasti esillä. Näyttelyä sitovat eri paikoissa vastaan tulevat toistot, ja jokin näyttelyä lävistävä
tekijä voi jäädä katsojan löydettäväksi.

Kuvataideviikkoihin kuuluu myös JOKAklubin Aarteenmetsästys. Performanssi käynnistyy avajaisten jatkoilla Taidekeskus Honkahovin terassilla. Vanhassa mänttäläisessä elokuvateatterissa Kino Säteessä pyörii avajaispäivänä Ulu Braunin ja Niina Lehtonen Braunin elokuva Tower of Invincibility, ja
avajaisten jälkeen teos nähdään koko kesän ajan Mäntän kirjastossa.

Elokuun yö -tapahtumassa 18.8. kuullaan Mi Dunckerin johtamaa Luuorkesteria. Uutuutena toteutuvat myös katsojakahvit, joissa paikalliset taiteen ystävät kutsuvat yleisöä keskustelemaan teoksesta, joka on koskettanut. Kuraattorikierroksia on kesän aikana kolme, ja taiteilijapuheenvuoroja neljä. Lauantaina 9.6. klo 11–16 on kaikille avoimet ovet, jonka tarjoaa KMV-lehti.

TAITEILIJAT 2012

Suzanna Asp
Anders Bergman
Maija Blåfield
Linda Granfors & Aura Hakuri
Emma Helle
Marjatta Holma
JOKAklubi (Niina Lehtonen Braun, Mirka Raito &
Tellervo Kalleinen)
Jussi Juurinen
Sanna Kannisto, Helsinki
Kerijät (Liisa Haverila & Eeva Riikonen)
Olli Keränen
Niina Lehtonen Braun
Luuorkesteri
Heikki Marila
Heini Matveinen
Irmeli Mäkilä
Janne Nabb & Maria Teeri
Antti Oikarinen
Mimosa Pale (yksin ja yhdessä Jukka Rusasen kanssa)
Jaakko Pallasvuo
Eeva Peura
Kati Rapia
Jenni Rope
Jukka Rusanen (yksin ja yhdessä Mimosa Palen kanssa)
Hanna Saarikoski
Seval Sener
Tuomas Siitonen
Pia Sirén
Tatu Tuominen
Heli Vehkaperä
Guido van der Werve
Laura Wesamaa
Annu Wilenius
Denise Ziegler

XVII Mäntän kuvataideviikot, 10.6.–31.8.2012
Avoinna joka päivä klo 10–18 (myös juhannuksena)

http://www.mantankuvataideviikot.fi