01.11.2022

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2023 kuraattoreiksi Minna Suoniemi ja Petri Ala-Maunus

Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2023 kuraattoreiksi on valittu Minna Suoniemi (s. 1972) ja Petri Ala-Maunus (s. 1970). Aktiivisesti nykytaiteen kenttää seuraava taiteilijapariskunta asuu ja työskentelee Helsingissä.

Ala-Maunuksen ja Suoniemen suhde Mäntän kuvataideviikkoihin on lämmin ja läheinen.

– Mänttä on aika erityinen paikkakunta, jolla on kiinnostava historia metsäteollisuuden keskuksesta tunnetuksi taidekaupungiksi. Tämä on inspiroiva tausta meidän työllemme ja taiteilijoiden teoksille.

– Mäntän kuvataideviikot on paikka, jossa taiteilijan teokset tulevat nähdyiksi. Uskomme, että tekeillä on yllättävä ja villikin näyttely.

Molemmat ovat osallistuneet Kuvataideviikoille taiteilijoina sekä vierailleet siellä katsojina lukuisia kertoja, viimeksi viime kesänä.

Vuonna 2007, jolloin Petri Ala-Maunus osallistui Kuvataideviikkojen kesänäyttelyyn, hän voitti teoksillaan yleisöäänestyksen. Suoniemi osallistui näyttelyyn Miss Kong -teoksellaan vuonna 2009.

Ala-Maunus ja Suoniemi tunnetaan intohimoisina näyttelyissä kävijöinä.

– Meidän ihastuksemme tai taidemakumme ovat samansuuntaisia.

Keskustelevuus on meille mieluinen työtapa. Emme siis ole kuratoimassa vain teoksia, vaan käymässä keskustelua taiteilijoiden kanssa. Dialogi näyttelyyn kutsuttujen taiteilijoiden kanssa on meille olennainen osana prosessia, Minna Suoniemi kertoo.

Petri Ala-Maunus on yksi tunnetuimmista suomalaisista nykymaalareista.

Parhaillaan hänellä on näyttely Makasiini Contemporary -galleriassa Turussa. Vuosi sitten syksyllä Salon taidemuseossa oli esillä Ala-Maunuksen laaja retrospektiivinen näyttely La la Land, joka siirtyi myöhemmin Jyväskylän taidemuseoon.

Ala-Maunus maalaa vaikuttavia maisemia, jotka ensi näkemältä tuovat mieleen romantiikan ajan luontokuvaukset, kuten 1800-luvulla toimineen Düsseldorfin koulukunnan maisemamaalaukset. Olennaista Ala-Maunuksen töissä on tietynlainen outous ja epätodellisuus, tunnelma on kuin aikojen alusta tai viimeisen tuhon hetkeltä. Hän on taiteessaan käsitellyt maisemaa ja sitä, millaisia merkityksiä siitä voi maalaamalla löytää.

Minna Suoniemi on Tampereelta kotoisin oleva videotaiteilija. Häntä kiinnostavat teemat, kuten perhe, ylisukupolviset kokemukset, kehollisuus, kontrolli ja luokka. Hänen näyttelynsä Tiheää vettä oli esillä Forum Box -galleriassa vuosi sitten. Kyseessä oli kahdesta videoteoksesta ja neulanreikävalokuvista muodostuva tilallinen installaatio. Viime kesänä Suoniemi osallistui Galleria Halmetojan Pehmee, pehmee, pehmee -näyttelyyn.

Suoniemen teoksia on muun muassa Espoon modernin taiteen museo EMMAn, Kiasman ja Suomen valtion taidekokoelmissa. Hän on Suomen ohella osallistunut näyttelyihin muun muassa Ruotsissa, Itävallassa, Puolassa, Englannissa, Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Suoniemi työskentelee lehtorina Aalto-yliopiston taiteen ja median laitoksella.

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin vuosittainen nykytaiteen katselmus, jota on järjestetty vuodesta 1993 lähtien. Tapahtuma on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXVII Mäntän kuvataideviikot on avoinna joka päivä 11. kesäkuuta lähtien elokuun loppuun.

Mäntän kuvataideviikot järjestetään 11.6.-31.8.2023.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.02.2024

2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema julki

Vuoden 2024 Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijat ja teema on julkaistu. ’Puhallus’-niminen näyttely rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille. Mukaan Kuvataideviikoille on kutsuttu yhteensä 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia. – Ensi kesän näyttelystä puuttuvat niin jähmeys…