10.06.2010

Mäntän kuvataideviikkojen tiedote 10.6.

Monimuotoisesta taiteesta syntyy kauhea ilo

Mäntän kuvataideviikkojen tämänvuotinen kuraattori Annu Vertanen on antanut kokoamalleen näyttelylle otsikon Kauhea ilo. Tämä otsikko vertautuu moniin näyttelyn teoksiin: asiat ja kokemukset on nähty kaksijakoisina ja niissä on samanaikaisesti vähintään kaksi puolta. Taiteilijat ovat käsitelleet monenlaisia aiheita näkökulmista, joissa heijastuvat sekä henkilökohtaiset kokemiset että ympäristölliset ja globaalit kysymykset.

Näyttelyssä kohtaavat taiteen perinteiset muodot ja populaarikulttuuri, maisema ja ihminen, huumori ja vakava sekä viiva ja suuri pinta. Myös konkretia kohtaa käsitteellisen. Tänä vuonna taide on taas karannut osittain Pekilolta ympäristöön. Kaupungin keskustassa olevassa elokuvateatteri Kino Säteessä on esillä IC-98:n piirrosanimaatio Teesejä yhteiskuntaruumiista (Varjot), ja Kino Sädettä vastapäätä on Bargain-ryhmän installaatio näyteikkunassa. Eungyung Kim ja Shoji Kato ovat kyselleet paikkakuntalaisilta heidän suhdettaan kotikaupunkiinsa, ja vastauksista he ovat koonneet sata sanaa liehumaan pieniin banderolleihin Koskelanlammen ympäristöön ja Mäntänvuoren metsään.

Tämän ympäristöön leviävän installaation lisäksi yhteisöllisyys on näyttelyssä esillä mm. Merja Puustisen ja Andy Bestin suuressa ilmatäytteisessä veistoksessa, joka tutkii kokonaisvaltaista kehollista kokemista. Se on teos, johon voi kirjaimellisesti sukeltaa. Yleisö on saanut osallistua myös Bargain-ryhmän Styrox Styrox -installaation valmistumiseen tuomalla teokseen materiaalia.

Paperi eri muodoissaan on keskeisessä asemassa tämän vuoden Kuvataideviikoilla. Näyttelyssä on paljon grafiikkaa, ja paperi ei ole ainoastaan taiteen pohjana, vaan myös itse tekniikan materiaalina. Myös media- ja valokuvataide sekä veistokset saavat tilansa.

Kesän aikana Annu Vertanen vetää kolme kuraattorikierrosta, joiden yhteydessä nähdään Eeva-Mari Haikalan performanssit. Kierrosten yhteydessä on myös taiteilijapuheenvuoroja: 13.6. Eeva-Mari Haikala, 18.7. Anssi Kasitonni ja 15.8. Katri Kuparinen. Kuvataideviikot on yhteistyössä Kajaanin Runoviikon kanssa, ja sen merkeissä lausuja Tuukka Vasama saapuu Pekilolle 3.7. esittämään Eeva-Liisa Mannerin runosarjan Kromaattiset tasot eli johdatus vangitun muodon murtamiseen.

Lauantaina 12.6. Pekilolla on kaikille avoimet ovet klo 11–18, ja näyttely avautuu virallisesti 13.6.

XV Mäntän kuvataideviikot 13.6.–22.8.2010. Avoinna joka päivä klo 11–18.

http://www.mantankuvataideviikot.fi